Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

Karakter

2022.07.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


1892-ben Magyarországon 22 pezsgőgyár működött, a legtekintélyesebb a Törley volt, amelyet Törley József alapított. A cég a millenniumi kiállítás idején a hazai gyáriparban már előkelő helyet foglalt el, sőt, azzal dicsekedhetett, hogy a hazai térhódítás előtt a pezsgő hazájában, Franciaországban is sikerült megvetnie a lábát. A magyar gyártmányú pezsgők azonban sokáig nem tudták állni a versenyt a francia márkákkal. Törley József apja, Törley Bálint Franciaországba küldte fiát, hogy tökéletesítse francia nyelvtudását, így lett egy híres pezsgőgyártó cégnél idegennyelvű levelező, miközben a champagne-készítés fortélyait is elsajátította. A fiú Reimsből hozta magával a pezsgőkészítés titkát. Hazatérte előtt még egy gyárat is alapított kint, és onnan szállította haza Magyarországra valódi francia pezsgőjét.

Törley József portréja

Törley hivatalos üzleti úton járt Pest-Budán, és ez alkalommal került Budafokra, akkori nevén Promontoriumra, ahol a pincék és a környékbeli szőlők valószínűleg elnyerhették tetszését, hiszen még ebben az évben pincét vásárolt és bejegyeztette cégét. Budafoki működését két pince tulajdonosaként kezdte, majd néhány év múlva megvette azt a közel négyhektáros területet, ahol azután felépítette a kastélyt, Budafok e sajátos jelképét.

A Törley-család kastélya Budafokon (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A pezsgőérlelés lelke a sok idő és a türelem. A Törley gyár messze felülmúlta minden konkurensét, az alapítás 25. évfordulójára kiadott reklámfüzet szerint naponta 25-30 ezer palackot töltöttek meg. A hatalmas mennyiség fajták és évjáratok szerint gondosan osztályozva érlelődött a pincékben. A század első éveiben Törley mester büszkén tekinthetett végig immár európai hírű birodalmán. Sajnos elég korán, 50 évesen, 115 éve hunyt el ezen a napon. Még halála után sem távolodott el a gyártól, hiszen eredetileg ide temették. A Törley mauzóleum keleties tornya, ami az alapító és a család nyughelye, a kastély melletti dombon a pincék fölött magasodik. Később azonban az elhunytak maradványait áthelyezték a Kerepesi úti temetőbe. 

Az évforduló alkalmából a Családi krónikák című műsor Törley családról szóló epizódját, valamint a pezsgő véletlen feltalálásának bemutatását is láthatják az MTVA Archívum m3.hu oldalán. 

Borítókép: Szuroczky Éva egy Törley-pezsgőt mutat a budafoki pezsgőüzemben, ahol több mint egymillió palackkal készülnek szilveszterre. MTI Fotó. Készítette: Bereth Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-845226

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Skála Kópé, pécsi kesztyű és társaik

A reklámok életünk elválaszthatatlan részei. Néha igencsak bosszantóak, amikor épp kedvenc műsorunk legizgalmasabb epizódját szakítják meg, de többnyire már megszoktuk, tudomásul vettük, hogy vannak. Voltak és lesznek.

Bárdy György… 100?!

Az ügyeletes intrikus, akit a közönség imádott gyűlölni. A nők kedvence. A remek teniszező. Mindannyiunk Jumurdzsákja, „Antoniustól Gugyerákig” mindent el tudott játszani, színészi játéka pedig ma is modernnek hat.

Rádióarchívumot nyitottunk!

Jó hírt hoztunk, melyre régóta és sokan vártak: több száz hangoskönyv válik szabadon hozzáférhetővé az (MTVA Archívumában)[https://archivum.mtva.hu/radio] az (m3.hu)[https://archivum.mtva.hu/m3/open] tartalmas szórakozást nyújtó műsorai mellett.

New York a Nagykörúton

1894 augusztusában adták át az amerikai New York Életbiztosító Társaság palotáját, a híres kávéház október végén nyílt meg.