Strandok régen

Mintha idén elmaradna a strandszezon, úgy tűnik, az esőzés sosem ér véget, a nap sosem süt ki. Mi azért reménykedünk, hogy lesz majd igazi nyár meleggel, fürdőzéssel, s ennek kapcsán néhány budapesti strand múltját idézzük föl régi fotók segítségével.

2019.05.30


A hőforrásokat Budapest területén már a római korban is ismerték, nem véletlenül vált a fürdők városává. A XIII. századtól létezett a mai Gellért téren fürdő, 1917-ig Sáros-fürdő (vagy Sárosfürdő) néven, mely ma már Gellért Gyógyfürdő és Uszoda, de mindenki csak Gellértként emlegeti. Budapest legszebb fürdőjeként tartják számon, szecessziós épülete önmagában is élmény, 1927-től azonban hullámmedence is található itt. S hogy milyen az, amikor tömeg van a Gellértben? Mutatjuk egy 1957-ben készült képen.


1957. június 16. Strandolók tömege a Gellért Fürdő medencéjében

Budapest első szabadtéri strandját a Duna közelében, természetvédelmi területen, a Margit-szigeten adták át 1919-ben. Hamarosan megkezdődött a fürdő kiépítése, új medencéket is építettek, de a húszas évek után 1937-ben újra bővíteni kellett, annyira népszerűvé vált.


1925. Sokan pihennek a margitszigeti Palatinus strandfürdő nagy medencéjében.

A Szabadság Strandfürdőt fúrt kutakra alapították 1948-ban az akkori Népfürdő utcában, de szinte mindenki csak Dagályként emlegette (a szomszédos Dagály utca miatt), így hivatalosan is átkeresztelték erre a névre a pesti oldal legnagyobb területű fürdőjét. Kezdetben nem léteztek medencék, de ez nem volt akadálya a felfrissülésnek. Később, az 1970-es évektől gyógyvizet is vezettek ide (a Széchenyi Fürdőből), így a Dagály a gyógyvizes strandok sorába lépett.


1948. április 15. A Szabadság Strandfürdő néven működő, medencével nem rendelkező Dagály utcai strand egykori látképe. 

A budai oldal egyik legnagyobb strandja a Csillaghegyi Strandfürdő és Uszoda, a korábbi Árpádfürdő. 1951-ig a fürdő magánkézben volt, ekkor azonban  államosították. Szintén Budát gazdagítja a Római Strandfürdő, melynek forrását  - akárcsak az Árpádfürdőét - a római kortól ismerték és hasznosították. Több évig tartó átépítése és 1964-es újranyitása óta élvezhetik a fürdőzők a jelenlegi formában.


Medence, ahogyan ritkán látjuk: 1954. május 15-én az utolsó simításokat végzik az újranyitás előtt: takarítják a medencét.

S ha már a régi híres strandokról szó esett, ne maradjon ki a legfiatalabb, idén harminc éves sem: 1989-ben adták át a főváros legújabb strandját, a Paskált. Az eseményről így számolt be a korabeli híradó:

 

 

További cikkek:

A magyar rendező, aki Belmondóval és Romy Schneiderrel is forgatott

Márai Sándor öccse volt, de saját jogon is maradandót alkotott. Radványi Géza Kossuth-díjas filmrendező Miss Hungáriát vette feleségül, és világszép színésznőkkel dolgozott.

Húsz éve szurkolunk nélküle

Id. Knézy Jenő ikonikus „Jó estét! Jó szurkolást!” beköszönőjét ma éppen húsz esztendeje kénytelenek nélkülözni a sportkedvelők. Halálának évfordulóján a riporterlegendára emlékezünk.

35 éve ég és föld között

1988-ban ezen a napon volt a Presser – Sztevanovity – Horváth alkotótrió mesemusicalje, a Padlás ősbemutatója a Vígszínházban.

Aki miatt máig „magyarázzuk a bizonyítványunkat”

Karinthy Frigyes, a magyar irodalom tréfamestere, a nyelv fantasztikus virtuóza 85 éve hunyt el. Ebből az alkalomból idézzük meg alakját.