Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

Múltidő

2023.10.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Magyar Villamossági Részvénytársaságot kifejezetten a villamosáram folyamatos szolgáltatására hozták létre, és a friss engedély birtokában végre meg is kezdhette működését a gőzgépekkel és generátorokkal felszerelt áramfejlesztő telepen.

A Pesti Napló boldogan tudatta a főváros lakóival, hogy október folyamán az Rt. folytatni fogja a próbákat. Hogy pedig az érdeklődők „a villamos világítás mikénti működéséről maguknak meggyőződést szerezhessenek”: a Ganz és Társa cég egy Haas-palotában lévő irodában berendezett és az esti órákban is működésben tartott egy helyiséget.

Az áramszolgáltatás a kezdeti időszakban csak délután 4 órától reggel 8-ig tartott, de minden erejükkel azon voltak, hogy a megszakítás nélküli áramszolgáltatást mielőbb megkezdhessék. A cél az volt, hogy minél rövidebb utat tegyen meg az alacsony feszültségű áram, hiszen villamosenergiát nagy távolságra csak nagyfeszültségen lehet gazdaságosan szállítani. Végül a sokszoros átalakítást is sikerült megoldani, és 1893. november 1-jére kiépült a teljeskörű budapesti áramszolgáltatás.

Képválogatásunkban a szakemberek munkálkodásába is betekintést nyerhetnek, illetve láthatják munkájuk bámulatos gyümölcsét: a fényben fürdőző Budapestet.

  1. Fények az Operaház főbejáratánál 1954-ben (MTI Fotó: Jónás Pál)
  2. Az Elektromos Művek szerelői rövidhullámú adóvevőn tartják a kapcsolatot a hibabejelentő központtal 1961-ben (MTI Fotó: Marosi László)
  3. Budapest a Rózsadombról 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  4. A felsővezetéket szerelik az Astoria aluljáró építkezésénél 1963-ban (MTI Fotó: Petrovits László)
  5. Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-ben (TUNGSRAM) készült égő 1967-ből (MTI Fotó: Jármai Béla)
  6. 1965-ben egyenletesebb lett a hálózati feszültség (MTI Fotó: Bara István)
  7. Esti fények a Nagykörúton 1972-ben (MTI Fotó: Benkő Imre)
  8. Dolgoznak a szakemberek a Keleti pályaudvar új díszvilágításán 1970-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. A Halászbástya esti kivilágításban 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  10. A Szabadság híd 1965-ben (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Borítókép: Budapest esti fényben 1990-ben Készítette: Ráfael Csaba, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum, MTI-FOTO-912940

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ezredévi kiállítás és a kontinens első földalatti vasútja

1896. május 2-án nyílt meg Budapesten a magyar honfoglalás ezeréves évfordulójának megünneplésére a millenniumi kiállítás, és ugyanezen a napon indult meg a rendszeres forgalom Európa (London után) második és a kontinens első földalatti vasútján.

Elszegődtek Budapestre mackónak

A hatvanas évek elején Gálcsiki János azt énekelte, hogy elszegődne Budapestre mackónak. Csaknem 310 ezer digitalizált fényképünkből ezúttal Budapestre elszegődött mackókat ábrázoló felvételeket válogattunk.

Slágergyárosból szivacsgyáros

Ma lenne 90 éves a „magyar Frank Sinatra” a hatvanas évek sztárja, akiért lányok, asszonyok epekedtek egykor. Nem csak a szép hangjával hódított, modellt is állt a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, és állítólag róla mintázták a Hadtörténeti Múzeum előtt állt katonaszobrot.

„A hang a lelkünkben születik”

Sass Sylvia Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekesnőt köszöntjük születésnapján, kinek varázslatos hangján az operairodalom legnagyobb szopránszerepei csendültek fel itthon és a világ legrangosabb operaszínpadain.