Tűzoltók napja

1991 óta május 4-én az életüket naponta kockáztatók előtt tisztelgünk. A lánglovagok elsődleges feladata az emberi élet- és a vagyonmentés, de segítenek katasztrófa-elhárításban, sőt, néha kisállatok mentésében is.

Ünnepek és hétköznapok

2022.05.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Tűzoltás egy gumilágyító üzemben. (MTI Fotó: Fehérváry Ferenc)

Szent Flórián mindazok védőszentje, akiket tűzvész vagy árvíz fenyeget. Flórián a keresztény hitéért vértanúságot szenvedő római katonatiszt volt. A legenda szerint gyermekkorában megmentett egy égő házat a pusztulástól, később pedig egy erdőben keletkező tűzet fékezett meg, megmentve ezzel katonáit a tűzhaláltól. Emberfeletti tette, bátorsága által vált minden tűzoltó példaképévé.

A kőszegi Szent Flórián szobor. (MTI Fotó: Jármai Béla)

A legelső, önkéntes alapon szervezett tűzvédelmi erők már a XVII. században megalakultak, Európában elsők között Aradon 1835-ben hoztak létre egy ilyen szervezetet. 1870-ben gróf Széchenyi Ödön vezetésével kezdte meg működését a soproni és pesti tűzoltóegylet, és hivatalosan megalakult a Magyar Országos Tűzoltó Szövetség.

A Fővárosi Tűzoltóság létrás rohamkocsija 1945-ben. (MTI Fotó)

A XV. században úgynevezett vízipuskát, később golyónyakú fecskendőt, 1837-ben Pesten pedig gőzfecskendőt használtak tűzoltásra. A második világháború után porral és habbal oltottak, a múlt század elején jelentek meg az első villamos- és belső égésű motorral meghajtott fecskendők. A tűzoltók ma a korszerű centrifugálszivattyúkat használják munkájuk során.

Tűzoltóautó a tűzőrség épülete előtt a budaörsi repülőtéren. (MTI Fotó/Magyar Képszolgálat: Valner)

Hogy mennyire nélkülözhetetlen a tűzoltók munkája, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly 546 ember életét mentették meg lakástűzben. Minden bevetésük kihívásokkal teli, munkavégzésük során fontos a bátorság és az elhivatottság.

Borítókép: Tűz a Ganz raktárában. ( MTI Fotó: Németh Ferenc)

 

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A budapesti metró

A földfelszín alatti közlekedés 1896 óta a budapestiek és a városba látogatók életének része. Ennek történetéből villantunk föl mozzanatokat a Nemzeti Fotótár képei segítségével, érdekességek kíséretében.

Vízre született

Kolonics György kétszeres olimpiai- és tizenötszörös világbajnok kenus 2008. július 15-én veszítette életét. Halálának 15. évfordulóján a világklasszis sportolóra emlékezünk.

Nézzenek velünk Sztankay-filmeket!

Sztankay István idén töltené be 85. életévét. A feledhetetlen színművész és sármőr tiszteletére az m3.hu és a Mozgóképarchívum több filmmel is készül, nézzék csak!

Huszárik Zoltán-kvíz

Huszárik Zoltánt leginkább a Szindbád alkotójaként ismerjük, de számos érdekesség kiderül a Kossuth-díjas filmrendezőről, akiről a Duna Médiaszolgáltató és az MTVA közös alapítású, hagyományteremtő szándékú filmes díjjal is megemlékezik. Tartsanak velünk, töltsék ki kvízünket!