Itt a nyár, indul a strandszezon!

Néhány percben hangolódjunk az év legmelegebb évszakára, hiszen nyakunkon a nyár, a polcokon már készenlétben a nyári öltözet és az ehhez tartozó egyéb kiegészítők. Merüljünk most alá ezzel a kis visszatekintővel, a felszínen pedig a strapabíró Palma gumimatracok tartanak majd!

Múltidő

2022.06.12 | olvasási idő: kb. 3 perc


Joó Piroska manöken gumimatracot reklámoz (MTI Fotó: Németh József)

A II. világháború után nehezen talált magára a divat, természetesen a fürdőruha sem volt ez alól kivétel. A nyár beköszöntével azonban az emberek ugyanúgy vágytak a hűsölésre, így aztán sokan saját maguk varrták a fürdőruháikat, ihletet pedig a külföldi modellek ruháiból merítettek.  Az évtized végére aztán utolérte magát a szakma, ahol a tervezők divatbemutatókon mutatták be munkájukat.

Tavaszi-nyári kollekció egy divatbemutatón 1949-ben (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Az 50-es, 60-as években megjelent a konfekció, és az olcsó fürdőruhák elárasztották a boltokat. A nagyobb áruházak a párszáz forintos fürdőruhakínálattal csábították a vásárlókat, amelyben a mindenkori divatnak megfelelően megtalálható volt az egyrészes, a szoknyás fazonú, valamint a bikini is, az idő előrehaladtával pedig a fürdőruhák mérete egyre kisebb lett. A 70-es évektől beindult a fürdőruhaipar, az itthon gyártott és az importált ruhákból sem volt hiány az üzletekben.

Tavaszi fürdőruhakínálat, 1963 (MTI Fotó: Kácsor László)

A reklámszakma is felfedezte a fürdőruhában – illetve a női bájakban - rejlő lehetőségeket, így az akkori modelljeink fürdőruhában pózoltak egy-egy reklámozott tárgy mellett. Hogy a divat örökös körforgása mennyire jelen van a fürdőruhadivatban is, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a régi korok fazonjai manapság is rendre felbukkannak a strandokon.

Fürdőruhás modell táskarádiót reklámoz (MTI Fotó: Sziklai Dezső)

Most pedig emlékezzünk meg a kedvenc strandolós kiegészítőnkről, a gumimatracról is, amely nemcsak vizes szórakozásaink kelléke, hanem napozó-, de akár vendégágyfunkciót is betölthetett. Itthon az egyik legismertebb és legnépszerűbb termék a Palma gumimatrac volt, amelyből rengeteget gyártottak külföldre is. A nagyszülők szekrényében talán még most is lapul egy-egy Palma matrac a régi nyaralások örök emlékeként.

Befejezésül ezzel a kis lapozgató képsorozattal kívánunk minden kedves olvasónknak kellemes nyarat!

Strand, fürdőruha, gumimatrac - itt a nyár!

A Lapozgatóban látható képek:

  1. Gumimatracreklám 1963-ból (MTI Fotó: Németh József)
  2. Balaton, 1969. (MTI Fotó: Horling Róbert, Herczeg István)
  3. Vidám fürdőzők a Balatonban, 1951 (MTI Fotó: Gink Károly)
  4. Labdázó fiatalok, 1960  (MTI Fotó: Járai Rudolf)
  5. Napozás a Balatonon, 1962 (MTI Fotó: Balassa Ferenc)
  6. Gumimatracot reklámozó fiatalok, 1963 (MTI Fotó: Németh József és Gere László)
  7. Gumimatrac raktár, 1973 (MTI Fotó: Bisztray Károly)
  8. Strandolók a Balatonon, 1963 (MTI Fotó: Járai Rudolf)
  9. Strandolók a Gellért Gyógyfürdőben, 1947 (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Ráth László)

 

Borítókép: Balatoni hangulat, 1963 
MTI Fotó: Bereth Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-842996

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„A játékosságért mentem a színészi pályára”

Kivételes jellemábrázoló, sokoldalú színészművész volt, aki nemcsak színházi, kabaré és filmes alakításaival, hanem hangjával is számos emblematikus filmes karaktert tett feledhetetlenné.

Intellektuális színészegyéniség

Születésének 105. évfordulóján Gábor Miklós színművészre, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagjára emlékezünk, aki Közép-Európa egyik legjobb Hamletje volt.

Emlékezés a 90 éve elhunyt edzőzsenire

Edzőként, sportvezetőként érte el legnagyobb sikereit Komjádi Béla, aki a kombinációra épített mozgójátékkal forradalmasította a vízilabdasportot.

90 éves lenne Sára Sándor rendező, operatőr, a Duna Televízió alapító elnöke

Sára Sándor úgy tartotta, egy jól megkomponált kép minden eleme jelentőséggel bír. Pályáját szemlélve azt nemcsak a mérföldkövek - legismertebb munkái vagy a rangos kitüntetések – jellemzik, de azok az apró részletek is, amelyek együtt kiadják egy szakmailag és emberileg is teljes élet tablóját.