Cini, aki már tiniként sztár volt

A csinos, tiszta szemű, fiatal lány, a beatkorszak úttörője, rengeteg tánc- és popdal előadója nagy magaslatokat és mélységeket járt meg élete során.

Karakter

2022.12.14 | olvasási idő: kb. 3 perc


Lassan 60 éve van színpadon a ma születésnapos Zalatnay Sarolta, aki 1947-ben születetett Budapesten. 4-5 éves korában ragadt rá a Cini becenév, mivel vékonyka, cincogó egérhangja volt. Szülei operaénekesnek szánták, de a mandulaműtétje után belátták, hogy mezzoszoprán már nem lehet. A Toldy Ferenc Gimnáziumban nagy zenei élet folyt a hatvanas években, a rádióban pedig dübörgött a rock. Mivel az osztálytársai tudták, hogy Cini jól énekel, a Scampolo beatzenekar egyik koncertjén a színpadra parancsolták. Édesanyja egy fodrászatban tudta meg egyik osztálytársa anyájától, hogy lánya a zongoraórák helyett rockzenekarokban énekel.

A Magyar Rádió és Televízió első Táncdalfesztiváljának döntőjében (MTI Fotó: Szebellédy Géza)

Már 17 évesen ORI-engedéllyel - hivatásos működési engedéllyel - rendelkezett, így bárhol felléphetett. Wanda Jackson-, Brenda Lee- és Beatles-dalokat énekelt angolul. A Táncdalfesztivált kétszer is megnyerte, 1967-ben a Nem várok holnapig, 1971-ben pedig a Fák, virágok, fény című dallal.

Schöck Ottó és S. Nagy István társaságában a megnyert díjjal (MTI Fotó: Keleti Éva)

Első sikerét a Hol jár az eszem? című dallal még gimnazistaként élte át. Később a térdzoknit felváltotta a csizma és a rövid szoknya. Ő viselt először miniszoknyát a színpadon, frufrus gombafrizurájával és műszempillájával pedig divatot teremtett a fiatalok körében.

Portré 1968-ból (MTI Fotó: Fényes Tamás)

1968-ban külföldi szerződést kapott, miután a Táncdalfesztivált megnyerte. Angol klubokban lépett fel nagy sikerrel, és több kislemeze is megjelent. Egy szórakozóhelyre járt olyan hírességekkel, mint Tina Turner, Jimi Hendrix, Joe Cocker vagy Eric Clapton. 

1969-ben az Erkel Színházban (MTI Fotó: Benkő Imre)

Mindig büszke volt arra, hogy több műfajban is kipróbálhatta magát. Nagy ívű érzelmes, táncdalokat és vadabb, rockosabb számokat is énekelt. „Talán ha egy zenekarral tudok úgy maradni, végig a zenei pályámon, akkor ezt valahogy jobban lehetett volna egységesíteni. A szép éneklést és az érzelmeset a rockkal, az érzelmes rockkal, mint ahogy erre nagyon jó példa a Miért mentél el, mert ennek az etalonja. Annyi dallal a világban senki semmit nem nyert, mint én azzal… Megnyertem vele vagy 8-10 fesztivált, énekeltem a világ összes nyelvén szinte.”

A Cini és a Tinik együttesben (MTI Fotó: Bara István)

Hazatérése után több zenekarral is dolgozott és Presser Gábor is írt neki dalokat, de a beatkorszak lecsengésével a korábbi sikereit már nem tudta felülmúlni. Megalapította a táncos, vokálos Cini és a Tinik lánytriót, majd a nyolcvanas években a Cinibabákkal lépett színpadra.

Fellépés előtt az öltözőben (MTI Fotó: Földi Imre)

Nevéhez legendás szerelmek, házasságok, filmszerepek, sikerek, címlapok, botrányok, több száz dal, 18 nagylemez és életrajzi könyvek kötődnek. A régi, nagy slágerei a Nem vagyok én apáca, Tölcsért csinálok a kezemből, Félteni kell vagy a Mindig kell egy barát örökre velünk maradnak.

Zalatnay Cini maga mesél életéről és karrierjéről december 17-én az m3.hu-n a Kincsestár sorozat neki szentelt epizódjában. Tartsanak velünk!

Borítókép: Portréja 1979-ben készült Készítette: Bara István, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-881282

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

„Nemcsak sztár – színész is.”

A 105 éve született kétszeres Jászai Mari-díjas színészlegendára, Benkő Gyulára emlékezünk.

Egy letűnt korszak jelképe – a Trabant

65 éve gördült le a futószalagról az első Trabant. Bár a kis „tragacs” keveseknek hiányzik, tagadhatatlan, hogy a kelet-európai történelem része. Nézzék meg képválogatásunkat!

Gépíróból világhírű bábtervező

96 esztendős korában eltávozott Bródy Vera báb-és díszlettervező, mindannyiunk kedvencei: Mazsola, Tádé, Manócska, Gombóc Tündér, Misi Mókus alkotója. A városligeti vurstli és Angolpark volt a később Munkácsy- és Jászai-díjas művész valódi iskolája, ahová imádott Sándor bácsikája, a Ferencváros válogatott focistája és edzője vitte gyermekkorában szórakozni. Édesanyja hegedűművésznek szánta, ő a színészettel is kacérkodott; mégis örökké hálás volt Várkonyi Zoltánnak, amiért egy szerep meg nem tanulása miatt kipenderítette a Művész Színház társulatából, hisz így talált rá élethivatására.