"Venni, vagy nem venni: az itt a kérdés"

A választ természetesen mindenki döntse el maga.

Kultúrsnack

2020.11.27 | olvasási idő: kb. 2 perc


Itt a Black Friday, de tudták, hogy ma van „Ne vásárolj semmit!" nap is? Elsőre különösnek tűnhet, hogy ez a két, egymásnak ellentmondó világnap egybeesik. Míg az egyik az olcsó, és olykor mértéktelen vásárlás jelképe lett, addig a másik a mértékletesség és a Föld megóvásának szimbóluma. Magyarországon 2004 óta tartják meg, és bár kevesebbet hallunk róla, mégis érdemes elgondolkodni az üzenetén. Az emberek jó része egész évben fáradhatatlanul járja a plázákat és az üzleteket, hogy a legújabb, legtrendibb, legmodernebb tárgyakat szerezze be, amelyek pillanatnyi örömet okoznak. De tényleg ennyire fontos ez?
Budapest, 1949. február 25. Járókelők nézik egy cipőüzlet kirakatát. (MTI Fotó: Valner)
A Black Friday, azaz a Fekete Péntek elnevezés a ’60-as évek Amerikájából, még pontosabban Philadelphiából ered. Ez a nap eredetileg a hálaadást követő pénteket jelöli, amikor elkezdődik a karácsony előtti bevásárlási dömping. Ilyenkor tömöttek az utcák és a boltok, mindenki a hatalmas leárazások rabjává válik. Sajnos mára a „péntek”, már egy egész hétvégét, sőt hétvégéket tesz ki, így csábítva még több vevőt az üzletekbe.
Járókelők a Rákóczi úton, a Verseny Áruház előtt, ahol a téli vásár alkalmából 30-40%-kal kínálják olcsóbban a konfekcióruhákat, a cipőket és a téli ruházati termékeket. (MTI Fotó: Varga László)
Borítókép: Budapest, 1962. augusztus 7. Vásárlók a Corvin Áruház szezonvégi kiárusításán. MTI Fotó: Pálfai Gábor. Azonosító: MTI-FOTO-835859 Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 289 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.
További cikkek:

Frakk, the cat menace - a favourite of young and old

Frakk, a macskák réme – kicsik és nagyok kedvence (kétnyelvű cikk)

"Mennyi mindent túléltünk...Janka meg én"

Ki ne ismerné őt? Kiváló humora és parádés szerepei az ország egyik legkedveltebb színésznői közé emelték. Köszöntsük ma, születésnapján Pásztor Erzsit!

Lechner Ödön – a magyar építészeti szecesszió megteremtője

Sajátos nemzeti stílus kialakításán fáradozott, a magyar mellett keleti, főleg indiai népművészeti motívumokat alkalmazott, a korszerű építészeti törekvések európai rangú képviselője volt.

Játsszanak velünk a színházi világnapon!

1961 óta március 27-én ünnepeljük a színházi világnapot. Büszkén a magyar színjátszás gazdag hagyományaira és a magyar színművészet kiemelkedő alakjaira, ez alkalommal közös játékos ünneplésre invitáljuk Önöket.