Versenyek a javából!

Versenyezni izgalmas. S bár fölkapjuk a fejünket a finnek feleségcipelő versenyére vagy egyéb extrém ötletekre, térben nem, csupán időben kell egy kicsit távolabb keresgélnünk ahhoz, hogy mai szemmel nézve érdekes dolgokra bukkanjunk ebben a műfajban.

2019.04.25


Munkaverseny. Az 1945 utáni szocialista gazdaságban a dolgozói proaktivitás és kreativitás egyik mércéje volt, melytől konkrét eredményt is vártak, például a termelési módszerek fejlődését. Éppen ezért aki élt és mozgott, bármilyen foglalkozást is űzött, az jó eséllyel részt vehetett ilyen versenyeken. Az érdekesebbekből csemegézünk a Fotótár segítségével.
Mi köze a Testnevelési Egyetem sportpályájának a munkaversenyekhez? Ha valaki rávágná, hogy természetesen semmi, akkor bizony téved. A pincérek 900 méteres felszolgálási versenye ugyanis éppen itt zajlott.


Budapest, 1958. július 8. A versenyen a II. és az V. kerület pincérei vettek részt.

Menyecskék a rajtvonalnál, avagy indulhat az izzasztó kapálási verseny. Igazán nagy motiváció lehetett a győzelem, hiszen cseppet sem kímélő munka a cukorrépa kapálása. A győztes 5 termelőszövetkezet 8 egysége közül a Bonyhádi Petőfi TSZ csapata lett.


Aparhant, 1962. május 29. A Búzavirág Termelőszövetkezetben rendezett járási kapálási verseny résztvevői a versenyfeltételeket hallgatják.

Fizikailag kicsit könnyebb dolga lehetett a pénztárosoknak. Ez persze fejben fáraszt jobban, mint a kapálás. Ki tud a leggyorsabban 100 féle cikket összeadni, leblokkolni, és a visszajárót a leggyorsabban és legpontosabban visszaszámolni? Napjainkban mindent megkönnyítenek a számítógépek, egy efféle próbatétel manapság biztosan sokaknak föladná a leckét.


Budapest, 1961. október 24. Az önkiszolgáló bolti pénztárosnők első országos versenye

Országos és nemzetközi szántóversenyeket - akár ifjúsági kategóriában is - számos alkalommal rendeztek 1961 után hazánkban. A versenyzőknek kijelölt pályát kellett teljesíteniük, természetesen a megfelelő barázdamélységet is ellenőrizték a bírók. S hogy mennyire lehetett érdekes egy szántóverseny? Az első hazai megmérettetés közönségének létszáma igencsak népes volt, kb. 4000 főre becsülték.


Nyíregyháza, 1961. március 18. Az első országos traktorversenyen éppen ellenőrzés zajlik. 

További cikkek:

Örök kedvenc, a közlekedés

125 éves lett a budapesti Közlekedési Múzeum, amely az egyik legrégebbi alapítású műszaki múzeumunk, mégis az egyik legfiatalabb rajongótáborral rendelkezik.

Háry, a XXI. századi hős

Hogy kicsoda Háry János? A nagyot mondó bakát nem kell különösebben bemutatni. Garay János elbeszélő költeménye alapján írt daljátékával Kodály Zoltán egy csapásra ismertté és népszerűvé tette alakját, a magyar kultúra napjainkig élő, szerves részévé vált.

Egy megszelidíthetetlen „kiskutya”

Kánikula, a nyaranta meg nem kerülhető forróság hetei. Honnan származik az elnevezés?

Versek és asszonyok, Szabó Lőrinc emlékezete

Százhúsz esztendeje született Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító, a 20. századi magyar líra kiemelkedő alakja.