Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.

Karakter

2024.02.08 | olvasási idő: kb. 2 perc


Részlet az 1968-as Kincskereső kisködmön sorozat A kis bice-bóca című részéből

Nagyon szegény családba született Móra Ferenc, egy foltozószűcs és egy kenyérsütő asszony fiaként. Nem véletlen, hogy a paraszti világból érkezve hitelesen tudta megjeleníteni a sokak által nem tapasztalt, sőt elrejtve maradt szegénységet és nyomort. Ezzel együtt jó kézbe venni a műveit: az olvasó hol mosolyogva, hol könnyezve együtt izgul a hősökkel, bár mindig érzi, hogy valójában tragédiákról van szó. Móra volt az, aki kitárta az olvasóknak az alföldi szegény emberek világát.

Portré Móra Ferencről az emlékkiállításon szülővárosában, a Kiskun Múzeumban (MTI: reprodukció)

Szülei magyarságszeretete és Petőfi-rajongása segítette, majd jóval idősebb költő-tanító István bátyja támogatta őt, hogy elinduljon az íróvá válás útján. Tehetsége hamar megmutatkozott. Eleinte földrajz-természetrajz tanárnak készült, de a korszerű darwinizmust lelkesen oktató pedagógust hamar eltanácsolták a katedrától. Ezzel együtt Szeged szeretettel fogadta, cikkeivel szinte azonnal sikert aratott, Tömörkény Istvánnal és Pósa Lajossal kötött barátsága pedig egész életét meghatározta és kiváló irányjelzőnek bizonyult.

Móra Ferenc író otthonában (MTI: reprodukció)

Móra polgári radikalizmusával és politikai nézeteivel szinte mindig pengeélen táncolt, humorba csomagolva mondta ki azokat a gondolatokat, amelyeket kevesen mertek. Néha csak befolyásos olvasóinak szeretete mentette meg az életét. Szerencséjére vidéki intézményvezetőként „meghúzhatta magát”, így tudta nyugalomban megírni hosszabb remekműveit is. Csak 55 éves volt, amikor elvitte a rák. Gyermekirodalomba burkolt társadalom- és lélekábrázolása, novellái, cikkei, illetve későbbi regényeinek egyedi hangja, mórásan csillogó derűje, ugyanakkor humorral fűszerezett, mégis megalkuvás nélküli realizmusa emelték a legnagyobbak és a mai napig legolvasottabb magyar írók közé.

Látogatócsoportok érkeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba (MTI Fotó: Tóth Béla)

Borítókép: Pillanatkép a Kincskereső kisködmön sorozat A kis bice-bóca című részéből.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Egy feledhetetlen orgánum

Köszöntjük a ma 80 éves Jászai Mari-díjas színészt és újabban rendezőt, Kertész Pétert, aki nemcsak csodálatos hangjával rabolta el a közönség szívét.

„Ugyanaz a játékos kedv vezet, mint a gyerekeket, amikor önfeledten rajzolhatok.”

100 éve született Reich Károly.

Karády Katalin, a végzet asszonya

A harmincas-negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője egyik napról a másikra változtatta meg az eszményi nőről alkotott képet.

„Szerelmet vallok a magyar nyelvnek”

Az irodalmi magyar nyelv képviselője lelkekig ható öblös hangjával és egész színpadot betöltő egyéniségével sokakat elbűvölt. Mádi Szabó Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészre emlékezünk.