Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

Karakter

2022.07.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


1892-ben Magyarországon 22 pezsgőgyár működött, a legtekintélyesebb a Törley volt, amelyet Törley József alapított. A cég a millenniumi kiállítás idején a hazai gyáriparban már előkelő helyet foglalt el, sőt, azzal dicsekedhetett, hogy a hazai térhódítás előtt a pezsgő hazájában, Franciaországban is sikerült megvetnie a lábát. A magyar gyártmányú pezsgők azonban sokáig nem tudták állni a versenyt a francia márkákkal. Törley József apja, Törley Bálint Franciaországba küldte fiát, hogy tökéletesítse francia nyelvtudását, így lett egy híres pezsgőgyártó cégnél idegennyelvű levelező, miközben a champagne-készítés fortélyait is elsajátította. A fiú Reimsből hozta magával a pezsgőkészítés titkát. Hazatérte előtt még egy gyárat is alapított kint, és onnan szállította haza Magyarországra valódi francia pezsgőjét.

Törley József portréja

Törley hivatalos üzleti úton járt Pest-Budán, és ez alkalommal került Budafokra, akkori nevén Promontoriumra, ahol a pincék és a környékbeli szőlők valószínűleg elnyerhették tetszését, hiszen még ebben az évben pincét vásárolt és bejegyeztette cégét. Budafoki működését két pince tulajdonosaként kezdte, majd néhány év múlva megvette azt a közel négyhektáros területet, ahol azután felépítette a kastélyt, Budafok e sajátos jelképét.

A Törley-család kastélya Budafokon (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A pezsgőérlelés lelke a sok idő és a türelem. A Törley gyár messze felülmúlta minden konkurensét, az alapítás 25. évfordulójára kiadott reklámfüzet szerint naponta 25-30 ezer palackot töltöttek meg. A hatalmas mennyiség fajták és évjáratok szerint gondosan osztályozva érlelődött a pincékben. A század első éveiben Törley mester büszkén tekinthetett végig immár európai hírű birodalmán. Sajnos elég korán, 50 évesen, 115 éve hunyt el ezen a napon. Még halála után sem távolodott el a gyártól, hiszen eredetileg ide temették. A Törley mauzóleum keleties tornya, ami az alapító és a család nyughelye, a kastély melletti dombon a pincék fölött magasodik. Később azonban az elhunytak maradványait áthelyezték a Kerepesi úti temetőbe. 

Az évforduló alkalmából a Családi krónikák című műsor Törley családról szóló epizódját, valamint a pezsgő véletlen feltalálásának bemutatását is láthatják az MTVA Archívum m3.hu oldalán. 

Borítókép: Szuroczky Éva egy Törley-pezsgőt mutat a budafoki pezsgőüzemben, ahol több mint egymillió palackkal készülnek szilveszterre. MTI Fotó. Készítette: Bereth Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-845226

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A legnagyobb szívű ember

„A fiatalok is imádták, ugyanúgy, ahogy az öregek, mindenki. Nem kell ennél több. Se, mint ember, se, mint színész.”– mondta Benedek Miklós Hollósi Frigyesről.

A budapesti metró

A földfelszín alatti közlekedés 1896 óta a budapestiek és a városba látogatók életének része. Ennek történetéből villantunk föl mozzanatokat a Nemzeti Fotótár képei segítségével, érdekességek kíséretében.

Ikarus - szárnyalás földi utakon

1951. február 24-én állt forgalomba az első Ikarus autóbusz Budapesten. Egyes típusait nevezték „nejlonnak” és „farosnak”, sőt, még Ikarus babakocsi is készült. A Budapest–Bamako jótékonysági rallyn „aszfalt hernyóval”, csuklós Ikarusszal szelték át a Szaharát.

Retro sorozatkvíz magyar kedvencekkel. Ki ismer többet?

Melyek a legnépszerűbb régi magyar sorozatok? Ki ismeri ezeket igazán jól? Aki a főcím egyetlen képkockájából megmondja, melyik műsorról van szó, az biztosan. Próbálják ki bátran magukat a sorozatkvízben!