Ünnepeljék az m3.hu-val az 1848-as forradalom emléknapját!

A hosszú hétvégén a szabad levegőn, családdal, barátokkal töltött időt jól kiegészíthetik a különböző műfajú műsorok a forradalom és szabadságharc témájában az m3.hu –n, mutatjuk a kínálatot!

Ünnepek és hétköznapok

2024.03.15 | olvasási idő: kb. 2 perc


Egy diáktüzér naplója - tévéfilm

Az Egy diáktüzér naplója című tévéfilmmel indul az ünnepi műsorfolyam március 14-én csütörtökön 19:40-kor, amelyben egy sebesült kamaszfiú sorsán keresztül tekinthetünk be az eseményekbe a forradalom és szabadságharc leverése után. Az ott eltöltött idő alatt újra éli élete meghatározó napjait, amikor diáktüzér volt Bem seregében, megismerkedett Petőfivel és túlélte a segesvári csatát. A tévéfilm Sarkadi Imre Száz éve Segesvárnál című kisregénye alapján készült.

Mécsfény - tévéjáték

A Magyar Színkör előadása nyomán készült Mécsfény című tévéjátékot vetítjük 14-én 20:40-től, amely Arany János és Petőfi Sándor levélváltásain keresztül követi az eseményeket, megismerkedésüktől az 1848-as szabadságharc bukásáig, Petőfi haláláig.

Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag - irodalmi műsor

Az Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag című irodalmi műsorral tisztelgünk Petőfi Sándor, a forradalom és szabadságharc géniusza előtt. Versek, kortársak naplói, levelei és tudósításai alapján idézhetjük fel a forradalmi mozgalom indulását és kiteljesedését. A műsort csütörtökön 23:10 és pénteken 15:10-kor vetítjük.

Szent március - A kávéház - tévéjáték

A pénteki tévéjáték a Szent március - A kávéház Juhász Gyula egyik meghatározó pesti életképét vitte színre. Szereplői  - polgárok, írók, költők és színészek - megszokott foglalatosságaikat végzik törzshelyükön, a híres kávéházban. Beszélgetéseik mindig egyetlen vendégre, Petőfi Sándorra terelődnek. Ez nem véletlen, az időpont ugyanis 1848. március 14. A műsor pénteken 20:10-kor kerül adásba.

Bánk bán - tévéfilm

Az ünnepi filmkínálatot 15-én pénteken 20:40-kor a Bánk bán című tévéfilm zárja, főszerepben Blaskó Péterrel, Almási Évával, Lukács Sándorral, Szirtes Ágival, Bubik Istvánnal, Kállai Ferenccel és Koncz Gáborral. Katona József jól ismert története II. Endre hadjárata alatt játszódik, akinek távollétében felesége, Merániai Gertrudis irányítja az országot. A magyar nemesek helyett a Meráni-ház tagjai kerülnek vezető tisztségekbe, a jobbágyok éheznek, a királynő unokaöccse be akarja hálózni Bánk feleségét, Melindát. A bán ebben a helyzetben felelősségre vonja a királynőt...

Zenés TV Színház - Névtelen hősök

Vasárnap 17-én ráadással készültünk: a Zenés TV Színház sorozat Névtelen hősök című filmjét vetítjük 21:50-től. Gábor és Ilonka titokban kénytelen találkozni, mert a lány kapzsi anyja a módos gazdának, Csipkésnek szánja a lányát. Amikor a faluba honvédek érkeznek, hogy katonákat toborozzanak a haza védelmére, Gábor is közéjük áll. Mikor máshoz adnák feleségül Ilonkát, a lány öccsével együtt szintén katonának áll, de megsérül… Erkel Ferenc nemzeti daljátéka a hétköznapi hősökről szól, akik életüket kockáztatták a forradalom eszméiért. 

Reméljük, hogy sokszínű kínálatunkban találnak kedvükre valót és műsoraink segítségével is méltón tudnak velünk együtt emlékezni az 1948-49-es forradalom és szabadságharc hőseire!

Borítókép: Bánk szerepében Blaskó Péter és Fehér Anna a Bánk bán című tévéfilm egy jelenetében. MTV Fotó: Baldóczy Csaba

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Jég, dupla whiskyvel?

A számos műfajban járatos, ma 75 éves énekes-zenészre, Horváth Károlyra koccintunk, akit az egész ország Charlie-ként ismer.

Aki sosem fogy ki a jó sztorikból

Kiapadhatatlannak tűnik az a kút, amelyből Fábry Sándor a történeteit meríti. 70. születésnapja alkalmából néhány visszaemlékezését felidézve bemutatjuk az országos ismertségig vezető lépcsőfokokat, tartsanak velünk!

Új képhez új hangot adunk!

Arról, hogy a filmrestaurálás mozgóképes oldalról mit rejt magában, már esett szó az ikonikus Tüskevár című sorozat kapcsán. A következőkben annak rejtelmeibe nyújtunk betekintést, hogyan lehet friss hangot varázsolni a régi filmek alá.

TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.