Kapcsolódó cikkek:

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!




Hallja? Nem hallja?!

Zajongani fogunk. És hogy érdekesebb legyen, olvasóinkat is játékra hívjuk.

2020.01.16 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az MTVA Rádióarchívumába már elkalauzoltuk olvasóinkat. Körbejártuk, milyen hanghordozók találhatók a raktárban, és igazi különlegességeket is bemutattunk, mint például a röntgenlemezre rögzített hangfelvételeket. Ezúttal újabb érdekességgel ismerkedhet meg, aki velünk tart a Hangtárba: külön adatbázisban találhatók ugyanis a zajok. 559 tekercsen mindenféle tevékenység hangját rögzítették, az utcazajtól az almaevés hangjain keresztül a madárhangokig sok mindent. A zajgyűjtemény darabjainak zömét az 1970-es évek elejétől a '80-es évek közepéig vették föl, ekkor zajlott a gyűjtemény szisztematikus építése. Ha valakiben fölvetődne a kérdés, hogy mi célból, arra könnyen megkaphatja a választ: a zajok adatbázisából segítették a műsorgyártást: az akkoriban rendkívül népszerű rádiójátékokhoz, később hangoskönyvekhez használták föl a gyűjteményben található tételeket, így gyorsan és egyszerűen tudtak a kívánt zajokhoz jutni.

Ebbe az érdekes gyűjteménybe nyújtunk most bepillantást, mégpedig olyan módon, hogy megmutatunk néhány zajt, és hogy izgalmasabb legyen a dolog, játékra hívjuk olvasóinkat. Találják ki, mit hallanak, tegyék próbára fülüket és fantáziájukat! A feladványok között egészen hétköznapi és nagyon különleges zajok is megtalálhatók. Indulhat a teszt? Hajrá!

Borítókép: Budapest, 1987. november 5. Táskagramofonok, a Magyar Rádió gyűjteményének értékes darabjai, hátul a 100 éves, elől egy újabb típusú. A Magyar Rádió 50 éves éves születésnapján (1975-ben) kapta az első öreg rádiókészüléket, amely megalapozta a ma már több, mint 200 darabból álló gyűjteményét. Az értékes műsorszórók között található az a 100 éves öreg gramofon is, amelyet Emile Berliner amerikai feltaláló szabadalma alapján 1887-ben készítettek. MTI Fotó: Várkonyi Péter Azonosító: MTI-FOTO-900497

További cikkek:

Ferrari Violetta üstökösszerű pályafutása

Kilencven esztendeje született Ferrari Violetta Jászai Mari-díjas színésznő, akinek tíz éve volt arra, hogy örökre belopja magát a magyar férfiszívekbe.

Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

Isten véled édes Piroskám

Imádta az operát, a futballt és a közönségét. Valamennyi nagy táncdalfesztivál döntőse és számtalan sláger előadója volt Aradszky László, aki mindvégig derűs, életvidám emberként élte az életét.

Székely Mihály, a magyar opera kimagasló alakja 120 éve született

A közönség, a pályatársak és a kritikusok egyaránt úgy vélekedtek, hogy Székely Mihály az egyik legnagyobb magyar operaénekes.