A lelkében mindig komédiás

Ma lenne 85 éves a feledhetetlen humorú Verebély Iván, akinek gyermekkorától fogva Latabár Kálmán volt a példaképe.

Karakter

2022.12.07 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Jászai Mari-díjas színész és kiváló komikus 1937-ben Budapesten született. Tanulmányait követően Miskolcon, majd a Nemzeti Színházban játszott. Bár az Operettszínház is szerződtetni kívánta, Meruk Vilmos, a Nemzeti akkori igazgatója egyszerűen nem engedte el a drámai szerepekben is tehetséges ifjút. 1968-tól Verebély Iván álmát beteljesítve mégis a Vidám Színpad tagja lett, aminek gazdasági igazgatója csak a kártyaasztalnál tudta meggyőzni a Nemzeti vezetőjét a váltásról. A művész színpadi pályájának utolsó állomása a megszűnő Vidám Színpad épületében megalakuló Centrál Színház lett, amelyhez 2008-ban csatlakozott.

Kálmán Györggyel 1965-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

A nevettetésért Shakespeare-t faképnél hagyó művész számos filmben szerepelt, és szinkronmunkássága is figyelemre méltó. A közönség a televízióban és a filmvásznon olyan produkciókban láthatta a sokoldalú színészt, mint a Gyula vitéz télen-nyáron, A Noszty fiú esete Tóth Marival, vagy A veréb is madár, szinkronszerepei az angol komikus, Rowan Atkinson Mr. Bean szerepében, a Csengetett, Mylord? című vígjátéksorozatban Charles és az Oroszlánkirály című animációs film Zazuja voltak.

A színész 2014-ben (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Verebély Iván, aki egy mosolyt többre becsült, mint a hangos kacagást, így fogalmazta meg egyszer hitvallását: „Ne is mosolyogjon a néző minden pillanatban. Csak kapjon egy emléket, amit igyekszem segítőkészen átnyújtani és este, vacsora közben emlékezzék vissza erre, vagy mondja tíz évvel később a fiának, azon az esten az a furcsa színész valamit akart tőlem.” A közönség szívét inkább komikusként meghódító, de a drámai szerepeiben is éppoly kiváló művész 2020 szeptemberében csatlakozott az égi társulathoz.

Verebély Ivánnal az MTVA Archívum m3.hu online csatornáján 2022. december 10-én Ibsen Vadkacsa című drámájának tévéváltozatában találkozhatnak legközelebb. Tartsanak velünk!

Borítókép: Verebély Iván színművész MTI Fotó, Készítette: Ilovszky Béla Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-913699

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 321 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Ön mennyit tud a magyar filmekről?

A magyar film napját 2018 óta ünnepeljük. Azért esett április 30-ra a választás, mert 1901-ben ezen a napon mutatták be az első magyar filmet, Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez alkalomból játékra invitáljuk Önöket!

Az első magyar olimpiai bajnok

145 éve született az első újkori olimpián kétszeres bajnokká avatott úszónk és későbbi építész, Hajós Alfréd. Hogyan lett bajnok? Cikkünkből kiderül.

Beomló alagút, eltűnt szerelvények

Omlások nehezítették az 1976. december 31-én átadott észak–déli metrószakasz építését a Nagyvárad és a Deák tér között. Ezen a vonalon fel- és eltűntek egyéb dolgok is.

A színházi macska búcsúzik

Elment Haumann Péter, az egyik legnagyobb hazai közönségkedvenc, aki összetéveszthetetlen alakításaival és szinkronjaival örökre beírta magát a magyar színház- és filmtörténelembe.