Az ital, ami nélkül nincs ünnep

„A pezsgő olyan, mint a bor, szinte minden alkalomra lehet fogyasztani… A palackban pici angyalkák pezsegnek, akiket az ember szervezetében már meglévő angyalkák örömmámorral üdvözölnek”.

Karakter

2022.07.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


1892-ben Magyarországon 22 pezsgőgyár működött, a legtekintélyesebb a Törley volt, amelyet Törley József alapított. A cég a millenniumi kiállítás idején a hazai gyáriparban már előkelő helyet foglalt el, sőt, azzal dicsekedhetett, hogy a hazai térhódítás előtt a pezsgő hazájában, Franciaországban is sikerült megvetnie a lábát. A magyar gyártmányú pezsgők azonban sokáig nem tudták állni a versenyt a francia márkákkal. Törley József apja, Törley Bálint Franciaországba küldte fiát, hogy tökéletesítse francia nyelvtudását, így lett egy híres pezsgőgyártó cégnél idegennyelvű levelező, miközben a champagne-készítés fortélyait is elsajátította. A fiú Reimsből hozta magával a pezsgőkészítés titkát. Hazatérte előtt még egy gyárat is alapított kint, és onnan szállította haza Magyarországra valódi francia pezsgőjét.

Törley József portréja

Törley hivatalos üzleti úton járt Pest-Budán, és ez alkalommal került Budafokra, akkori nevén Promontoriumra, ahol a pincék és a környékbeli szőlők valószínűleg elnyerhették tetszését, hiszen még ebben az évben pincét vásárolt és bejegyeztette cégét. Budafoki működését két pince tulajdonosaként kezdte, majd néhány év múlva megvette azt a közel négyhektáros területet, ahol azután felépítette a kastélyt, Budafok e sajátos jelképét.

A Törley-család kastélya Budafokon (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A pezsgőérlelés lelke a sok idő és a türelem. A Törley gyár messze felülmúlta minden konkurensét, az alapítás 25. évfordulójára kiadott reklámfüzet szerint naponta 25-30 ezer palackot töltöttek meg. A hatalmas mennyiség fajták és évjáratok szerint gondosan osztályozva érlelődött a pincékben. A század első éveiben Törley mester büszkén tekinthetett végig immár európai hírű birodalmán. Sajnos elég korán, 50 évesen, 115 éve hunyt el ezen a napon. Még halála után sem távolodott el a gyártól, hiszen eredetileg ide temették. A Törley mauzóleum keleties tornya, ami az alapító és a család nyughelye, a kastély melletti dombon a pincék fölött magasodik. Később azonban az elhunytak maradványait áthelyezték a Kerepesi úti temetőbe. 

Az évforduló alkalmából a Családi krónikák című műsor Törley családról szóló epizódját, valamint a pezsgő véletlen feltalálásának bemutatását is láthatják az MTVA Archívum m3.hu oldalán. 

Borítókép: Szuroczky Éva egy Törley-pezsgőt mutat a budafoki pezsgőüzemben, ahol több mint egymillió palackkal készülnek szilveszterre. MTI Fotó. Készítette: Bereth Ferenc. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-845226

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

Karikó Katalin Nobel-díjat kap

A Karolinska Institutet Nobel-közgyűlése idén az élettani és orvosi Nobel-díjat megosztva a Pennsylvaniai Egyetemen dolgozó, Széchenyi-díjas magyar biokémikusnak, Karikó Katalinnak és Drew Weissman mikrobiológusnak ítéli oda biokémiai felfedezéseikért, amelyek lehetővé tették hatékony mRNS-vakcinák kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Bárdy György… 100?!

Az ügyeletes intrikus, akit a közönség imádott gyűlölni. A nők kedvence. A remek teniszező. Mindannyiunk Jumurdzsákja, „Antoniustól Gugyerákig” mindent el tudott játszani, színészi játéka pedig ma is modernnek hat.