Patinás pesti paloták

Két meghatározó belvárosi épület is évfordulót ünnepel: az Astoria és a Vigadó is, bár más-más okokból.

Múltidő

2024.03.14 | olvasási idő: kb. 1 perc


110 éve március 14-én nyitotta meg kapuit Budapest egyik patinás szállodája, az Astoria Szálló. Ugyanezen a napon egy másik meghatározó épület a Vigadó pedig teljes felújításának 10 éves évfordulóját ünnepli. Az 1865-ben épült és a második világháborúban súlyosan megrongálódott épület 1980-ban nyitotta meg kapuit, de csak 2014-ban nyerte el újra régi pompáját. Válogatásunkban mindkét épületről találnak régi és új állapotot bemutató képeket egyaránt, tartsanak velünk a képgaléria linkjére kattintva! https://nemzetiarchivum.hu/bookmarks/collections/vcyr9OKkodQVelz6

Borítókép: A Pesti Vigadó vagy röviden csak Vigadó Budapest belvárosában a Duna-parton található műemlék épülete. Balra a budapesti Óriáskerék az Erzsébet téren. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Mesemaraton az 1960-as-'90-es évekből!

Hogy mivel kedveskedünk a legkisebbeknek gyermeknap alkalmából? Egy időutazással, amelyen több évtized kedvenc magyar rajzfilmjeivel ismerkedhetnek meg. Közös kaland szülőknek és gyerekeknek, tartsanak velünk!

Julius Caesar és a szökőnap

Köztudott a négyévenkénti február végi plusz nap beiktatásának oka, az azonban már kevéssé ismert, hogy ez a toldás nem is február 29-re esik. Hogy jön ehhez Julius Caesar? Cikkünkből minden kiderül.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

Galambos, Psota, Darvas, Sztankay

Kell még bármit mondanunk ilyen impozáns névsor mellé? Akinek a neveket olvasva nem jutna eszébe azonnal az M3.hu programjára kapcsolni, annak mutatjuk, milyen műsorokban láthatja a sztárokat ezen a héten.