We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

2022.04.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


„A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.” (Antoine de Saint-Exupéry) 

Strandolók kártyáznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben: a nagy kánikulában törölközővel védik fejüket a napszúrástól. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A hőmérséklet tartós emelkedése és a súlyos vízhiány lesznek az első komoly következményei annak, hogy nem bánunk jól a Földdel. Mindig könnyebb a nagyvállalatokra mutogatni, mert valóban az ő felelősségük a legnagyobb, de mi is megtehetjük a részünket. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a mi erőfeszítésünkre is szükség van, hiszen egy átlagos európai ember dupla, de sokszor tripla ökológiai lábnyommal éli le kényelmes, fogyasztói életét.

Locsolókannából hűsítik magukat az útburkoló munkások a kánikulában. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Egy amerikai egyetemista kezdeményezésére emelték fel először szavukat a Földért tömegesen az emberek 1970. április 22-én. Húsz évvel később, látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, a veszélyes hulladékokat, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét és a túlnépesedést – világmozgalommá nyilvánították a kezdeményezést. 

Borítókép: Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (MTI Fotó: Mikó László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Dőry Virág 80

December 21-én ünnepli 80. születésnapját a Jászai Mari-díjas színésznő, jelmez- és divattervező, aki egzotikus szépségével és különleges vonzerejével meghódította a közönséget a színpadon és a filmvásznon egyaránt.

A szobrászművész, akinek az anyagok feltárták titkaikat

Búza Barna keze alá engedelmesen simult a kő, a bronz, a fa. 1970-ben diófából faragott egyházművészeti szobraiért VI. Pál pápa művészeti emlékérmet adományozott neki.

Aki zongorázni tanította Presser Gábort

15 éve ezen a napon távozott az élők sorából a kiváló műsorvezető, nevettető, színész, Erkel Ferenc-díjas zongoraművész Antal Imre, akinek nevéhez több legendás televíziós műsor fűződik.

Lóvasúttal a Kálvin tértől Újpest városkapuig

1866. augusztus 1-jén indult meg a menetrendszerű lóvasútjárat a két város, Pest és Újpest között.