Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

Ki volt ez az átütő lelkesedésű, Einstein-frizurájú, szódásüveg szemüvegű kisöreg, aki minden vackot felhasznál a háztartásból, csak hogy megértesse velünk a fizika törvényszerűségeit?

Karakter

2023.10.10 | olvasási idő: kb. 3 perc


Öveges József professzor a 100 kérdés 100 felelet című műsor felvételén (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Kevesen tudják, hogy Öveges József professzor, aki a Zala megyei Pákáról származott egy nemzedékek óta tanító családból, szerzetes pap volt, méghozzá piarista. Kecskeméten érettségizett, majd Budapesten szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. Első könyvét tatai tanítóskodása alatt írta Időjóslás és időmeghatározás címmel, emellett sokan látták őt a befagyott Öreg-tó jegén reverendában korcsolyázni. 1945 után a Közgazdasági Tudományegyetemen, majd a Budapesti Pedagógiai főiskolán tanított és közben sorra írta a könyveket, amelyek mind-mind a természet, azaz a fizika jelenségeit magyarázták egyszerű, ízes magyar nyelven, irtózva kerülve az áltudományoskodást.

Részlet az Öveges professzor: Legkedvesebb kísérleteim sorozat A szikrázó szék című részéből

Első előadását 1946-ban mondta mikrofonba az atombombáról. Innentől, a rádió és televízió előadójaként lett a nézők kedvence. Bő tizenkét éven át, több mint 250 előadáson keresztül tanított. Gyereknyelvre fordította a tudományt, így oltotta milliók szívébe a fizika szeretetét. És a nézők tátott szájjal hallgatták, mert megmutatta azt, amiben egész életében hitt, hogy a fizika egy csoda.

Brecht Galilei élete című prózájának első próbáján a társulat fizikával kapcsolatos kérdéseire válaszolt a neves tanár. (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Kossuth-díj összegéből egy kis budai lakást vett. Azt beszélik, mindenki tudta, melyik sötétben is világító ablak az övé, mert már hajnali négykor talpon volt, tanulmányokat, könyvet írt, vagy éppen kísérletezett. Nyolcvanon túl is tele volt tervekkel. Épp egy rádióműsoron dolgozott, amikor agyvérzést kapott, amelynek következtében pár nappal később örökre elaludt.

Öveges József Kossuth-díjas fizikus otthonában (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)

Október 14-től hetente, szombat délutánonként nézhetjük az M5-ön a kísérletező fizikaoktatás fáradhatatlan népszerűsítője, Öveges József Kossuth-díjas fizikaprofesszor lebilincselő magyarázatait felújított képpel és hanggal.

Öveges professzor otthonában kísérletezés közben (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Borítókép: Öveges József fizikus, Kossuth-díjas professzor a Magyar Televízió "100 kérdés 100 felelet" című műsorának felvételén. MTI Fotó: Fényes Tamás, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-815849

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

“Kapcsolj le, de tartsd nyitva a szemed!”

Március 26-án világszerte egyre többen csatlakoznak a Föld órája elnevezésű akcióhoz.

Megtapogatta a Holdat, hogy megtaláljuk helyünket a Földön

Kevés gyermekkori álom válik valóra. Bay Zoltán Holdon túli eredményei ma kézzel foghatóbbak, mint valaha. Neki is köszönhető, ha nem tévedünk el.

Boldogságra született

A mai magyar operett egyik legnépszerűbb szubrettje, az örök komédiás, a dupla energiabomba, a huncut, a vidám, a vicces Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika, aki nemcsak itthon lett a közönség kedvence, hanem Németországtól Japánig meghódította a világot.

A színész, akinek mindenki felismeri a hangját

Mécs Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes és kiváló művész, a nemzet művésze 1936. január 10-én született Budapesten.