Örök kedvenc, a közlekedés

125 éves lett a budapesti Közlekedési Múzeum, amely az egyik legrégebbi alapítású műszaki múzeumunk, mégis az egyik legfiatalabb rajongótáborral rendelkezik.

Múltidő

2024.05.01 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Közlekedésünk 20 éve című mozgó közlekedési kiállítás berendezése (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A múzeum előtörténete a millennium évében, 1896-ban kezdődött, amikor nagyszabású kiállítást rendeztek a Városligetben. Összesen 240 pavilonban helyezték el mindazt, amit kizárólag magyar eredetű alkotásokon keresztül szerettek volna bemutatni a világnak, a jelenkorig összegyűjtve a magyarság hagyományait, a kultúra és a tudomány területén elért eredményeit az egész országból. Az egyik kiállítási tárgykör a közlekedésügy volt, amelynek átütő sikerén felbuzdulva a szervezők állandó tárlattá szervezték az összegyűjtött kiállítási anyagot, az ideiglenes épületet folyamatosan bővítgetve, majd állandóvá alakítva. A hatalmas kiállítótérben a vasút, a közút, a hajózás és vízépítészet, valamint a posta, távbeszélő és távírda legfontosabb tárgyai kaptak helyet. A járművek, alkatrészek, különféle berendezési tárgyak, valamint számos modell mellett fényképek, térképek, rajzok, menetjegyek mutatták be a magyar közlekedés fejlődését, nemzetközi anyaggal kiegészítve.

Berendezik a hamarosan újra nyíló közlekedési múzeumot (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

A második világháború vége felé két bombatalálat is érte a múzeumot, ami mind az épületben, mind a kiállítási anyagban jelentős kárt tett, így csak 22 évvel később nyithatta meg újra kapuit a múzeum. A tárgyak őrzésének szerepén túl az intézmény egyben a közlekedéstörténeti kutatások központjává is vált. 2009-ben összeolvadt az Országos Műszaki Múzeummal, immár a magyar ipari és műszaki örökség újabb jelentős kiállítóhelyeit is képviselve. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum jelenleg épp megújul, de az új épület átadásáig izgalmas tematikus kiállítások közül válogathat a közönség, melyek fogadják a közlekedés és műszaki, ipari örökség szerelmeseit. 

A közlekedés fejlődését bemutató vándorkiállítás vasúti kocsija (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Borítókép: Fiatalok a városligeti Közlekedési Múzeum főépülete előtt, a díszudvaron kiállított Mraz M1c Sokol típusú repülőgépénél. MTI Fotó: Kácsor László

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Vadászati Világkiállítás - múlt és jelen

Budapest minden idők egyik legnagyobb és legsikeresebb vadászati kiállításának adott otthont 1971-ben. Ötven esztendő múltán ismét Magyarországra irányul a figyelem: az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás (2021. szeptember 25. – október 14.) hasonló babérokra pályázik.

A Pesti Vigadó története dióhéjban

1980. március 12-én nyitotta meg újra kapuit a II. világháborúban szétlőtt Pesti Vigadó. A magyar romantikus stílus kiemelkedő épületét, Feszl Frigyes alkotását eredetileg 1865-ben adták át a nagyközönségnek.

Ünnepeljék az m3.hu-val az 1848-as forradalom emléknapját!

A hosszú hétvégén a szabad levegőn, családdal, barátokkal töltött időt jól kiegészíthetik a különböző műfajú műsorok a forradalom és szabadságharc témájában az m3.hu –n, mutatjuk a kínálatot!

Várnai György karikaturista, rajzfilmrendező 100 éve született

A magyar animációs filmművészet egyik elindítója 1921. november 26-án született Budapesten.