Ébred a természet, ünnepre ébredünk mi is

Húsvét, melynek szokásaiban összefonódnak a keresztény vallási hagyományok és az ősi, pogány mítoszokban gyökerező hiedelmek, amelyek a természet újjászületéséhez és a termékenységhez kapcsolódnak.

Ünnepek és hétköznapok

2023.04.09 | olvasási idő: kb. 1 perc


Kevesen tudják, hogy a vallási és egészségügyi megfontolások mellett gyakorlati haszna is volt a böjti étrendnek: megkönnyítette a téli időszak alatt kiürült éléskamrából való főzést, illetve az ünnepkörökhöz kapcsolódó, többnapos lakomát is könnyebb volt – a drága húst több héten át mellőzve – összespórolni. 

Egy öregcsertői pingáló asszony unokájának magyarázza a tojásfestés műhelytitkait (MTI Fotó: Járai Rudolf)

A húsvéti ünnepkör hamvazószerdával kezdődik, ekkor a szent negyven nap (nagyböjt) veszi kezdetét. Ezt az időszakot zárja a nagyhét, majd húsvétvasárnappal egy sokkal felszabadultabb időszak kezdődik, mely ötven napig, pünkösdvasárnapig tart.

Esernyő alá bújnak a menyecskék a szódásüveggel locsoló legény elől (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)

Húsvéthétfőn a legények házról házra járnak, hogy meglocsolják az ünneplőbe öltözött lányokat, régen kútból mert vizes vödrökkel, ma már inkább csak szódavízzel vagy kölnivel. A lányok cserébe piros- vagy hímestojást adnak, és illik ilyenkor megvendégelni egy italra, pár falatra a látogatókat. Bár ezeket a szokásokat vidéken még jobban tartják, a mai napig sok városi családnál is legalább a rokonok, ismerősök megfordulnak.

Borítókép: Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját bánki szokás szerint. MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-806750

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Csillagfénynél is tündököl a napfény városa

90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

Az első számítógépek és vírusok

Lapozható galériánkban felidézzük a kezdeteket, amikor a számítástechnikai eszközök még nem voltak a hétköznapjaink szerves részei, és legfeljebb a munkahelyeken találkoztunk velük. Amikor még nem zsebben hordtuk a „kütyüket” és nem jutottunk percenként friss információkhoz.

Verkli – amit „szívvel kell tekerni”

Miközben szólt a verkli, Budapest észrevétlen világvárossá növekedett. Molnár Ferenc is verkliszóval indította 1889-ben játszódó regényét, A Pál utcai fiúkat.

Nagykörút

1896. augusztus 31-én adták át a millenniumi ünnepségek keretében a budapesti Nagykörutat.