A született televíziós

A ma 90 éves riporterlegenda, Vitray Tamás egyszer így vallott a kezdetekről: „a magyar televíziózás is akkor jött világra, amikor én televíziósként megszülettem. Ikrek vagyunk.” Pályáját áttekintve köszöntjük a Magyar Televízió örökös tagját.

Karakter

2022.11.05 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Kossuth-díjas újságíró televíziós karrierje 1958. augusztusában kezdődött, mikor jó nyelvtudása miatt amerikai atlétákkal kellett interjút készítenie. Szereplése máig emlékezetes, mivel a kétméteres tízpróbázót, Rafer Johnsont egy sámlira állva kérdezte, amit az interjú során a nézőkkel is megosztott. Így emlékezett egyszer az esetre: „Ez az esemény adott rajtomnak valamiféle egyéni karaktert, olyan apróság volt ez, amelyre a közönség emlékezhetett.” Sportriporteri pályájának első sikeréről pedig ekképp vallott: „És jött a műkorcsolyázás. Először 1960-ban, Garmisch-Partenkirchenből közvetítettem ezt a számomra teljesen ismeretlen sportágat. Sejtelmem sem volt róla, hogy ez lesz az én nagy lehetőségem, amely majd a televíziósok közül kiemel, és általa ismertté leszek.”

Dr. Fenyvesi Mátéval és Albert Flóriánnal 1968-ban (MTI Fotó: Kovács Gyula)

Az addigra már sztárújságíró az 1970-es évektől más izgalmas területeken is kipróbálhatta magát. Például legendássá vált Ötszemközt című beszélgetőműsora, amelynek másnapján egy ország beszélt az aktuális beszélgetőpartneréről. 1975-től a Csak ülök és mesélekkel egy új műfajjal, a telenovellával gazdagította a magyar televíziózás műsorkínálatát. Ezzel a sorozatával rendhagyó módon tárt portrékat a nézők elé, míg ő maga egyfajta kommentátora volt a bemutatottaknak. A siker mértékére sem a Magyar Televízió sem Vitray Tamás nem volt felkészülve. 

A Kapcsoltam című kvízműsorban (MTI Fotó: Fényes Tamás)

A televíziós beszélgetések specialistája jóval könnyedebb műfajokban is sikeres tudott lenni, vetélkedő- és szórakoztatóműsorok vezetőjeként egyaránt elnyerte a közönség tetszését. 1988-ban azonban visszatért a sporthoz, olimpiák és nagy világversenyek meghatározó hangja volt 1997-es nyugdíjba vonulásáig, ám ezután is aktív maradt. Sport témájú rádióműsorokat vezetett, és 2010-ig tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen. Vitray Tamás együtt élt és fejlődött a magyar televíziózással. Ezalatt nemcsak a műsorait, hanem önmagát is meg kellett újítania, de a nézők máig töretlen szeretete a bizonyítéka annak, mekkora sikerrel tette mindezt. 

Borítókép: Vitray Tamás, műsorvezető-riporter MTI Fotó, Készítette: Fényes Tamás Tulajdonos: MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-883363

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Kóczián Éva, aki 1956-tól 1962-ig Európa legjobbja volt

A világbajnok, hatszoros Európa-bajnok asztaliteniszező 1936. május 25-én született Budapesten.

Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

(TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok...)[https://archivum.mtva.hu/m3/open].és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Lóvasúttal a Kálvin tértől Újpest városkapuig

1866. augusztus 1-jén indult meg a menetrendszerű lóvasútjárat a két város, Pest és Újpest között.

Makk Károly KVÍZ

Makk Károly a hazai és a nemzetközi filmművészet megkerülhetetlen alakja. Az ő munkássága előtt tisztelegve februárban a Duna Televízió műsorra tűzi egy-egy alkotását, vasárnap esténként. Ennek apropóján játékra hívjuk Önöket, az alábbi kvízzel tesztelhetik tudásukat a rendező munkássága kapcsán. Tegyék próbára magukat, mit tudnak Makk Károlyról, és tudjanak meg még több érdekességet!