Az örökifjú Tordai Teri

„Az élet egy nagy színház, ahol vannak első sorok és királyi páholyok. Úgy vélem, kiérdemeltem egy szerény oldalpáholyt, ahonnan nézelődhetem” – nyilatkozta egy alkalommal.

Karakter

2021.12.28 | olvasási idő: kb. 3 perc


Debrecenben született 1941. december 28-án. Hatéves kora óta tanult klasszikus tornát és táncot. Balerina szeretett volna lenni, de bakfisként hirtelen megnyúlt. Iparművészeti gimnáziumba és tanítóképzőbe jelentkezett. Mindkét helyre felvették, a tanítóképző mellett döntött. Mégsem lett tanítónő. Egy szavalóversenyen felfigyelt rá Gáti József, és azt javasolta, hogy jelentkezzen a Színművészeti Főiskolára. Elsőre felvették, 1960-tól 1964-ig járt Pártos Géza osztályába, Halász Judit, Béres Ilona és Polónyi Gyöngyi is az osztálytársa volt.

Béres Ilonával Füst Milán „Boldogtalanok” című darabjának olvasópróbáján (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Másodéves főiskolai hallgató volt, amikor először hívták próbafelvételre. Osztálytársaival együtt már főiskolásként szerepet kapott Keleti Márton „Esős vasárnap” (1962) című filmjében. Az akkoriban rendkívül merésznek számító film hatalmas sikert aratott, országosan ismertté tette a pályakezdő színésznőt. Makk Károly „Az utolsó előtti ember” (1963) című művében és a „Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?” (1964) című nagy sikerű vígjátékában is szerepet kapott

Szendrő József, Torday Teri, Pap Éva, Pécsi Ildikó és Bárdy György a „Mit csinált felséged 3-tól 5-ig?!” című film felvételén (MTI Fotó: Bojár Sándor)

A színészi pályán tett első lépéseivel befutott, egymás után kapta a filmszerepeket. A „Háry János”-ban (1965) királylányt játszott, a „Tilos a szerelem”-ben (1965) kötéltáncosnőt. Három hét alatt engedelmességre késztette a magasban kifeszített, vékony drótkötelet, pedig a kötéltánc az artistaképzőben ötödéves anyag.

Pécsi Ildikóval együtt készülnek az artista szerepre (MTI Fotó: Keleti Éva)

Egy évadot töltött a szegedi Nemzeti Színháznál, Reich Kató szerepét osztották rá a „Rozsdatemető”-ben, Victoriát játszotta az „Imádok férjhez menni” című zenés bohózatban. Egy év múlva már a budapesti Nemzeti Színház társulatának volt tagja, Marivaux „Két nő között” című vígjátékában mutatkozott be a főváros közönségének.

A Nemzeti Színház tagjaként (MTI Fotó: Keleti Éva)

Már az „Esős vasárnap” bemutatója után megkeresték német filmesek. Külföldre szerződött, 1966 és 1971 között tizennyolc filmet készített Ausztriában és a Német Szövetségi Köztársaságban, a „Susanne” című filmsorozat címszereplőjeként egész Európa megismerte.

Susanne-ként a forgatáson (MTI Fotó: Lajos György)

Öt év múlva, a nemzetközi karrier lehetőségét feladva tért haza, mert hiányzott neki a magyar színház. Először Pécsre szerződött, majd 1972-ben a Vidám Színpadhoz, 1977-től a Népszínházhoz (későbbi nevén Várszínház). Játszotta Gara Máriát (Vörösmarty: Czillei és a Hunyadiak), Olíviát (Shakespeare: Vízkereszt), volt Blanche (Tennessee Williams: A vágy villamosa), Ranyevszkaja (Csehov: Cseresznyéskert), Warrenné (Shaw: Warrenné mestersége).

A „Szép maszkok” című tévéfilm forgatásán Garas Dezsővel (MTI Fotó: Bara István)

Számos magyar filmben és tévéjátékban játszott (A Pendragon-legenda, A névtelen vár, Mephisto, A vörös grófnő, Ébredés stb.). Amikor 1980-ban megalakult a Mafilm társulata, hozzájuk csatlakozott, 1986-ban a József Attila Színházhoz, 1995-ben a Veszprémi Petőfi Színházhoz kötötte szerződés, 2001-től a budapesti Új Színház tagja.

Agatha Christie „Eszményi gyilkos” című bűnügyi játékában (MTI Fotó: Pintér Márta)

Művészi munkáját 1985-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2011-ben az Aase-díjat vehette át, 2012-ben érdemes művész, 2015-ben kiváló művész címet kapott. 2018-ban Kossuth-díjjal tüntették ki a naivaszerepektől az összetett ábrázolást igénylő karakterekig terjedő nagy ívű művészi pályafutása, egyedülálló színpadi eleganciát tükröző előadó-művészete, a kiváló humor mellett mély drámaiságról is árulkodó jellemformálásai elismeréseként. 2019-ben Budapestért Díjat kapott. 2021-ben a Magyar Filmakadémia Egyesület életműdíját vehette át.

Lányával, Horváth Lili színésznővel az MTVA stúdiójában (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Tordai Teri, aki hosszú ideig dobogtatta meg a férfiszíveket, könnyedén tért át az anyaszerepekre, sőt nagymamát is játszott. A magánéletben büszke anya, többszörös nagymama, leánya, Horváth Lili színésznő.

Borítókép: Budapest, 1965. augusztus 7. Tordai Teri. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Készítette: Keleti Éva. Azonosító: MTI-FOTO-850623

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 310 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Szent István Bazilika - egy építkezés viszontagságai

1905. november 9-én szentelték fel az államalapító királyunkról, I. Istvánról nevezett székesegyházat, a főváros arculatának egyik meghatározó épületét.

Múlt századi divat. Emlékeznek?

A divat állítólag ismétli magát. Valóban vannak visszatérő elemek, anyagok, szabásvonalak, amelyek időről időre fölbukkannak. Heti összeállításunkkal több évtizedet ölelünk föl kedvezve azoknak a hölgyeknek és uraknak, akik szívesen idéznék föl, milyen volt a divat a XX. században.

Rohamkocsik az utcákon

Hetven évvel ezelőtt a világon elsőként Magyarországon szervezték meg és indították el a város lakosságának sürgősségi ellátását szolgáló rohamkocsi-szolgálatot.

Böbe, az iskolateremtő csimpánz

A hatvanas években Böbe elvarázsolta a Veszprémi Állatkert gondozóit és látogatóit képességeivel. Rajzolt, festett és gyurmázott, takarított, szörpöt kavart, kávét főzött, kanállal evett tányérból. A finom falatok megkaparintásáért kulccsal nyitott lakatot és zárat.