Patinás pesti paloták

Két meghatározó belvárosi épület is évfordulót ünnepel: az Astoria és a Vigadó is, bár más-más okokból.

Múltidő

2024.03.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


110 éve március 14-én nyitotta meg kapuit Budapest egyik patinás szállodája, az Astoria Szálló. Ugyanezen a napon egy másik meghatározó épület a Vigadó pedig teljes felújításának 10 éves évfordulóját ünnepli. Az 1865-ben épült és a második világháborúban súlyosan megrongálódott épület 1980-ban nyitotta meg kapuit, de csak 2014-ban nyerte el újra régi pompáját. Válogatásunkban mindkét épületről találnak régi és új állapotot bemutató képeket egyaránt, tartsanak velünk a képgaléria linkjére kattintva! https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/vcyr9OKkodQVelz6

Borítókép: A Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton található műemlék épülete. Balra a budapesti Óriáskerék az Erzsébet téren. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

A magyar autóversenyzés tragikus csillaga

Az első magyar Formula 1-es pilóta lehetett volna az ígéretes tehetségű Kesjár Csaba. A lehetőség kapujában egy tragikus versenybaleset törte derékba pályafutását.

Huszka Jenő, aki megdöntötte a bécsi operett kizárólagos uralmát

Száznegyvenöt esztendeje, 1875. április 24-én született Szegeden Huszka Jenő zeneszerző, aki világhírűvé tette a magyar operettet. Neki köszönhető, hogy a rajongók Bécs mellett Budapestet emlegetik leggyakrabban a műfajjal kapcsolatban.

Kaszkadőr nélkül… Koncz Gábor 85!

Koncz Gábort születésnapján az MTVA Archívum filmekkel és portrébeszélgetéssel is köszönti (a részleteket lásd: cikkünk végén), miközben érdekességeket is megemlítünk a közvetlen, szenvedélyes és csibészes színész életéből és pályájából.