Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

Karakter

2021.11.21 | olvasási idő: kb. 4 perc


Horgonynak hívják az Egyesült Államokban azokat a televíziós személyiségeket, akik képesek a képernyőhöz láncolni, „horgonyozni” a nézőket. A többnyire főműsoridőben sugárzott híradók, beszélgetős műsorok, show-k, vetélkedők házigazdái gyakran sok évtizedes karrierjük során nézők generációinak életében meghatározó szereplők. Ahogy a világot látjuk és érzékeljük, azt a 20. század második felétől a televíziózás határozta meg. 

Tamási Eszter és Varga József műsorvezetők a Magyar Rádió és Televízió első táncdalfesztiváljának döntőjében. (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A magyar tévés „horgonyoknak” részben hálásabb, részben hálátlanabb szerep jutott. A csatornák és műsorok kínálatában egészen az 1990-es évekig, a kábel-, műholdas- és kereskedelmi adók, később az internetes terjesztés térnyeréséig, nem volt túl nagy választék. Ennek ellenére a tévébemondónők sorai közt két férfi neve fémjelzi a magyar televíziózást. Az indulást Varga Józsefé, az első férfi tévébemondóé, az érett korszakot pedig Kovács P. Józsefé.

Kovács P. József a Magyar Televízió bemondója a hírolvasó stúdióban. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

A korán, alig 51 évesen elhunyt Varga József egyedi személyiségével a magyar televíziózás kezdetétől magára szabta a tévébemondó, műsorvezető és kommentátor szerepét és műfaját. Már 1949-től újságíróként dolgozott, s a Magyar Rádióban figyeltek fel vonzó orgánumára. Így 1960-ig bemondóként itt is mikrofon elé ült. A Magyar Televízió hőskorától pedig a nézők közkedvelt „Varga Jóskája” lett, bemondóként, hírolvasóként. 

Varga József. A felvétel készítésének pontos ideje és készítője ismeretlen

Sokoldalúságát gálaműsorok, szilveszteri szórakoztató összeállítások és az országot lázban tartó Táncdalfesztiválok népszerű konferansziéjaként is bizonyította. A TV Híradó kommentátoraként, sajátosan fanyar személyiségével elnyerte a „Savanyú Jóska” becenevet, miközben feladatkörét jóval kiterjesztve megteremtette a hétköznapi történések tévé-jegyzetét. A tévében és a tévének élt. 

Kovács P. József műsorvezető a News Room-ban, a televízió 30 éves híradó szerkesztőségében. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)

Az idén 80 esztendős Kovács P. József bemondó, műsorvezető és előadóművész is a magyar televíziózás legfelkészültebb, meghatározó arcai közé tartozik. Irodalomtanára Szabó Magda volt. 1959 tavaszán országos szavalóversenyt nyert, az élő tévéműsorban egy Ady-verssel. A Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatójaként Fischer Sándor beszédtechnika-tanára ajánlotta neki, jelentkezzen bemondónak a Magyar Televíziónál. 1962-től itt lett műsorvezető, gálaműsorok, ünnepi hangversenyek, vetélkedők konferansziéja, irodalmi műsorok előadója. Évtizedekig a TV Híradó hírolvasó bemondójaként láthatták. Hivatásos előadóművészként és műsorvezetőként a Magyar Versmondók Egyesületének tagjaként is vállalt fellépéseket.      

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1977. július 1. Varga József bemondó felkészül a Televízió Híradó című műsorára. Varga József (1929-1981) a Magyar Rádió bemondója (1952-1960), a Magyar Televízió bemondója (1960-1981), majd hírolvasó bemondója (1960-1970). A TV Híradó munkatársaként belpolitikai kommentátor, műsorvezető, főmunkatárs (1970-1981). MTI FOTÓ, készítette: Friedmann Endre. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-878598 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 308 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ki mit tud a rejtvényekről?

2007-ben a Füles című szórakoztató rejtvénymagazin megjelenésének 50. évfordulóján a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánították február 3-át. Ez alkalomból egy szórakoztató kvízt állítottunk össze Önöknek. Teszteljék, mennyire ismerik a rejtvények világát!

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

A színész, aki a telefonkönyvet is megénekelte

Mackós bája, virtuóz szövegmondása a legnagyobb nevettetők közé sorolta. Huncut tekintete fölött címerként virító kopaszságával a 110 éve született Kazal László a magyar komikusok táborának – termetében is – kimagasló egyénisége volt.

Bástya bámészkodóknak

1905. október 9-én adták át a budai Várban Schulek Frigyes építőművész főművét, a Halászbástyát.