A fáraó átka és a médiahecc

Nem feltétlenül kell a fáraók földjére zarándokolnunk ahhoz, hogy szemrevételezhessünk egy valódi egyiptomi múmiát.

Kultúrsnack

2021.06.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


A júniusi magyar régészet napja alkalmat ad arra, hogy a nagyközönség is megismerhesse a kutatások friss eredményeit. A magyar régészeknek és egyiptológusoknak hála, számtalan ókori lelettel is találkozhatunk a hazai múzeumokban. Több közgyűjteményünkben őriznek például egyiptomi múmiákat. Így a Szépművészeti Múzeum vagy debreceni Déri Múzeum is büszkélkedhet velük. Utóbbi két egyiptomi múmiáját Ferenc Ferdinánd, a monarchia trónörököse kapta ajándékba világkörüli útjának egyiptomi állomásán. A múmiákat és szarkofágokat 1918-ban egy aukción vásárolta meg Déri Frigyes. S még attól sem kell tartanunk, hogy az ősi átok utoléri a rég megboldogultak porhüvelyeire kíváncsi halandókat. 

A Szépművészeti Múzeum munkatársai egy zirci magángyűjtő hagyatékából a múzeumhoz került, az i.e. I. századból származó múmiakoporsót és a benne fekvő női múmiát vizsgálnak. (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A fáraó átka ugyanis nem más, mint korabeli médiahecc. Az újságírók szenzációs kitalációja és bosszúja, amiért 1922-ben Howard Carter Tutanhamon fáraó sírjának feltárásakor oly mostohán bánt velük s szűkszavúan csöpögtette az információt a sajtónak. A magyar régészet és egyiptológia egyik legjelesebb alakja, Kákosy László, aki – bár fáraókat nem ásott ki a homok alól - eredményes évtizedek töltött a terepen, Egyebek közt a núbiai leletmentési expedíciók során, például az egyiptomi előkelő tisztviselő, Dzsehutimesz thébai sírjának feltárásával. S tisztes kort ért meg: hetvenévesen hunyt el.   

BORÍTÓKÉP: Debrecen, 1961. január 28. Menyhárt József, a debreceni Déri Múzeum főrestaurátora visszahelyezi munkatársa segítségével egy 4000 éves múmia cédrusfa szarkofágjának tetejét, miután megvizsgálta a múmiát borító gyolcsot és az alatta lévő papiruszt. MTI Fotó: Tormai Andor.  Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-821517  Fájlnév: F__TI19610128013.jpg 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 300 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Csillagfénynél is tündököl a napfény városa

90 éves a Szegedi Szabadtéri Játékok

„Egy ember élete sosem egy ember élete, mindig egy országé, egy világé, egy korszaké is.”

Abigél, Az a szép, fényes nap, Az ajtó… Születésének 105. évfordulóján a XX. század egyik legnagyobb magyar íróegyéniségére, Szabó Magdára emlékezünk.

Tíz esztendeje némult el a bársonyos hang

Polgár László, a Kossuth-, Liszt Ferenc- és Grammy-díjas előadóművész basszus szerepekben nyújtott emlékezetes alakítást, de a közönség tapsát tartotta a legszebb zenének. (Videóval! Polgár László és lányai éneklik Presser-Sztevanovity-Horváth: A padlás című musicalének népszerű betétdalát!)

Boldog pí-napot kívánunk!

Mi köze a pitének a matematikához, hogyan kapcsolódik ehhez a március 14., és mik azok a pí-versek?