„A Voith”

Legendás humora miatt leggyakrabban vígjátékokba hívták szerepelni, de számos zenés darabban is jelentős sikert aratott. Mindemellett a komoly drámai szerepek sem kerülték el a ma születésnapját ünneplő művésznőt.

Karakter

2024.03.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


Voith Ági Mészáros Ági kétszeres Kossuth-díjas színésznő és Voith Lajos katonatiszt gyermekeként jött a világra. Már háromévesen édesanyját nézte a színpadon, az ország egyik legkiválóbb színésznőjének kevés ideje jutott a lányára, aki erre így emlékszik vissza: „Nagyon-nagyon nagy hiányom volt, mert sose voltak otthon. Ritkán láttam a szüleimet. Én imádtam anyámat és ő is engem, csak hát keveset voltunk együtt.” Később, színházi pályafutása alatt egyáltalán nem akarta magát édesanyjához hasonlítani. Igen eltérő karakterek voltak: míg mamája naivatípus volt, ő vagány, lezser.

Édesanyjával, Mészáros Ági színésznővel (MTI Fotó)

Hiába töltött gyerekként sok időt a színház közelében, sokáig mégsem mutatott komoly érdeklődést a színészmesterség iránt. Édesapjától - aki zongoraművésznek szánta - szigorú neveltetést kapott, de ő nagyon nehezen bírta a tíz éven át tartó monoton gyakorlást. A Színművészeti Főiskola akkor vetődött föl mint lehetőség, amikor egy gimnáziumi osztálytársnője beavatta Voith Ágit, hogy ő mindenképp oda jelentkezik, és hallva szavalatát, Voith úgy gondolta, ennyire ő is tehetséges. Időközben szülei elváltak, így édesapjának már nem volt akkora hatása lánya jövőjére. Édesanyja is csak a felvételi folyamat második rostája után tudta meg, hogy lánya hová is jelentkezett. Mivel nagyon ellenezte ezt, betelefonált a színművészetire, és azt kérte kollégáitól, ne vegyék fel lányát, esetleg csak akkor, ha kiemelkedően tehetséges. Voith elmondása szerint bár felkészülése nem volt túl alapos, így is egyből felvették.

Voith Ági 1972-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

Renitensnek, vadócnak, szókimondónak tartja magát, és ezt erősítik meg pályatársai is, akik sokan csak úgy emlegetik: „A Voith”. Már gyermekkorában is ez volt rá jellemző, ezért az iskolából is elküldték, Svájcban és Észak-Olaszországban tanult később, ahol apácák nevelték. A főiskolai évei alatt is sok minden megmaradt a lázadásból, például Várkonyi Zoltán osztályfőnöksége alatt kihagyott két-három próbát a vizsgaelőadás előtt, mert épp szerelmes volt. Várkonyi felhívta édesanyját, hogy merre lehet a lánya, mire ő azt válaszolta: „Magának kell tudni, maga a tanára!”

„Én a neveltetésem ellen is lázadtam, mert gyerekkoromban éjjel-nappal zongoráznom kellett, nem engedtek ki játszani, szóval talán egy ilyen ellenállás volt bennem mindig. A főiskolán is annak örültem, hogy bekerültem egy közösségbe. Akkor nem törődtem azzal, hogy mi lesz velem a pályán, csak örültem annak, hogy élek, hogy főiskolára járok.”

Bodrogi Gyulával és ifj. Latabár Kálmánnal az Irány Mexikó című tévéfilm forgatásán (MTV Fotó: Rajnógel Imre)

1966-ben végzett a főiskolán, és még abban az évben a József Attila Színházba szerződött, ahol 18 évet töltött el, ezt követően leginkább szabadúszóként dolgozott. Elsősorban vígjátékokban szerepelt, de számos zenés darabban is jelentős sikert aratott, legyen szó filmről vagy színpadi szerepről. Híres filmjei az Irány Mexikó, A régi nyár, Szerencsés Dániel. Nádas Gábor és Szenes Iván által számára írt és Bodrogi Gyulával közösen előadott a Jamaicai trombitás című dala örökzöld slágerré lett.

Bodrogi Gyulával, későbbi férjével meglepő módon nem a színházban vagy forgatáson találkoztak először. Voith egy barátnőjével éppen az út szélén stoppolt, amikor nem akárkik, Bodrogi Gyula és Törőcsik Mari álltak meg és vették fel őket, akik szintén Balaton felé tartottak. Ezt követően a színházban is találkoztak, a Kaktusz virága című előadásban játszottak először együtt, amit azóta is rengeteg alkalom követett. 

Bodrogi Gyulával a József Attila Színház színpadán 1968-ben (MTI Fotó: Patkó Klári)

Bodrogi Gyulával közös gyermekükkel, Ádámmal szerepeltek több műsorban is hármasban, mint például az Apád, anyád idejöjjön! vagy a Bo-Vo-Bo. Ugyan Ádám is rendelkezett kellő tehetséggel a színészi pályához, de aztán a kamaszévek szerepléseit nem követte több alkalom. Ezekről így vallott később a fiuk: „Mondták, hogy tehetséges vagyok, de soha nem volt indíttatásom rá, hogy ezt csináljam. Olyan szintet úgyse tudok soha elérni, amilyet ők elértek.”

Bár Bodrogi Gyula és Voith Ági évtizedek óta nem él együtt, de papíron a mai napig házasok, és a színésznő a legjobb barátjának tartja gyermeke apját. A családi összejöveteleken példás módon a teljes család részt vesz, immáron unokáikkal kiegészülve.

Voith Ági kerek születésnapja alkalmából az m3.hu-n a már korábban említett Bo-Vo-Bo című zenés műsort vetítjük, tartsanak velünk!

Borítókép: A Ridikül című műsorban Tulajdonos:MTVA Sajtó-és Fotóarchívum. Készítette: Zih Zsolt. Azonosító: MTI-FOTO-395264

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szalay Karola tündöklése Budapesttől a milánói Scaláig

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Szalay Karola balettművészt idézzük meg, aki művészettörténész-doktori címet szerzett, tankönyvet írt, és egészen a milánói Scaláig jutott.

Azok a csodálatos televíziós férfiak

A televíziózás világnapján ezúttal nem a gyönyörű bemondónőkre, hanem a korszakos férfi bemondókra emlékezünk.

Végig a Nagykörúton

Huszonöt évvel ezelőtt, 1997. szeptember 13-án adták át a teljes hosszában felújított Nagykörutat, amely akkor már 101 éve Budapest egyik legfontosabb útjának számított. Az évforduló alkalmából visszatekintünk történetére.

Magyar nyelv napja - kvíz

A magyar nyelv napja alkalmából ezúttal egy szórakoztató kvízzel jelentkezünk, mellyel bárki próbára teheti tudását. Nézzék meg, önök ismerik-e, illetve jól ismerik-e az alábbi szavak jelentését. Vigyázat, a fotók illusztrációk, akár félrevezetők is lehetnek! Kezdhetjük?