Horoszkóp – az állatövi jegyek képekben

Az ember több ezer éve kémleli az égboltot, hogy kifürkéssze a csillagok járását. Ezért igézi meg az a tanítás, mely szerint az égi és földi utak iker pályákon futnak.

Ünnepek és hétköznapok

2021.03.20 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Krisztus előtti III. században alapított Alexandriában egyesült az elsősorban a bolygókon alapuló egyiptomi asztrológia a mezopotámiai eredetű, főként a csillagképeken alapuló asztrológiával. A bolygók-csillagképek sorsmeghatározó szerepét hirdető hellenisztikus hagyomány az I–II. század fordulóján működött Klaudiosz Ptolemaiosz Tetrabiblosz című könyvén keresztül hatott a bizánci, az arab, később a nyugat-európai asztrológusokra.
Szerkesztőségünk munkatársai érdekes és tréfás képeket választottak archívumunkból az állatövi jegyek bemutatására a tavaszi napforduló alkalmából.

Az állatövi jegyek egy sajószentpéteri iskola falán (MTI Fotó: Kozma István)

Kos (Aries) március 21. – április 20.

Gasei Sándor juhász az 1443 Berci nevű kost készíti elő az 1958. évi mezőgazdasági kiállításra (MTI Fotó: Bajkor József)

Bika (Taurus) április 21.– május 21.

Az Ópályi Tangazdaság Munka Érdemrenddel és Kiváló Állattenyésztő jelvénnyel kitüntetett dolgozója a Laval nevű bika hátán (MTI Fotó: Bajkor József)

Ikrek (Gemini) május 22. – június 21.

A nyolcéves Kanizsai ikrek, Ágnes és Mária felelésre jelentkeznek a tanórán (MTI Fotó: Patkó Klári)

Rák (Cancer) június 22. – július 22.

Az eladó leszedi az állványról a tálalásra szánt homárt a Szent István körúti Önkiszolgáló Vitamin Büfében (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Oroszlán (Leo) július 23. – augusztus 23.

Huszár bácsi, a Budapest Főváros Állat- és Növénykert dolgozója tortával köszönti névnapján Leót, az oroszlánt (MTI Fotó: Mikó István)

Szűz (Virgo) augusztus 24. – szeptember 22. 

Szűz Mária pirogránit szobra (Sinkó András, 1948) a pálosok pécsi, Szent Imréről nevezett temploma előtt (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Mérleg (Libra) szeptember 23.– október 23.

Windisch Pálné, Pagonyi János művezető és Kocsi Ferencné, az Országos Méhészeti Szövetkezet dolgozói mézes süteményt csomagolnak (MTI Fotó: Bereth Ferenc)

Skorpió (Scorpio) október 24. – november 22. 

A Skorpió együttes: Fekete Gábor, Szűcs Antal Gábor, Papp Gyula és Frenreisz Károly (MTI Fotó: Bara István)

Nyilas (Sagittarius) november 23. – december 21.

Pintér Magda, a Tipográfia SC versenyzője lövésre készül (MTI Fotó: Petrovits László)

Bak (Capricorn) december 22. – január 20.

A „Lökd meg a bakkecskét!” elnevezésű játékkal teszi próbára erejét egy fiatal férfi a Vidámparkban (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Vízöntő (Aquarius) január 21. – február 19.

Szőllősi Endre szobrászművész Vízöntő lány című alkotásán dolgozik (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Halak (Pisces) február 20. – március 20

Vámos Terézia, a Szegedi Konzervgyár dolgozója a halászlékonzervbe kerülő pontyokat mutatja (MTI Fotó: Bajkor József)

Borítókép: Győr, 1960. október 10. A győri Wilhelm Pieck Vagon és Gépgyár csillagászati szakkörének tagjai távcsővel figyelik az éjszakai égboltot. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Tormai Andor. Azonosító: MTI-FOTO-F__TI19601010001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 295 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Bilicsi Tivadar

Bilicsi Tivadar sokoldalú művész volt: színész, komikus, táncos, énekes. A komédiákban bölcs embersége, a tragédiákban groteszk világlátása emelte mások fölé.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

Hetven rózsaszál

Születésnapján köszöntjük Csongrádi Kata színész- és énekesnőt, aki színpadi művek szerzője, számos filmben szerepelt és több lemeze is megjelent.

Korai karácsony

Egy december elején elküldött üdvözlet, ami legendává vált