Budapesti fények

130 éves a fővárosi villany: 1893. október 13-án kezdődött meg Budapesten a rendszeres áramszolgáltatás, aminek közmű jellegű kiépítése már 1892 óta zajlott.

Múltidő

2023.10.13 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Magyar Villamossági Részvénytársaságot kifejezetten a villamosáram folyamatos szolgáltatására hozták létre, és a friss engedély birtokában végre meg is kezdhette működését a gőzgépekkel és generátorokkal felszerelt áramfejlesztő telepen.

A Pesti Napló boldogan tudatta a főváros lakóival, hogy október folyamán az Rt. folytatni fogja a próbákat. Hogy pedig az érdeklődők „a villamos világítás mikénti működéséről maguknak meggyőződést szerezhessenek”: a Ganz és Társa cég egy Haas-palotában lévő irodában berendezett és az esti órákban is működésben tartott egy helyiséget.

Az áramszolgáltatás a kezdeti időszakban csak délután 4 órától reggel 8-ig tartott, de minden erejükkel azon voltak, hogy a megszakítás nélküli áramszolgáltatást mielőbb megkezdhessék. A cél az volt, hogy minél rövidebb utat tegyen meg az alacsony feszültségű áram, hiszen villamosenergiát nagy távolságra csak nagyfeszültségen lehet gazdaságosan szállítani. Végül a sokszoros átalakítást is sikerült megoldani, és 1893. november 1-jére kiépült a teljeskörű budapesti áramszolgáltatás.

Képválogatásunkban a szakemberek munkálkodásába is betekintést nyerhetnek, illetve láthatják munkájuk bámulatos gyümölcsét: a fényben fürdőző Budapestet.

  1. Fények az Operaház főbejáratánál 1954-ben (MTI Fotó: Jónás Pál)
  2. Az Elektromos Művek szerelői rövidhullámú adóvevőn tartják a kapcsolatot a hibabejelentő központtal 1961-ben (MTI Fotó: Marosi László)
  3. Budapest a Rózsadombról 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  4. A felsővezetéket szerelik az Astoria aluljáró építkezésénél 1963-ban (MTI Fotó: Petrovits László)
  5. Az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-ben (TUNGSRAM) készült égő 1967-ből (MTI Fotó: Jármai Béla)
  6. 1965-ben egyenletesebb lett a hálózati feszültség (MTI Fotó: Bara István)
  7. Esti fények a Nagykörúton 1972-ben (MTI Fotó: Benkő Imre)
  8. Dolgoznak a szakemberek a Keleti pályaudvar új díszvilágításán 1970-ben (MTI Fotó: Kácsor László)
  9. A Halászbástya esti kivilágításban 1959-ben (MTI Fotó: Sziklai Dezső)
  10. A Szabadság híd 1965-ben (MTI Fotó: Sziklás Mária)

Borítókép: Budapest esti fényben 1990-ben Készítette: Ráfael Csaba, Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum, MTI-FOTO-912940

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

„Nappal is az égen a csillag”

Ma lenne 80 éves a sikeres férfimodellből lett legendás énekes, Szécsi Pál, akiért megőrültek a nők, amikor színpadra lépett. A hazai előadóművészet egyik meghatározó alakja előtt tiszteleg a magyar zene rádiója is tematikus hétvégéjén március 23-án és 24-én. A Dankó Rádió a Jó pihenést és a Szív küldi szívnek szívesen című hétvégi műsoraiban emlékezik a máig egyik legnépszerűbb előadóra.

35 éve ég és föld között

1988-ban ezen a napon volt a Presser – Sztevanovity – Horváth alkotótrió mesemusicalje, a Padlás ősbemutatója a Vígszínházban.

Az ezerarcú díva

Köszöntjük a ma szülinapos Esztergályos Cecíliát, aki balerinaként kezdte, mielőtt a színészethez pártolt, imádott férjhez menni, és egy ország „Anycija” lett.

A vers volt a lételeme

Ma lenne 80 éves Juhász Jácint, aki egy korszak színészideálja volt, nevezték sztárnak, családtagnak, cimborának, pedig nem volt más, mint ízig-vérig előadóművész.