Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok....és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


Budapest, 1957. május 1. Ezzel az élőben sugárzott adással kezdte meg hivatalosan működését a Magyar Televízió. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Bár 1953-ban hozták létre a Magyar Televízió Vállalatot, de az első élő adásra 1957. május 1-ig kellett várni, amikor a május elsejei ünnepségeket közvetítették, így a magyar televíziózás évfordulóját ehhez a dátumhoz kötjük. Először csak heti néhány napon, pár órában volt közvetítés. A műsorújságban való megjelenésre egészen október 28-ig kellett várni, a Rádió Újság innentől kezdve már Rádió és televízió Újság címmel jelent meg. 11 évvel később, 1968-ban szintén kísérleti jelleggel pedig színes adásokat is láthatott a tévéműsorra éhes nézőközönség. Az első színes adás, szintén kísérleti jelleggel, 1968. május 5-én indult el.

A hat és fél évtizedes története alatt felejthetetlen tévéműsorok születtek, legendás bemondó- és műsorvezetőgárda alakult, amelyekre és akikre ma is jó szívvel emlékezünk. Ezen a napon az M3.hu két műsorral emlékezik meg e kerek évfordulóról: A Szabadság tértől a Futrinka utcáig, valamint a 20 éves a Magyar Televízió – Az elsők. Jó szórakozást kívánunk!

TV Maci, 1987. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: Kéti Sándor egy AT 550-O-011 DELTA típusú televíziót ellenőriz, 1964. MTI Fotó: Kovács Gyula. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Minden este Zenthe!

100 esztendeje született a színművész, akit a szakma és a közönség egyformán elismert és szeretett, saját bevallása szerint tenyerén hordozta a Jóisten. Zenthe Ferenc emléke előtt tisztelgünk, s hogyan is tehetnénk ezt méltóbban, mint (legnépszerűbb tévés, illetve színházi szerepeinek)[https://archivum.mtva.hu/m3/open?collection=M3-WmVudGhlMTAw&fbclid=IwAR30uvaouSlDQMy-UhkS6X0h9hYZL1Sr2SDlw41HayqT1x_woT4Na8EbhKQ] felidézésével?

Magyar siker a Wall Streeten

730 forint volt a belépő ára…

A Hotel Forum és a modern Budapest születése

A pesti Duna-korzó új életre kelt az 1980-as években. Ennek fontos momentuma volt a Hotel Forum 1981. november 28-i - ma 40 éves - megnyitása.

„Egy ember élete sosem egy ember élete, mindig egy országé, egy világé, egy korszaké is.”

Abigél, Az a szép, fényes nap, Az ajtó… Születésének 105. évfordulóján a XX. század egyik legnagyobb magyar íróegyéniségére, Szabó Magdára emlékezünk.