Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Kultúrsnack

2022.07.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


Amikor a rómaiaknak megjelent az égbolton a Szíriusz, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép legfényesebb csillaga, akkor tudták, hogy beköszöntött a tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérséklettel járó, többhetes száraz, esőtlen időszak, amely latinul becézve a Kiskutya, vagyis a Canicula nevet kapta.

A Fővárosi Autóbuszüzem dolgozója hideg vízzel locsolja magát a kánikulában (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Érdekes, hogy míg más európai nyelvek a latinból egyenesen átvették vagy lefordították a kánikulai „kutyanapokat”, addig a magyarban még próbálkozták a „hőhónap” szóösszetételt meghonosítani, bár a Kutya meleg van! kifejezés nálunk is igen elterjedt. 

Egy üdítőárus mandarinszörpöt kínál a kánikulában (MTI Fotó/Magyar Fotó: Jónás Pál)

A rekkenő hőség kialakulásában jelentős szerepet játszik a beáramló észak-afrikai légtömeg. A Szahara algériai vidékét a marokkói Magas-Atlasz hegység teljesen leárnyékolja az óceán felől érkező nedves, hűvös áramlatoktól, így Algéria területére már csak a száraz, meleg levegő érkezik. Ettől keletre pedig már nem található számottevő domborzati akadály a partokon, így kedvező áramlás esetén a forró légtömegek könnyedén Európa felé veszik az útjukat, esetenként fel egészen a tundravidékig.

Egy kisfiú belekortyol a sörbe a júniusi kánikulában (MTI Fotó: Pap Jenő)

Hőségriadó esetén kerülni kell a megterhelő fizikai munkát, figyelni a fokozott folyadékbevitelre, a nehéz ételek kerülésére, a test vízzel hűsítésére, a napközbeni árnyékolásra, az éjjeli szellőztetésre, hiszen az átlaghőmérséklet akár csak egyszeri 25 °C fok fölé emelkedése már megterheli szervezetünket. A kánikula heteiben pedig mind az átlaghőmérséklet, mind ennek az időszaknak a tartama még tovább nőhet.

Egy asszony újsággal a fején megy a Margit hídon a kánikulában. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Kutya hűsöl gazdájával egy gumicsónakban a Balatonban MTI Fotó: Bojár Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F___B19620812001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Erkel és a magyar opera ünnepe

A magyar nemzeti opera megteremtője és Himnuszunk szerzője 1810. november 7-én jött világra Gyulán, ez 2013 óta a magyar opera napja is. Ezen a napon nyílt újra felújítását követően a Magyar Állami Operaháznak a karmesterként, zongoristaként és pedagógusként is működő zeneszerző nevét viselő Erkel Színháza, Közép-Európa legnagyobb ültetett nézőtérű teátruma, ahol generációk szerethették meg az operák sokszínű világát.

Advent – célegyenesben a karácsonyi készülődés

Vágyakozunk a csend, a meghittség és a szeretetteljes légkör után, szerencsére számos hagyomány, szimbólum segít bennünket az ünnepi készületekben.

Az anyanyelv nemzetközi ünnepe

Minden év február 21-én tartják világszerte az anyanyelv napját.

Kultúra és jómód együtt? Lehetséges!

2016. december 2-án a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzése felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára.