Versenyek a javából!

Versenyezni izgalmas. S bár fölkapjuk a fejünket a finnek feleségcipelő versenyére vagy egyéb extrém ötletekre, térben nem, csupán időben kell egy kicsit távolabb keresgélnünk ahhoz, hogy mai szemmel nézve érdekes dolgokra bukkanjunk ebben a műfajban.

2019.04.25


Munkaverseny. Az 1945 utáni szocialista gazdaságban a dolgozói proaktivitás és kreativitás egyik mércéje volt, melytől konkrét eredményt is vártak, például a termelési módszerek fejlődését. Éppen ezért aki élt és mozgott, bármilyen foglalkozást is űzött, az jó eséllyel részt vehetett ilyen versenyeken. Az érdekesebbekből csemegézünk a Fotótár segítségével.
Mi köze a Testnevelési Egyetem sportpályájának a munkaversenyekhez? Ha valaki rávágná, hogy természetesen semmi, akkor bizony téved. A pincérek 900 méteres felszolgálási versenye ugyanis éppen itt zajlott.


Budapest, 1958. július 8. A versenyen a II. és az V. kerület pincérei vettek részt.

Menyecskék a rajtvonalnál, avagy indulhat az izzasztó kapálási verseny. Igazán nagy motiváció lehetett a győzelem, hiszen cseppet sem kímélő munka a cukorrépa kapálása. A győztes 5 termelőszövetkezet 8 egysége közül a Bonyhádi Petőfi TSZ csapata lett.


Aparhant, 1962. május 29. A Búzavirág Termelőszövetkezetben rendezett járási kapálási verseny résztvevői a versenyfeltételeket hallgatják.

Fizikailag kicsit könnyebb dolga lehetett a pénztárosoknak. Ez persze fejben fáraszt jobban, mint a kapálás. Ki tud a leggyorsabban 100 féle cikket összeadni, leblokkolni, és a visszajárót a leggyorsabban és legpontosabban visszaszámolni? Napjainkban mindent megkönnyítenek a számítógépek, egy efféle próbatétel manapság biztosan sokaknak föladná a leckét.


Budapest, 1961. október 24. Az önkiszolgáló bolti pénztárosnők első országos versenye

Országos és nemzetközi szántóversenyeket - akár ifjúsági kategóriában is - számos alkalommal rendeztek 1961 után hazánkban. A versenyzőknek kijelölt pályát kellett teljesíteniük, természetesen a megfelelő barázdamélységet is ellenőrizték a bírók. S hogy mennyire lehetett érdekes egy szántóverseny? Az első hazai megmérettetés közönségének létszáma igencsak népes volt, kb. 4000 főre becsülték.


Nyíregyháza, 1961. március 18. Az első országos traktorversenyen éppen ellenőrzés zajlik. 

További cikkek:

20 méter munkapálya

Ennyi az út a XIX. századi főúri szalonoktól a hasunkig.

120 éves a FÉSZEK Művészklub

A FÉSZEK Művészklub 1901. szeptember 7-én nyílt meg a budapesti Kertész és Dob utca sarkán álló épületben. Idézzük meg a Nemzeti Fotótár képein keresztül ennek a mára fogalommá vált helynek a sokszínű emlékeit!

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Boribon, Kippkopp és a Kockásfülű nyúl "anyukáját" köszöntjük

Marék Veronika grafikus-író történetei máig több generáció életére kihatnak, figuráinak letisztult, karakteres kedvessége egészen Japánig ismertté tette műveit.