„Én csak a vízen érzem magam jól”

75. születésnapja alkalmából köszöntjük Reviczky Gábor színművészt.

Karakter

2024.03.28 | olvasási idő: kb. 2 perc


Azt állítja, egy színésznek mindent tudni kell. Erre ő az élő példa. Díjait, színpadi, filmes és televíziós szerepeinek listáját felsorolni is hosszú lenne. Aki ne adj isten nem ismerné „Revi” arcát, az a hangjára biztosan felkapja a fejét. Ő szólaltatta meg Robert De Nirót, Clint Eastwoodot, Jack Nicolsont, Anthony Hopkinst, de Arnold Schwarzeneggert is.

Reviczky Gábor színművész, a Vígszínház társulatának tagja (MTI Fotó: Naszályi Kornélia)

Középiskolásként már a tatabányai Ifjúsági Színpadon szerepelt, egy vargabetűvel majdnem sportoló lett, de aztán mégis a színészeté lett a főszerep, így a Nemzeti Színház stúdiójában tanult, mielőtt Kazimir Károly osztályában elvégezte a Színművészetit. Játszott Debrecenben, Miskolcon, Kecskeméten, majd a Vígszínház, illetve a Nemzeti Színház tagja lett. Közben több más elismerés mellett kapott egy Jászai Mari-, majd egy Kossuth-díjat is. A groteszk, ironikus karakterek nagymestere jelenleg szabadúszóként tevékenykedik. Szerencsésnek vallja magát, hiszen azzal foglalkozhat, amit szeret, hiszen a színész minden szerepben mást csinálhat.

Pogány Judittal A tranzitutas című tévéfilm egyik jelenetében ( MTV Fotó: Tóth György)

Az elmúlt években két dokumentumfilm-sorozatot is csinált: az Erdei utakon és Reviczkyvel az erdőben címmel, hiszen saját bevallása szerint a feszültségektől ő nem a könyvekhez menekül, hanem inkább kimegy a vízre és nézi az igazi életet, a bogarakat, tücsköt, békát… Nem is véletlen, hogy a Duna mellett él családjával.

Szeretettel köszöntjük őt születésnapján!

Fadinard magánzóként az Olasz szalmakalap című zenés komédia egyik jelenetében (MTI Fotó: Ilovszky Béla)

A színművészt a következő műsorokban láthatják az m3.hu műsorán: az Ismeretlen ismerősök portrésorozat Reviczky Gáborról szóló részében, amelyben komoly és vidám szerepeiről, a vidéki életről, szerelmeiről és hobbijáról, a horgászatról mesél, illetve a Vers mindenkinek sorozatban Nagy László: Katonalovak című versét szavalja el.

Borítókép: Reviczky Gábor színész a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának stúdiójában. MTVA Fotó: Zih Zsolt

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Nekem nincs hangom, ezért meg kellett tanulnom játszani”

125 éve született a színjátszás és a filmművészet egyik kiemelkedő alakja, aki több száz filmben és színpadi darabban alkotott maradandót.

Kik nem születtek bíborban

Koppan a cipő, pördül a szoknya, kék színű, fehér mintákkal, amely egy letűnt világ elengedhetetlen kelléke, a mindennapok és az ünnepek meghatározó viselete volt.

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

„Egy ember élete sosem egy ember élete, mindig egy országé, egy világé, egy korszaké is.”

Abigél, Az a szép, fényes nap, Az ajtó… Születésének 105. évfordulóján a XX. század egyik legnagyobb magyar íróegyéniségére, Szabó Magdára emlékezünk.