Képzett kutyusok

Áprilisban az emberek életét megkönnyítő vagy épp megmentő vakvezető, rohamjelző, terápiás, mentő-, kutató, rendőr- vagy mozgássérülteket segítő kutyákról emlékezünk meg.

Kultúrsnack

2022.04.24 | olvasási idő: kb. 2 perc


A kutya nemcsak az ember leghűségesebb barátja, de kiváló munkatárs is, ezért most a munkakutyáról emlékezünk meg néhány mondat erejéig. Ezek a különlegesen képzett kutyák több száz élet megmentéséért vagy az életkörülmények javításáért felelősek, képzésük nagyon összetett, sokéves feladat. A megfelelő fajtájú és vérmérsékletű kölyökkutya kiválasztásával kezdődik a folyamat, melyet sok-sok óra kiképzés és különféle vizsgák sikeres teljesítése követ. 

Menekülő ember elfogását gyakorolják az állatok a Belügyminisztérium Kutyakiképző Iskolájában. 1963 MTI Fotó: Bara István

Bármennyire aranyos és simogatni való egy kölyök vakvezető tanulókutya egy buszon vagy az utcán, ő ilyenkor dolgozik, tanul, szocializálódik A magyar kutyakiképzés elsőrangú, hiszen éles helyzetekben és világversenyeken is az élvonalban járnak a magyar mentőkutyák. 

 

Kántor kutya egy rendőrt ment ki a vízből a Kántor című tv filmsorozat egyik jelenetében. 1975 MTV Fotó: Kiss Júlia

A leghíresebb magyar rendőrkutya Kántor, akiről könyvet írtak, filmsorozatot forgattak, testét pedig múzeum őrzi. Mancsot pedig szintén nem kell bemutatni, a róla készült film az összes magyar mentőkutya előtt tiszteleg. Mi, emberek hálásak lehetünk áldozatos és önzetlen munkájukért, amiért cserébe csak simogatást és jutalomfalatot várnak.

Borítókép: Donka, a vakvezető németjuhász kutya, 1965. MTI Fotó: Sziklás Mária Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Böjt nálunk és a nagyvilágban

Összhangban a kultúrák és vallások

Szalay Karola tündöklése Budapesttől a milánói Scaláig

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Szalay Karola balettművészt idézzük meg, aki művészettörténész-doktori címet szerzett, tankönyvet írt, és egészen a milánói Scaláig jutott.

40 éves az István, a király

Az első magyar rockopera ősbemutatója a városligeti Királydombon 1983. augusztus 18-án volt látható. Cikkünkből sok érdekesség és az is kiderül, hogyan jött létre a mára ikonikussá vált produkció.

A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.