Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Kvíz

2021.05.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A kezes holmik lassan kikoptak a használatból, töredék részük múzeumba került, sokat elnyűttek vagy szemétre vetettek, de a lakásokat, nyaralókat, kerteket mind a mai napig számos példányuk ékesíti. Nevük sokszor ismerősen cseng még, de már nem mindig tudjuk, mire is vonatkoznak. A névkeveredést tárgytévesztés, majd névfeledés követte. Kvízünkkel Ön is tehet egy próbát, hogy mennyire ismeri a népi kultúra tárgyait. Három lehetséges válasz közül kell kiválasztania a megfelelőt.

Borítókép: Mezőkövesd, 1955. május 14. Matyó asszony, matyó menyecske és matyó leány beszélget a tisztaszobában. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Vadas Ernő. Azonosító: MTI-FOTO-784043

További cikkek:

„Minden úgy van jól, ahogy történt”

Karakterét nemzedékek imádták, olyan szenvedélyesen játszott salakon, mint a színházi deszkákon, és az ukrán fronton lezuhant a repülője, mégsem változtatott volna életén semmit. Halálának 10. évfordulóján emlékezünk Bárdy Györgyre.

Túlélési tanácsok Rejtő Jenőtől

Anekdoták egész sora szól a gyermekkorában törékeny, később valóságos izompacsirta íróról, aki - akárcsak regényhősei - maga volt a pesti vagány archetípusa. De mi a valóság az anekdotákon túl? Megmutatjuk, egyúttal zseniális Rejtő-műveket is hozunk, hogy senki ne unatkozzon.

Magyar nyelv napja - kvíz

A magyar nyelv napja alkalmából ezúttal egy szórakoztató kvízzel jelentkezünk, mellyel bárki próbára teheti tudását. Nézzék meg, önök ismerik-e, illetve jól ismerik-e az alábbi szavak jelentését. Vigyázat, a fotók illusztrációk, akár félrevezetők is lehetnek! Kezdhetjük?

Győri Ilonára emlékezünk

A Jászai Mari-díjas színművész 95 évvel ezelőtt született, sokak emlékezetében a Mézga család Paulájának hangjaként él.