Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Kultúrsnack

2022.07.02 | olvasási idő: kb. 2 perc


Amikor a rómaiaknak megjelent az égbolton a Szíriusz, a Nagy Kutya (Canis Maioris) csillagkép legfényesebb csillaga, akkor tudták, hogy beköszöntött a tartósan magas nappali maximum- és éjszakai minimum-hőmérséklettel járó, többhetes száraz, esőtlen időszak, amely latinul becézve a Kiskutya, vagyis a Canicula nevet kapta.

A Fővárosi Autóbuszüzem dolgozója hideg vízzel locsolja magát a kánikulában (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Érdekes, hogy míg más európai nyelvek a latinból egyenesen átvették vagy lefordították a kánikulai „kutyanapokat”, addig a magyarban még próbálkozták a „hőhónap” szóösszetételt meghonosítani, bár a Kutya meleg van! kifejezés nálunk is igen elterjedt. 

Egy üdítőárus mandarinszörpöt kínál a kánikulában (MTI Fotó/Magyar Fotó: Jónás Pál)

A rekkenő hőség kialakulásában jelentős szerepet játszik a beáramló észak-afrikai légtömeg. A Szahara algériai vidékét a marokkói Magas-Atlasz hegység teljesen leárnyékolja az óceán felől érkező nedves, hűvös áramlatoktól, így Algéria területére már csak a száraz, meleg levegő érkezik. Ettől keletre pedig már nem található számottevő domborzati akadály a partokon, így kedvező áramlás esetén a forró légtömegek könnyedén Európa felé veszik az útjukat, esetenként fel egészen a tundravidékig.

Egy kisfiú belekortyol a sörbe a júniusi kánikulában (MTI Fotó: Pap Jenő)

Hőségriadó esetén kerülni kell a megterhelő fizikai munkát, figyelni a fokozott folyadékbevitelre, a nehéz ételek kerülésére, a test vízzel hűsítésére, a napközbeni árnyékolásra, az éjjeli szellőztetésre, hiszen az átlaghőmérséklet akár csak egyszeri 25 °C fok fölé emelkedése már megterheli szervezetünket. A kánikula heteiben pedig mind az átlaghőmérséklet, mind ennek az időszaknak a tartama még tovább nőhet.

Egy asszony újsággal a fején megy a Margit hídon a kánikulában. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Kutya hűsöl gazdájával egy gumicsónakban a Balatonban MTI Fotó: Bojár Sándor Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-F___B19620812001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 316 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Ez így gömbölyű” karrier

Születésnapján köszöntjük a számos külföldi kitüntetést és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is kiérdemlő eMeRton díjas Katona Klárit, aki csodálatos hangjával, fülbemászó dallamokkal és bájos arcával lopta be magát a közönség szívébe.

Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.

Sportolóból sportvezető

Zongorázik, spanyol, angol, német és francia nyelven beszél, és finom kakaót készít az unokáinak a kétszeres olimpiai és világbajnok párbajtőrvívó, sportdiplomata, nagykövet, politikus, volt köztársasági elnök.

Kukori és Kotkoda - kvíz

Kukori és Kotkoda nemcsak a baromfiudvaron csipegették a magokat, hanem a televízió képernyőjén is feltűntek. A gyerekek azonnal a szívükbe zárták a kapirgáló mesefigurákat.