Patinás pesti paloták

Két meghatározó belvárosi épület is évfordulót ünnepel: az Astoria és a Vigadó is, bár más-más okokból.

Múltidő

2024.03.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


110 éve március 14-én nyitotta meg kapuit Budapest egyik patinás szállodája, az Astoria Szálló. Ugyanezen a napon egy másik meghatározó épület a Vigadó pedig teljes felújításának 10 éves évfordulóját ünnepli. Az 1865-ben épült és a második világháborúban súlyosan megrongálódott épület 1980-ban nyitotta meg kapuit, de csak 2014-ban nyerte el újra régi pompáját. Válogatásunkban mindkét épületről találnak régi és új állapotot bemutató képeket egyaránt, tartsanak velünk a képgaléria linkjére kattintva! https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/vcyr9OKkodQVelz6

Borítókép: A Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton található műemlék épülete. Balra a budapesti Óriáskerék az Erzsébet téren. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Otthonába hozzuk a szabadságharc hőseit!

Bekukkantunk az m3.hu háza tájára, hogy lássuk, mivel készülnek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc megünneplésére. Ígérjük, izgalmas lesz!

Államalapítás és új kenyér

Tudjanak meg többet az ünnep történetéről és nézzék meg lapozható képgalériánkat!

Gedó György 75 esztendős

SKICC című rovatunkban ezentúl a Nemzeti Archívum legrégebbi gyűjteményi egysége, a Sajtóarchívum anyagait olvashatják sok-sok érdekességgel. Ezúttal Gedó György ökölvívót mutatjuk be.

Színészek főzőkanállal – címszerep a gasztronómia színpadán

A színpad a pillanat művészete. A színházi sikert az asztali örömök pódiumán föltálalt nevezetes fogások gyakorta túlélik. Újházi Ede a realista színjátszás legendás mestere ma már talán csak a gőzölgő húslevest kanalazva jut eszünkbe.