A városba csempészett vidék – Ünnepel a Nagycsarnok

125 éve nyitotta meg kapuit a Központi Vásárcsarnok. Mára életérzéssé vált vásárcsarnokba járni, ám létrejöttük korántsem volt feszültségektől mentes…

Cikksorozat: Városi séták

2022.02.15
3 perc

Az 1867-es kiegyezést követő időszak meghatározó volt Budapest nagyvárossá fejlődésében. Teljes városrészek születtek vagy alakultak át, zajlott az iparosodás, fellendült a kulturális élet. A növekvő lakosság több élelmiszerre tartott igényt, így egyre több helyen jelentek meg termelői piacok, árusok sokasága kínálta a portékáját. A városvezetés számára pedig nyilvánvalóvá vált, hogy az egyre pezsgőbb városi élethez az élelmiszer-ellátás terén is fel kell zárkózni, így született meg a vásárcsarnokok építésének ötlete. 

A Központi Vásárcsarnok 1900 körül (MTI fotó)

A városvezetés rögtön öt fedett vásártér megnyitását határozta el, melyből a Vámház körúti Központi Vásárcsarnok kapott kiemelt szerepet, de vele párhuzamosan épültek a Rákóczi tér, a Klauzál tér, a Hunyadi tér és a Hold utca máig álló csarnokai is. A városrendezés keretében a köztereket ellepő árusokat szerették volna a célra kialakított, fedett helyekre terelni, egyúttal a korábbinál erősebben szabályozni is, ami ellenállást váltott ki az érintettekből. 

Tanyasi tyúk adásvétele egy budapesti piacon (MTI fotó: Fényes Tamás)

Szinte nem volt olyan termelő vagy szakmai tömörülés, amely számára könnyű lett volna az átmenet időszaka. A piaci árusok ragaszkodtak a szabad ég alatti életükhöz, ami számukra a szabad árképzés és a melegítő itallal teli poharak világát is jelentette. De problémát jeleztek a halárusok is, akik olyannyira ódzkodtak a közös csarnokba „tereléstől”, hogy saját halcsarnokért lobbiztak. A nagybani mészárosok és a kiskereskedő hentesek közös helyre költöztetéséből is feszültség fakadt, számos addigi szabályozásról derült ki, hogy igazságtalan helyzetet teremt valamely résztvevő számára. A Teleki téri ószeresek egy zúgó hangulatú gyűlés után egyenesen nekirontottak a csarnok kapujának, és betörték azt. Nyilvánvaló probléma volt ugyanis, hogy a csarnokokba nem fért be minden utcai árus, az utcán többé nem árulhattak, így sokaknak került veszélybe a napi megélhetése. Az átállást jellemző általános hangulatot jól mutatja, hogy bár a nyitás előtti hetekben a helypénz megfizetése nélkül is árulhatták volna portékájukat az új csarnokban, a termelők az utolsó napig ragaszkodtak régi bevált helyükhöz a szabad ég alatt.

Pihenő férfiak a Soroksári úti Nagyvásártelepen (MTI fotó: Schandl Teréz)

Kinek várakozással, kinek foghúzva, eljött a hivatalos megnyitó napja. 1897. február 15-én délelőtt megkondult a vasúti jelzőharang, berobogott az első közélelmezési vonat a vásárcsarnokba, a vásárlókat pedig nemzetiszín szalaggal díszített áruk várták a standokon. Hömpölygött a többezres tömeg a bőséges árukínálat között, egyúttal volt némi fejetlenség is, amit a hatósági munkatársak igyekeztek folyamatos útbaigazítással enyhíteni. A Központi Vásárcsarnokot világvárosi élénkség, és a nyüzsgő embertömeg impozáns látványa jellemezte - írták meg a másnapi tudósítások

Csúcsforgalom 1957 utolsó nyári napján a Nagycsarnokban (MTI fotó: Fényes Tamás)

A hangulat pedig napról napra mozdult el a békésebb hangnem, a vészjósló víziók felől a megoldandó problémák, az ellenségeskedés helyett a partneri viszonyok felé. Kiderült, hogy a szabályozástól való félelem a többség számára alaptalan. Egy jól átgondolt folyamatokra épülő intézmény minden szereplő számára elhozhatja a megbízható és sokszor olcsóbb, jó minőségű áruk világát. A néhány napja még keserű gondolatokat megfogalmazó kofák, nagyságos asszonyok és szakácsnők a nyitás utáni napokban elégedetten nyilatkoztak az őket interjúvoló újságíróknak. 

