Koszorúk és mécsesek

Mindenszentek 2000 óta újra munkaszüneti nap Magyarországon, aminek esti óráiban már a november másodikai halottak napjára készülünk. Ezekhez a napokhoz kapcsolódó ünnepi szokásokat és fotókat hoztunk olvasóinknak.

Ünnepek és hétköznapok

2023.11.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


A katolikus egyház november elsején ünnepli a „megdicsőült egyház” tagjait, akik már a mennyországban vannak; az ezt követő napon pedig gyertyát gyújtanak a „szenvedő egyház” tagjaiért, akik szintén meghaltak, de még a tisztítótűzben várják, hogy üdvözüljenek. Az ünnep gondolata az ókorba, a keresztényüldözések idejére vezethető vissza, amikor általános volt a vértanúságot szenvedett emberek halálnapjának, azaz „mennyei születésnapjának” ünneplése. Később mindkét nap kapcsán egyre inkább a kollektív megemlékezés terjedt el, felekezettől függetlenül.

Mindenszentek ünnepén szokás a temetőlátogatás: a sírokat megtisztítjuk és virággal díszítjük. Általánosan elterjedt gyakorlat gyertyát gyújtani a halottak lelki üdvéért, bárhol is vagyunk. A magyar népi kalendáriumban november elseje a cselédfogadás, bíróválasztás, tanácsújítás napja és úgynevezett „dologtiltó” napnak számít: tilos a földmunka, a répa és krumpli elvermelése, a varrás, mosás, takarítás, meszelés, az élelmiszernek, például a káposztának télire való eltétele.

Mielőtt a képválogatásra kattintana, ismerjen meg néhány Mindenszentekhez kötődő népszokást is! Csíkszentdomokoson – mielőtt elhagynák a temetőt – az elfelejtett lelkekért is imádkoznak, és a nekik szánt gyertyákat a temetőkert kijáratánál egy kerek, szegekkel kirakott asztalkára tűzik.

Csíkdelnén a templom előtt imádkozó szegényeknek kenyeret osztanak, hogy imádkozzanak az adományozók halottaiért. Azt tartják, hogy a halottak ilyenkor a hozzátartozók kapuinál állnak, és ha nem adnak a szegényeknek, sírva mennek el onnan. Kászonújfaluban a szegények számára sütött cipót “Isten-lepényének”, máshol “halottak lepényének” nevezik.

A képválogatásban látható fotók:

1. Krizantémot adnak-vesznek a Kerepesi temetőnél (MTI Fotó: Friedmann Endre)
2. Kézikocsival szállítják a virágokat szeretteik sírjaihoz a hozzátartozók Boldogon (MTI Fotó: H. Szabó Sándor)
3. Idős pár a pécsi temetőben (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)
4. Egy nő halottak napján a pécsi köztemető I. világháborús emlékművénél (MTI Fotó: Kálmándy Ferenc)
5. Halottak napja a Farkasréti temetőben (MTI Fotó: Friedmann Endre)
6. Asszonyok állnak gyertyafénynél egy sírnál (MTI Fotó: Müller Lajos)

Az ünnep alkalmából az m3.hu-n november 1-jén a Beavatás című műsorban Czakó Gábor beszél a Mindenszentekről, november 2-án Rakovszky Zsuzsa Halottak napja című versét vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: Idős nő az urnás síroknál az Új köztemetőben. MTI Fotó: Demecs Zsolt, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-915481

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Földmérőből a színház nagymestere

Köszöntjük a ma 80 esztendős Jordán Tamás színészt, rendezőt és színigazgatót, aki mérnökként végzett, mégis a színház lett az élete.

7 érdekesség a 70 éve önálló magyar szinkronról

Hetedik hó első napján hetven éve vált önállóvá a magyar szinkronfilmgyártás. A görög szün (együtt) és kronosz (idő) szóból álló kifejezést színészlegendák emelték filmes fogalommá. Tudják-e, ki volt az egyik első gyermek szinkronhang, hogyan készülnek a zörejek, és mit ásott ki a Szinkron névre hallgató kutya?

Pesszimista művek egy emberszerető alkotótól

55 éve nincs köztünk Füst Milán – míg fő műve, a Feleségem története filmként hódítja meg a világot.

Hűsítő nyári csemegék

Hogyan hűtöttük magunkat régen a nyári kánikulában? Megmutatjuk képválogatásunkban, tartsanak velünk!