„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

Ünnepek és hétköznapok

2023.10.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


Október 9-én világszerte ezen a napon mutatták be új szolgáltatásaikat, termékeiket a postahivatalok, és levélíró versenyeket is rendeztek régebben fiatalok számára. Manapság nyílt napokat tartanak, az év postásait kitüntetik és új bélyegeket hoznak forgalomba a világon: több mint 660 ezer hivatalban. 

1964-ben körzetek szerint szortírozzák a leveleket (MTI Fotó: Kunkovács László)

Kevesen tudják, de a magyar bélyegek tervezői az évek során több rangos díjban is részesültek. 1988-ban a Rác József grafikusművész tervezte postabélyeg a világ legszebb bélyegeinek versenyén második helyezést ért el. De többször lettünk már elsők a PostEurop (Európai Postaüzemeltetők Egyesülete) bélyegpályázatán is.

Bélyegekkel dolgozó alkalmazottak 1958-ban (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)

Gyerekek és felnőttek kedvenc mesehősei szerepelnek azokon az alkalmi bélyegsorozatokon, amiket az MTVA és a Magyar Posta Zrt. bocsátott forgalomba. A kezdeményezéssel emléket állítanak az időtálló, klasszikus emberi értékeket képviselő sorozatoknak, amivel elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani.

Mazsola és Tádé (MTVA fotó)

A különleges sorozat elő darabját, a 2019-ben kiadott A Süsü, a sárkány kalandjai című bábfilmsorozat három bélyegképből álló bélyegblokkját Weisenburger István grafikusművész tervezte. A bélyeg középen a jószívű sárkány látható, mellette foglal helyet a Királyfi, a Királylány és a Kiskirályfi, valamint az Öregkirály. Jobbján a Dadus, a Kancellár és a Sárkányfűárus látható, a boríték pedig az udvar nyüzsgő életét jeleníti meg.

Süsü, a sárkány (MTVA fotó)

Rá egy évre a Frakk, a macskák réme animációs filmsorozat figurái kerültek bélyegre. A család tagjai: Frakk a magyar vizsla, Lukrécia és Szerénke a két macska, és a gazdik: Irma néni és Károly bácsi.

Frakk, a macskák réme (MTVA fotó)

A Kukori és Kotkoda című rajzfilmsorozatban a szellemesen megjelenített állatok élethelyzetei bárki számára ismerősek lehetnek. Érdekesség, hogy az író, Bálint Ágnes a sztorit a kolléganője férjéről találta ki, aki semmilyen házimunka elvégzésére nem volt hajlandó. Így született meg Kukori, a kakas karaktere, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja asszonyát, Kotkodát. A 2021-ben megjelent bélyegen helyet kapott a két főszereplő mellett a szomszéd Hápogi kacsa is. A keretrajzon megjelenik a baromfiudvar a többi szereplővel.

Kukori és Kotkoda (MTVA fotó)

A mesehősök negyedik alkalmi bélyegsorozata a Mazsola és Tádé című bábfilmsorozat szereplőit jeleníti meg, míg az ötödik – ami idén került forgalomba – a TV Maci alakjának állít emléket. Nagyszülők, szülők és gyerekek nagy kedvence volt mindig is kis mackó, aki kellemes emlékeket idéz fel mindannyiunkban. Megjelenésével a bábfilmkészítés hagyományai előtt tisztelegnek a tervezők. 

TV Maci (MTVA fotó)

Aki pedig nem csak bélyegen szeretne találkozni az MTVA ikonikus mesefiguráival, ide kattintva akár meg is vásárolhatja azokat. 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Fotók Tél apóról

Európában igen régi hagyományokra vezethetők vissza a téli ajándékozó lények. Ismerjék meg röviden Odin legendáját, szent Miklós püspök csodatételeit vagy az aranyvirgács szokásának eredetét.

Háry János

1926. október 16-án tartották Kodály Zoltán „Háry János” című daljátékának ősbemutatóját az Operaházban.

Rádióélet – műsorújság, képeslap, magazin a javából

A Magyar Rádió 1925 áprilisában kezdte meg kísérleti sugárzását, az év decemberében létrehozták a Magyar Telefonhírmondó és Rádió Rt.-t, a Rádióélet első száma pedig 1929 szeptemberében hagyta el a nyomdát. A műsorújság minden évfolyamát digitalizálva, és még sok más érdekességet is találhatnak a frissen megnyitott (Rádióarchívum)[https://archivum.mtva.hu/radio] oldalon.

Erkel és a magyar opera ünnepe

A magyar nemzeti opera megteremtője és Himnuszunk szerzője 1810. november 7-én jött világra Gyulán, ez 2013 óta a magyar opera napja is. Ezen a napon nyílt újra felújítását követően a Magyar Állami Operaháznak a karmesterként, zongoristaként és pedagógusként is működő zeneszerző nevét viselő Erkel Színháza, Közép-Európa legnagyobb ültetett nézőtérű teátruma, ahol generációk szerethették meg az operák sokszínű világát.