Kevesen tudják, hogy a vallási és egészségügyi megfontolások mellett gyakorlati haszna is volt a böjti étrendnek: megkönnyítette a téli időszak alatt kiürült éléskamrából való főzést, illetve az ünnepkörökhöz kapcsolódó, többnapos lakomát is könnyebb volt – a drága húst több héten át mellőzve – összespórolni.
A húsvéti ünnepkör hamvazószerdával kezdődik, ekkor a szent negyven nap (nagyböjt) veszi kezdetét. Ezt az időszakot zárja a nagyhét, majd húsvétvasárnappal egy sokkal felszabadultabb időszak kezdődik, mely ötven napig, pünkösdvasárnapig tart.
Húsvéthétfőn a legények házról házra járnak, hogy meglocsolják az ünneplőbe öltözött lányokat, régen kútból mert vizes vödrökkel, ma már inkább csak szódavízzel vagy kölnivel. A lányok cserébe piros- vagy hímestojást adnak, és illik ilyenkor megvendégelni egy italra, pár falatra a látogatókat. Bár ezeket a szokásokat vidéken még jobban tartják, a mai napig sok városi családnál is legalább a rokonok, ismerősök megfordulnak.
Borítókép: Egy kislány nyuszival ajándékozza meg locsolóját bánki szokás szerint. MTI Fotó: Urbán Nándor-Fehérváry Ferenc, Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-806750
Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.