Rádió
Kottatár
Történelmünk feketén-fehéren

Igénylés indítása


A rádió 1925-től, Archívumunk kottatára hivatalosan 1928-tól datálódik. A Telefonhírmondó és Rádió Rt. egyetlen adóján a közvetítések jelentős részében muzsika szólt. A zenészek számára új kihívás volt, hogy közönség nélkül muzsikáltak a stúdióban, amit élőben sugárzott a rádió. Külső helyszíni felvétel, gramofonközvetítés egészítette ki ezeket a koncerteket. Szőts Ernő, az akkori igazgató szorgalmazta 1927-ben, hogy legyen nálunk kottatár, ahol „… a kottatáros tartozik a zenei művek gyűjtését, leltározását, naplózását, kiadását és visszagyűjtését végezni… Ő intézi a partitura kiadványok beszerzése után a kópiák elkészítését. … a kottatároshoz beosztott segédszemélyzet… kópista legyen…”

A feladat ma is hasonló: az előadói létszámnak megfelelő kotta beszerzése, ezek tárolása, nyilvántartása, kölcsönzése, karbantartása. Igaz, a nyilvántartáshoz szükséges régi leltárkönyvek, katalóguscédulák helyett, számítógépen, integrált könyvtári rendszerben, adatbázisban kereshetők a kották. A „kópista” feladatát kottaíró programok végzik, a „kópia” készítése pedig szigorúan szabályozott.


A kezdeti időszakban bevételezett kottákról nincs adatunk, mikor kerülhettek hozzánk. 1936. február elsején léptettek be a rádióba egy 12 főből álló szalonzenekart, és ezzel együtt jelentős mennyiségű szalonzenekari kotta is bekerült a kottatárba. Ezeken a kottákon már hivatalos pecsét tanúsítja, hogy 1936-ban érkeztek. Kottatári munkánk összefonódott rádiós zenekaraink, kórusaink, zenei szerkesztőink munkájával. Nem csupán a koncertek, hanem a belső készítésű gyermekeknek szóló műsorokhoz, rádiójátékokhoz, dalszínházhoz komponált zenék, szignálok, szünetjelek kézzel írt kottáit is őrizzük. Az 1957-től induló televízióval is szoros volt a kapcsolat. Televíziós felvételekhez, show műsorokhoz, gálákhoz, táncdalfesztiválokhoz, kabarékhoz, komolyzenei produkciókhoz, egyéb szórakoztató műsorok felvételeihez szolgáltattunk kottákat. Gyarapodásunk évről-évre a műsorokhoz igazodik. Ma már közel 40 000 kottát tartunk nyilván, köztük máshol nem található, kiadatlan kottákat is.

A partitúrák, zongorakivonatok a zenei szerkesztők, zenei rendezők, archívumi munkatársak, restaurátorok munkáját segítik. A koncerttermekben felcsendülő muzsikához a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek mi szolgáltatjuk a kottát, de más együttesek is megtalálnak minket. Archív kincseinket főleg a kutatók keresik.

Telefonszám: 328-7059, 328-7323
E-mail: kottatar@mtva.hu