Kincskereső kisködmön újragombolva

Felújított képpel és hanggal láthatjuk viszont a szegény kiskunfélegyházi szűcs irodalmár fiának közkedvelt hőseit.

Karakter

2024.02.08 | olvasási idő: kb. 2 perc


Részlet az 1968-as Kincskereső kisködmön sorozat A kis bice-bóca című részéből

Nagyon szegény családba született Móra Ferenc, egy foltozószűcs és egy kenyérsütő asszony fiaként. Nem véletlen, hogy a paraszti világból érkezve hitelesen tudta megjeleníteni a sokak által nem tapasztalt, sőt elrejtve maradt szegénységet és nyomort. Ezzel együtt jó kézbe venni a műveit: az olvasó hol mosolyogva, hol könnyezve együtt izgul a hősökkel, bár mindig érzi, hogy valójában tragédiákról van szó. Móra volt az, aki kitárta az olvasóknak az alföldi szegény emberek világát.

Portré Móra Ferencről az emlékkiállításon szülővárosában, a Kiskun Múzeumban (MTI: reprodukció)

Szülei magyarságszeretete és Petőfi-rajongása segítette, majd jóval idősebb költő-tanító István bátyja támogatta őt, hogy elinduljon az íróvá válás útján. Tehetsége hamar megmutatkozott. Eleinte földrajz-természetrajz tanárnak készült, de a korszerű darwinizmust lelkesen oktató pedagógust hamar eltanácsolták a katedrától. Ezzel együtt Szeged szeretettel fogadta, cikkeivel szinte azonnal sikert aratott, Tömörkény Istvánnal és Pósa Lajossal kötött barátsága pedig egész életét meghatározta és kiváló irányjelzőnek bizonyult.

Móra Ferenc író otthonában (MTI: reprodukció)

Móra polgári radikalizmusával és politikai nézeteivel szinte mindig pengeélen táncolt, humorba csomagolva mondta ki azokat a gondolatokat, amelyeket kevesen mertek. Néha csak befolyásos olvasóinak szeretete mentette meg az életét. Szerencséjére vidéki intézményvezetőként „meghúzhatta magát”, így tudta nyugalomban megírni hosszabb remekműveit is. Csak 55 éves volt, amikor elvitte a rák. Gyermekirodalomba burkolt társadalom- és lélekábrázolása, novellái, cikkei, illetve későbbi regényeinek egyedi hangja, mórásan csillogó derűje, ugyanakkor humorral fűszerezett, mégis megalkuvás nélküli realizmusa emelték a legnagyobbak és a mai napig legolvasottabb magyar írók közé.

Látogatócsoportok érkeznek a szegedi Móra Ferenc Múzeumba (MTI Fotó: Tóth Béla)

Borítókép: Pillanatkép a Kincskereső kisködmön sorozat A kis bice-bóca című részéből.

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

Makk Károly KVÍZ

Makk Károly a hazai és a nemzetközi filmművészet megkerülhetetlen alakja. Az ő munkássága előtt tisztelegve februárban a Duna Televízió műsorra tűzi egy-egy alkotását, vasárnap esténként. Ennek apropóján játékra hívjuk Önöket, az alábbi kvízzel tesztelhetik tudásukat a rendező munkássága kapcsán. Tegyék próbára magukat, mit tudnak Makk Károlyról, és tudjanak meg még több érdekességet!

Múlt századi filmek 21. századi látványban? Lehetséges!

Ki ne látta volna még az 1966-ban forgatott, Fekete István regényéből készült sorozatot, a Tüskevárat? Generációk nőttek föl Tutajos, Bütyök és Matula bácsi kalandjain. Az eredeti filmkockák azonban mára az idő és a sok vetítés miatt koszosak, megviseltek lettek, s a manapság elvárt igényeket sem elégítik ki minőségben, részletgazdagságban.

Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.