Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

Múltidő

2023.10.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Magyar Villamossági Részvénytársaságot kifejezetten a villamosáram folyamatos szolgáltatására hozták létre, és a friss engedély birtokában végre meg is kezdhette működését a gőzgépekkel és generátorokkal felszerelt áramfejlesztő telepen.

A Pesti Napló boldogan tudatta a főváros lakóival, hogy október folyamán az Rt. folytatni fogja a próbákat. Hogy pedig az érdeklődők „a villamos világítás mikénti működéséről maguknak meggyőződést szerezhessenek”: a Ganz és Társa cég egy Haas-palotában lévő irodában berendezett és az esti órákban is működésben tartott egy helyiséget.

Az áramszolgáltatás a kezdeti időszakban csak délután 4 órától reggel 8-ig tartott, de minden erejükkel azon voltak, hogy a megszakítás nélküli áramszolgáltatást mielőbb megkezdhessék. A cél az volt, hogy minél rövidebb utat tegyen meg az alacsony feszültségű áram, hiszen villamosenergiát nagy távolságra csak nagyfeszültségen lehet gazdaságosan szállítani. Végül a sokszoros átalakítást is sikerült megoldani, és 1893. november 1-jére kiépült a teljeskörű budapesti áramszolgáltatás.

Képválogatásunkban a szakemberek munkálkodásába is betekintést nyerhetnek, illetve láthatják munkájuk bámulatos gyümölcsét: a fényben fürdőző Budapestet.

  1. Fények az Operaház főbejáratánál 1954-ben (MTI Fotó: Jónás Pál)
  2. Az Elektromos Művek szerelői rövidhullámú adóvevőn tartják a kapcsolatot a hibabejelentő központtal 1961-ben (MTI Fotó: Marosi László)
  3. Budapest a Rózsadombról 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  4. A felsővezetéket szerelik az Astoria aluljáró építkezésénél 1963-ban (MTI Fotó: Petrovits László)
  5. Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-ben (TUNGSRAM) készült égő 1967-ből (MTI Fotó: Jármai Béla)
  6. 1965-ben egyenletesebb lett a hálózati feszültség (MTI Fotó: Bara István)
  7. Esti fények a Nagykörúton 1972-ben (MTI Fotó: Benkő Imre)
  8. Dolgoznak a szakemberek a Keleti pályaudvar új díszvilágításán 1970-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. A Halászbástya esti kivilágításban 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  10. A Szabadság híd 1965-ben (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Borítókép: Budapest esti fényben 1990-ben Készítette: Ráfael Csaba, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum, MTI-FOTO-912940

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Megfiatalítjuk az archívumot!

Persze csak formailag, hiszen büszkék vagyunk a sok-sok régi tartalomra. A technológiai fejlődés azonban új szemléletet kíván. Most bemutatjuk azt, aki az új lendületet hozza: Répászky Lipót, az Archívumi osztály vezetője.

Színészek főzőkanállal – címszerep a gasztronómia színpadán

A színpad a pillanat művészete. A színházi sikert az asztali örömök pódiumán föltálalt nevezetes fogások gyakorta túlélik. Újházi Ede a realista színjátszás legendás mestere ma már talán csak a gőzölgő húslevest kanalazva jut eszünkbe.

Koponyák és bordák a Rádióarchívumban

Hogy kerül a csizma az asztalra, azaz mi a kapcsolat a címben szereplő dolgok között? Ez is kiderül, mire végzünk a Rádióarchívumban és Felvételtárban tett rövid sétánkkal. Tartsanak velünk!

Charlestontól a hiphopig - avagy a táncművészet világnapja

1727-ben ezen a napon született a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre, az egyetemes táncművészet megújítója. Ehhez kapcsolódva lett 1982-től április 29. a tánc világnapja.