„A bélyeg maga a történelem”

22 alapító ország – köztük hazánk is – azzal a céllal hozta létre a Postai Világnapot 1969-ben, hogy felhívják a figyelmet a több mint kétezer éves múlttal rendelkező postai szolgáltatás gazdasági és társadalmi jelentőségére.

Ünnepek és hétköznapok

2023.10.09 | olvasási idő: kb. 3 perc


Október 9-én világszerte ezen a napon mutatták be új szolgáltatásaikat, termékeiket a postahivatalok, és levélíró versenyeket is rendeztek régebben fiatalok számára. Manapság nyílt napokat tartanak, az év postásait kitüntetik és új bélyegeket hoznak forgalomba a világon: több mint 660 ezer hivatalban. 

1964-ben körzetek szerint szortírozzák a leveleket (MTI Fotó: Kunkovács László)

Kevesen tudják, de a magyar bélyegek tervezői az évek során több rangos díjban is részesültek. 1988-ban a Rác József grafikusművész tervezte postabélyeg a világ legszebb bélyegeinek versenyén második helyezést ért el. De többször lettünk már elsők a PostEurop (Európai Postaüzemeltetők Egyesülete) bélyegpályázatán is.

Bélyegekkel dolgozó alkalmazottak 1958-ban (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)

Gyerekek és felnőttek kedvenc mesehősei szerepelnek azokon az alkalmi bélyegsorozatokon, amiket az MTVA és a Magyar Posta Zrt. bocsátott forgalomba. A kezdeményezéssel emléket állítanak az időtálló, klasszikus emberi értékeket képviselő sorozatoknak, amivel elsősorban a fiatalokat szeretnék megszólítani.

Mazsola és Tádé (MTVA fotó)

A különleges sorozat elő darabját, a 2019-ben kiadott A Süsü, a sárkány kalandjai című bábfilmsorozat három bélyegképből álló bélyegblokkját Weisenburger István grafikusművész tervezte. A bélyeg középen a jószívű sárkány látható, mellette foglal helyet a Királyfi, a Királylány és a Kiskirályfi, valamint az Öregkirály. Jobbján a Dadus, a Kancellár és a Sárkányfűárus látható, a boríték pedig az udvar nyüzsgő életét jeleníti meg.

Süsü, a sárkány (MTVA fotó)

Rá egy évre a Frakk, a macskák réme animációs filmsorozat figurái kerültek bélyegre. A család tagjai: Frakk a magyar vizsla, Lukrécia és Szerénke a két macska, és a gazdik: Irma néni és Károly bácsi.

Frakk, a macskák réme (MTVA fotó)

A Kukori és Kotkoda című rajzfilmsorozatban a szellemesen megjelenített állatok élethelyzetei bárki számára ismerősek lehetnek. Érdekesség, hogy az író, Bálint Ágnes a sztorit a kolléganője férjéről találta ki, aki semmilyen házimunka elvégzésére nem volt hajlandó. Így született meg Kukori, a kakas karaktere, aki lustaságával minden epizódban felbosszantja asszonyát, Kotkodát. A 2021-ben megjelent bélyegen helyet kapott a két főszereplő mellett a szomszéd Hápogi kacsa is. A keretrajzon megjelenik a baromfiudvar a többi szereplővel.

Kukori és Kotkoda (MTVA fotó)

A mesehősök negyedik alkalmi bélyegsorozata a Mazsola és Tádé című bábfilmsorozat szereplőit jeleníti meg, míg az ötödik – ami idén került forgalomba – a TV Maci alakjának állít emléket. Nagyszülők, szülők és gyerekek nagy kedvence volt mindig is kis mackó, aki kellemes emlékeket idéz fel mindannyiunkban. Megjelenésével a bábfilmkészítés hagyományai előtt tisztelegnek a tervezők. 

TV Maci (MTVA fotó)

Aki pedig nem csak bélyegen szeretne találkozni az MTVA ikonikus mesefiguráival, ide kattintva akár meg is vásárolhatja azokat. 

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Mindannyiunk Ötvös Csöpije, Sándor Mátyása, Zentay Dezsője

80 éves lenne Bujtor István, ez alkalomból felelevenítünk néhány kedves sztorit róla és pályafutásáról.

A titokzatos tragika

Nemcsak Antigoné szerepéből, de Jászai Mari-díjból is duplázott a leginkább klasszikus előadásokban tündöklő érdemes és kiváló művész, Kohut Magda.

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.

Könyvtárak sínen és négy keréken

Április 14-e a könyvtárosok világnapja. Ezen a napon egy kicsit jobban odafigyelünk azokra az értékekre, amelyekhez a könyvek által jutunk, és azokra az emberekre, akik segítenek nekünk a kölcsönzőhelyeken. Bár a világ rohan és változik, ezekre a biztos pontokra ma is szükségünk van.