Magyar rejtvényfejtők napja

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.

Kultúrsnack

2022.02.03 | olvasási idő: kb. 3 perc


Az első magyar keresztrejtvény 1925. január 22-én jelent meg a Ma Este című hetilapban, amelynek nyereménye is nagyon újszerű volt, az akkoriban divatos mahdzsong játékot sorsolták ki a helyes megfejtők között.

Családi keresztrejtvényfejtés 1957 februárjában. (MTI Fotó: Pap Jenő)

Ezután sorra jelentek meg a fejtörők az újságokban, a kiadók egymást túllicitálva próbáltak minél több olvasót meghódítani: például a Pesti Napló egyik keresztrejtvény-pályázatán a fődíj egy körúti bérház volt.

Budapest, 1975. április 15. Keresztrejtvényt fejt egy asszony a Városligetben. ( MTI Fotó: Benkő Imre)

Az első rejtvényfejtő klub 1968-ban Pécsett alakult meg, ahol előbb háziversenyeket, később már városok között zajló versenyeket is szerveztek. Ezután a Füles koordinálásával gombamód szaporodtak a rejtvényfejtő klubok országszerte, és rendszeresen meg is mérkőztek egymással az ország legjobb rejtvényfejtői. 

Budapest, 1983. június 26. Nyitrai Dorottya, a Maxim bár fiatal táncosnője szabadidejében keresztrejtvényt fejt. (MTI Fotó: Pintér Márta)

Borítókép: 1963. október 22. Rejtvényt fejt egy idős férfi a Bella Italia olasz étterem teraszán, a Duna-korzón, a Vigadó térnél. MTI Fotó: Marosi László

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 311 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Emlékezés az első magyar indiánra

Ma lenne 80 esztendős a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes, dalszerző Cseh Tamás, aki egykor indián törzsfőnökként élte az életét.

Legnagyobb könyvtárunk útja a Budavári Palotáig

220 éve, 1802. november 25-én kelt Magyarország első nyilvános nemzeti közgyűjteménye és közintézménye, a mai nevén Országos Széchényi Könyvtár alapító okirata.