A Kmetty-stand büszkeségfala (MTI fotó: Nagy Zoltán)

Az áruk színes forgataga mögött komoly háttérmunka zajlott. A csarnokot folyosó kötötte össze a rakparttal és a hajón érkező árukkal; déli irányból pedig ipari sínek vezettek az épületbe a Duna-parti teherpályaudvar felől. Az akkoriban robbanásszerűen fejlődő környék ipari fejlesztései nagyban segítették a Vásárcsarnok világvárosi szintű működését. A csarnok 1 hektáros területén közel 1800 árusítóhely várta a vevőket, az árukat a hűtött pincében tárolták, probléma esetén pedig a hatósági irodák is helyben voltak. A vevők a földszint és a galéria standjainál élvezhették a minden igényt kielégítő kínálatot, zöldséget, gyümölcsöt, vadat, halat, húsárut, tejterméket, de találtak itt élő állatot, madarat is. 

Kirakodás a Vásárcsarnokba befutó szerelvényből

Egy vásárcsarnokban annyi hívogató színes, illatos, étvágygerjesztő terméken akadhat meg a szemünk, miért is néznénk magát az épületet? Pedig az 1897-ben megnyitott csarnok nem csak a saját korában volt modern és korszerű. Pecz Samu építész, műegyetemi tanár a hazai historikus építészet egyik legszebb épültét alkotta meg. A gyönyörű téglaépületbe neogótikus díszítésű kőkapukon léphetünk be, az óriási tetőszerkezetet pedig a Zsolnay gyár sokak számára ismerős cserepei fedik. Az épület az esztétikumon túl számos funkcionális problémára is frappáns megoldást adott. A fény és a levegő természetes áramlása is tudatos munka eredménye, a tervező németországi útján tanulmányozta az élelmiszeripari épületek sajátos megoldásait. A 150 méter hosszú főhajóhoz két oldalt mellékhajók csatlakoznak, a hatalmas belmagasságú épület világítását a köztes, alacsonyabb plafonszerkezetű részekről, oldalirányból oldották meg, így a végeredmény nem csak természetesebb érzetű fény, de jóval takarékosabb megoldás is. 

Zsolnay tűzzománc cserepek fedik a tetőt (MTI fotó: Jászai Csaba)0

A nemzetközi díjnyertes épület műemlékvédelem alatt áll, és napjainkban is a Budapestre érkező turisták egyik kiemelt célpontja. E sorok írója is egyike a lelkes piacolóknak – a hétvégi rutin nem csak az élelmiszerek beszerzéséről szól, sokkal inkább egy életérzés, aminek hódolunk. Rohanó, ingerteli világunkban a piac maradt az egyik őrzője az emberi léptékű életnek. Legyen az az árusokkal való fesztelen beszélgetés, a már bejáratott körök lejárásra, egy ügyes alku – a csarnok a gasztronómiát szerető embereknek kimeríthetetlen élményforrás. A frissensült a hentesnél, egy korai lángos, egy jó kávé, vagy egy záró fröccs – mind remek velejárója egy hasznos és kellemesen hedonista szombat délelőttnek. 

Vidám vecsési savanyúságok a Hungarikum utcában (MTI Fotó: Nagy Zoltán)

Borítókép: A Központi Vásárcsarnok homlokzata, Budapest. Tulajdonos: Balaton József. Készítette: Balaton József. Azonosító: MTI-FOTO-B__ZA20210625014

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 311 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

„Mégiscsak érdemes ilyen öregnek lenni!”

Csodagyerekként indult, a világ legnagyobb zenei színpadain játszott, majd karmesterpálcára cserélte a zongorát és a leg...

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operai...

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitam...

Tíz dolog, amit nem tudott kedvenc magyar meséiről

A magyar animációk, bábfilmek és mesefilmek közmondásosan jók. Első Oscar-díjunkat például Rofusz Ferenc A légy című raj...