Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

Ki volt ez az átütő lelkesedésű, Einstein-frizurájú, szódásüveg szemüvegű kisöreg, aki minden vackot felhasznál a háztartásból, csak hogy megértesse velünk a fizika törvényszerűségeit?

Karakter

2023.10.10 | olvasási idő: kb. 3 perc


Öveges József professzor a 100 kérdés 100 felelet című műsor felvételén (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Kevesen tudják, hogy Öveges József professzor, aki a Zala megyei Pákáról származott egy nemzedékek óta tanító családból, szerzetes pap volt, méghozzá piarista. Kecskeméten érettségizett, majd Budapesten szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát. Első könyvét tatai tanítóskodása alatt írta Időjóslás és időmeghatározás címmel, emellett sokan látták őt a befagyott Öreg-tó jegén reverendában korcsolyázni. 1945 után a Közgazdasági Tudományegyetemen, majd a Budapesti Pedagógiai főiskolán tanított és közben sorra írta a könyveket, amelyek mind-mind a természet, azaz a fizika jelenségeit magyarázták egyszerű, ízes magyar nyelven, irtózva kerülve az áltudományoskodást.

Részlet az Öveges professzor: Legkedvesebb kísérleteim sorozat A szikrázó szék című részéből

Első előadását 1946-ban mondta mikrofonba az atombombáról. Innentől, a rádió és televízió előadójaként lett a nézők kedvence. Bő tizenkét éven át, több mint 250 előadáson keresztül tanított. Gyereknyelvre fordította a tudományt, így oltotta milliók szívébe a fizika szeretetét. És a nézők tátott szájjal hallgatták, mert megmutatta azt, amiben egész életében hitt, hogy a fizika egy csoda.

Brecht Galilei élete című prózájának első próbáján a társulat fizikával kapcsolatos kérdéseire válaszolt a neves tanár. (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Kossuth-díj összegéből egy kis budai lakást vett. Azt beszélik, mindenki tudta, melyik sötétben is világító ablak az övé, mert már hajnali négykor talpon volt, tanulmányokat, könyvet írt, vagy éppen kísérletezett. Nyolcvanon túl is tele volt tervekkel. Épp egy rádióműsoron dolgozott, amikor agyvérzést kapott, amelynek következtében pár nappal később örökre elaludt.

Öveges József Kossuth-díjas fizikus otthonában (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)

Október 14-től hetente, szombat délutánonként nézhetjük az M5-ön a kísérletező fizikaoktatás fáradhatatlan népszerűsítője, Öveges József Kossuth-díjas fizikaprofesszor lebilincselő magyarázatait felújított képpel és hanggal.

Öveges professzor otthonában kísérletezés közben (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Borítókép: Öveges József fizikus, Kossuth-díjas professzor a Magyar Televízió "100 kérdés 100 felelet" című műsorának felvételén. MTI Fotó: Fényes Tamás, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-815849

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Az első magyar olimpiai arany

1896. április 11-én Hajós Alfréd, a „Delfin” az athéni olimpián megnyerte a 100 méteres gyorsúszást, és megszerezte az első magyar olimpiai aranyérmet.

Eger hősei és krónikása

Minden évben október 17-én a győzelem napjára, az 1552-es ostrom hősi várvédőire, és a történetüket megörökítő íróra, Gárdonyi Gézára emlékezünk.

A Csárdáskirálynőtől a Bánk bánig

Ma száz éve született Rátonyi Róbert színész, konferanszié, rendező és író, aki a múlt századi magyar színház egyik meghatározó alakja volt.

A hitben és erényben tündöklő hercegnő

Árpád-házi Szent Margit sorsa összefonódott a magyarság legnagyobb Árpád-kori traumájával, a tatárjárással. Az ország megóvásának reményében a királyi pár Istennek ajánlotta születendő gyermekét, aki a fegyelem és az önmegtartóztatás mintaképe lett.