150 éves a magyar bélyeg!

A bélyeggyűjtés először csak a gyerekek játéka volt, ami ma már felnőttek millióinak lázas szenvedélye.

Kultúrsnack

2021.05.03 | olvasási idő: kb. 2 perc


A világ egyik legnépszerűbb hobbija a filatélia, a postabélyegek, illetékbélyegek, illetve a hozzájuk kapcsolódó tárgyak, a bélyeggel ellátott borítékok, csomagok, okiratok gyűjtése. A bélyeggyűjtés ugyanakkor a történelem segédtudománya, hiszen a bélyegképek minden korban a társadalom számára fontosnak tekintett értékeket őrizték meg. Az első postai bélyeget 1840-ben Angliában adták ki Viktória királynő arcképével, és Penny Black néven vált híressé. Érdekessége, hogy még nem volt perforálva a széle, így ollóval kellett körbevágni. 

Papp Gyula tanár két diákot oktat a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének klubjában1956-ban. (MTI fotó: Simon Erika)

Bár az osztrák posta bélyegei már évek óta forgalomban voltak az országban, 1871-ben a Magyar Postaigazgatás is megkezdte az önálló bélyegkiadást. Az első bélyegek kőnyomatosak voltak, majd tíz év múlva már vízjeles papírra nyomtatták őket. A magyar bélyegkiadás alapelvei másfél évszázad óta értékállók: a magyar társadalom és a nagyvilág érdeklődésére egyaránt számot tartó, kiemelt értékkel bíró jeles események, évfordulók kerülnek bélyegre. Ezek mellett a sorozatok is igen népszerűek: 2021-ben debütálnak például a beporzó állatok és a magyarországi arborétumok, de persze bővül a Postatörténet-sorozat is.

Borítókép: Nagyítóval vizsgálja a bélyegeket egy szakértő. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum
Azonosító: MTI-FOTO-827387 (MTI Fotó: Lajos György)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 297 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Heltai Jenő – a felcseperedő nagyváros költője

Szellemessége már jellegzetes pesti humor, kabarédalainak pajzánsága már nagyvárosi huncutság.

Csokoládét receptre!

Akármilyen hangulatban is vagyunk, bevásárlókosarainkban gyakran landol csokoládé. Hogy mi mindenre jó a kakaóbabból készült édesség, arra cikkünkből fény derül.

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!

A Tisza szabályozása

A Tisza nem csak a Duna leghosszabb mellékfolyója, egyben Magyarország nemzeti folyama is, mely 962 kilométeres hosszának nagyobb részét hazánk területén kanyarogja végig. Évszázadokig ez az olykor kiszámíthatatlannak tűnő kanyargósság volt a gondok forrása.