Bonvivánból színészlegenda

A 35 éve távozott kétszeres Jászai Mari-díjas színészmesterre, Tomanek Nándorra emlékezünk, akinek pályája szokatlanul későn indult.

Karakter

2023.08.04 | olvasási idő: kb. 2 perc


Az 1922. szeptember 8-án Pécsett született színész mindig szerette a zenét és a színházat. 1945 előtt városi tisztviselőként dolgozott, de kiváló hallásának és kitartásának köszönhetően autodidakta módon megtanult hegedülni. Másik szenvedélye a természetjárás volt, a kettőt ötvözve gyakran járt ki a Mecsek lankáira zenélni. A háború befejeztével a Pécsi Nemzeti Színház kórusának lett a tagja és megkezdte tanulmányait a Színművészeti Főiskolán is. Csodálatos énekhangja hamar kiemelte a kórustagok közül, előbb kisebb énekes szerepeket kapott, kisvártatva pedig bonvivánszerepekben tündökölt. Az 1951-ben diplomázott művész pécsi sikereinek híre Budapestre is elért, 1962-ben a Petőfi Színház szerződtette, amely önálló musical és zenés színház volt. Tomanek számára az operettszerepek után a musicalek nem jelentettek akkora változást, a siker állandó társául szegődött. A kiugrást is ez a váltás hozta meg, ugyanis egy este Várkonyi Zoltán is a nézők közt ült. 1964-től az igazgató leszerződtette a csak erre a lehetőségre váró színészt a Vígszínházhoz. 

Einsteinként a Fizikusokban (MTI Fotó: Keleti Éva)

Pályája harmadik állomásán érte el kitűzött célját az ekkor már 43 éves művész, hiszen végre prózai darabokban bizonyíthatta tehetségét. Legendás szerepei voltak a Fizikusok című Dürrenmatt-drámában Einsteinként Darvas Iván és Várkonyi Zoltán oldalán, a Pesti Színház történetének egyik leghosszabb ideig játszott Furcsa pár című darabjában Félixeként Bárdy Györggyel, Csehov Ványa bácsijának Szerebrjakovjaként, valamint Weingarten A Nyár című színművének Félcseresznyéjeként. A színpadon maximalista színész a magánéletében is fegyelmezett volt, legendás pontosságát környezetétől is megkövetelte. Sokan ezért szigorú embernek gondolták, pedig nagyszerű humorérzékét a színpadon és azon kívül is többször bizonyította. Gyakran mondták róla, hogy olyan remek karakterszínész, hogy semmiképp nem fenyegette a beskatulyázás réme.

A Furcsa párban Bárdy Györggyel (MTI Fotó: Keleti Éva)

Filmezni 1961-ben kezdett, és többek közt olyan népszerű irodalmi adaptációkban láthatták a nézők, mint a Kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok és a Beszélő köntös. A televízióban sok egyéb mellett közkedvelt sorozatokban bukkant fel, mint az Őrjárat az égen, a Sólyom a sasfészekben vagy a Pirx kalandjai. Kellemes orgánuma számos szinkron- és rádiójáték-szerepet hozott számára. Fia, Tomanek Gábor az édesapa példáját követve szintén a színészetet választotta hivatásul. Hangjuk olyannyira hasonló, hogy a fiút szinkronszínészi karrierje kezdetén azzal gyanúsították, szándékosan utánozza sikeres édesapját. Később a hasonlóságot megpróbálták kiaknázni, például a Mézga család kalandjainak folytatásánál Tomanek Nándor egyik leghíresebb szinkronkaraktere, Máris szomszéd hangjául kérték fel fiát.

Portré 1973-ból (MTI Fotó: Fényes Tamás)

Tomanek későn indult karrierje sajnos korán véget ért, mert a nagyszerű művészt több súlyos betegség gyűrte le 1988. augusztus 4-én 65 éves korában, de a kiemelkedő tehetségű művész rövid életpályájával is fantasztikus örökséget hagyott hátra. Amennyiben további érdekességeket szeretnének megtudni a művészről, kattintsanak a születésének századik évfordulója alkalmából összeállított kvízünkre!

Tomanek Nándort az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n ma a Margarétás dal című sorozat első részében, augusztus 9-én pedig a Levelek Margitnak című tévéjátékban láthatják. A szabadon elérhető műsorok kínálatában Tomanek Nándor alakítását a Holtvágány  és a Volt egyszer egy színház… című tévéfilmekben, valamint a Körözés egy csütörtök körül és A fehér kór című tévéjátékokban élvezhetik. Tartsanak velünk!

Borítókép: Tomanek Nándor és Páger Antal MTI Fotó, Készítette: Keleti Éva Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum: MTI-FOTO-853041

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Schubert Éva, aki több nyelven volt képes mindent és mindenkit eljátszani

Kölcsey Ferenc távoli rokona, egyik ükanyja a költő unokahúga volt, dédapjának testvére vándorszínészkedett, Petőfivel együtt lépett fel Székesfehérvárott.

A nagy Caruso kis sikere Budapesten

1907. október 2-án, azaz éppen 115 évvel ezelőtt lépett fel Budapesten Enrico Caruso, az első sztártenor. Érkezése és itt-tartózkodása csaknem olyan tömeghisztériát eredményezett, mint a könnyűzenei sztárok látogatása manapság. Hogyan történhetett mégis, hogy a világszerte elismert énekes budapesti alakítása bukásként vonult be a történelembe?

Tolnay Klárira emlékezünk

25 éve távozott a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.

Szmoking és redingote, avagy mégis a ruha teszi…

Magyar hagyományai ugyan nincsenek, de a vicces nevű nemzetközi Öltözz Ki Nap (International Suit Up Day) az látszik bizonyítani, hogy – az év egy napján, október 13-án – mégiscsak a ruha teszi az embert. Az elegáns ruhának, öltönyöknek és kosztümöknek azonban minden korban megvolt a maga szerepe.