We are the World! – Gondolatok a Föld napjára

Ez a nap minden évben felhívás arra, hogy vigyázzunk a Földre, amelyen kívül számunkra egyelőre nincs hely.

2022.04.22 | olvasási idő: kb. 2 perc


„A kertész halála mit sem árt a fának. De ha a fát fenyegeted, akkor kétszeresen hal meg a kertész.” (Antoine de Saint-Exupéry) 

Strandolók kártyáznak a Dagály utcai Szabadság Strandfürdőben: a nagy kánikulában törölközővel védik fejüket a napszúrástól. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A hőmérséklet tartós emelkedése és a súlyos vízhiány lesznek az első komoly következményei annak, hogy nem bánunk jól a Földdel. Mindig könnyebb a nagyvállalatokra mutogatni, mert valóban az ő felelősségük a legnagyobb, de mi is megtehetjük a részünket. Ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez a mi erőfeszítésünkre is szükség van, hiszen egy átlagos európai ember dupla, de sokszor tripla ökológiai lábnyommal éli le kényelmes, fogyasztói életét.

Locsolókannából hűsítik magukat az útburkoló munkások a kánikulában. (MTI Fotó: Pálfai Gábor)

Egy amerikai egyetemista kezdeményezésére emelték fel először szavukat a Földért tömegesen az emberek 1970. április 22-én. Húsz évvel később, látva az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, az őserdők irtását, a sivatagok terjeszkedését, a veszélyes hulladékokat, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét és a túlnépesedést – világmozgalommá nyilvánították a kezdeményezést. 

Borítókép: Szultán, az elefánt fagyalaltot kér a fagylaltárustól a Fővárosi Állat- és Növénykertben. (MTI Fotó: Mikó László)

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A 90 éves magyar hangosfilm… és ami mögötte van

Száll a Körhinta, felberreg a Meseautó, és Kabos Gyula hagymát csak hagymával hajlandó enni az örökzöld Hyppolit, a lakáj című filmben. Legendás pillanatok és alakítások fűződnek a 90 éve „beszélő” 120 éves magyar filmgyártáshoz. De mi van a csillogó felszín mögött?

Bohóc és tragika

Beleszületett a színészvilágba, ahonnan édesapja tiltása sem tántorította el. Tragikus sorsú hősnőket és groteszk, eltorzult karakterfigurákat is életre keltett. 65. születésnapja alkalmából köszöntjük Básti Julit!

Szépség és intelligencia

Harminc éve nincs köztünk Róna Viktor Kossuth– és Liszt Ferenc-díjas balettművész. A mai napon rá emlékezünk élete legfontosabb eseményeinek felidézésével.

Magyar rejtvényfejtők napja

Február 3-án ünnepeljük a magyar rejtvényfejtők napját annak emlékére, hogy ezen a napon jelent meg először 1957-ben a Füles magazin, amely vasárnaponként került az újságárusokhoz, ugyanis akkor az volt az egyetlen munkaszüneti nap.