A mesék hatalma és az olvasás szeretete

Április másodika egy évente ismétlődő nemzetközi akciónap a gyermekirodalom, a könyvek és az olvasás megszerettetésére.

Kultúrsnack

2023.04.02 | olvasási idő: kb. 1 perc


Orosházi tanulók könyvet válogatnak a könyvtáros autónál
(MTI Fotó: Kunkovács László)

 „Otthon nálunk mindenki olvasott. Anyám is, apám is, nagyszüleim is. Ahogy elnéztem az arcukat, amint a könyv fölé hajolva hol elmosolyodnak, hol elkomorodnak, hol meg feszült izgalommal lapoznak egyet, azon gondolkoztam: hol járnak?… Mi van a könyvekben, mi az a titok, amit nem osztanak meg velem? Aztán megtanultam olvasni. És megtudtam, mi a könyvek titka. Az, hogy minden bennük van. Nemcsak a tündérek, a manók, királykisasszonyok, a gonosz boszorkányok, hanem én is meg te is, örömeinkkel, gondjainkkal, vágyainkkal, bánatunkkal, benne van a jó meg a rossz, az igaz és a hamis, a természet, a világmindenség; ez mind, mind elfér a könyvekben.” (Janikovszky Éva)

Részlet a Mese a csöpp aranyhalacskáról című meséből Tábori Nóra előadásában

A gyermekkönyvek nemzetközi napját világszerte A kis gyufaárus lány és A rendíthetetlen ólomkatona írója, a dán Hans Christian Andersen  – és egyben Csukás István ifjúsági író születésnapján – tartják. Az ünnep cseppet sem titkolt célja, hogy a gyermekekkel megszerettessék az olvasást, a könyveket. A sok digitális tartalom között, amellyel az újabb generációk találkoznak, különösen fontos ez a küldetés. Az olvasás kulcsa a fejlett belső képteremtő képesség: a képzelet. Meseolvasás közben feloldódnak a szorongások, csitulnak a félelmek, a dolgok helyükre kerülnek. Ezért fontos, hogy a gyermekek kis korban előbb találkozzanak olvasott mesékkel és csak később mozgóképekkel.

Generációk kedvenc könyveinek óriási könyvespolcává változott a Bethesda Gyermekkórház kerítése (MTVA/Bizományosi: Balaton József)

Borítókép: Csukás István Kossuth-díjas író gyerekek között a Kölyökvárban, az Almássy téri Szabadidő Központban. MTI Fotó: Ilovszky Béla, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-898013

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 324 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Jég, dupla whiskyvel?

A számos műfajban járatos, ma 75 éves énekes-zenészre, Horváth Károlyra koccintunk, akit az egész ország Charlie-ként ismer.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

A magyar dal napja - kvíz

15 éve rendezték meg először szeptember második vasárnapján a magyar dal napját Presser Gábor kezdeményezésére. A cél, hogy a hazai zeneszámokat népszerűsítsék. Az évforduló kapcsán invitáljuk olvasóinkat, tegyék próbára zenei tudásukat. Kezdjük is!

Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.