Toldi – Jankovics Marcell utolsó rendezése

Október 21-én lenne nyolcvanéves Jankovics Marcell. A május 29-én elhunyt művész a Toldi bemutatóját már nem érhette meg. Arany János elbeszélő költeményének 13 részes rajzfilmváltozatát a Duna Televízió szeptember 19-től vetíti.

Karakter

2021.10.21 | olvasási idő: kb. 3 perc


Jankovics Marcell 1960-ban került a Pannónia Rajzfilmstúdióba, három év múlva már önállóan készítette animációs filmjeit. Az ő nevéhez fűződik az első egész estés magyar rajzfilm, a János vitéz (1973). A Magyar népmesék (1977), a Mondák a magyar történelemből (1986) című sorozatok, a Fehérlófia (1982) és az Ének a csodaszarvasról (2002) című egész estés rajzfilmek legendás példái a népművészet iránti vonzalmának.

A Fehérlófia című animációs film egyik jelenete (MTI Fotó)

Az 1980-as évek elején megálmodott, de csak 2011-ben bemutatott Az ember tragédiájának minden színét más-más stílusban alkotta meg. 1992-ben egyik alapítója volt a Duna Televíziónak. 1994-től a Magyar Művészeti Akadémia tagja, 2014-től alelnöke volt. Megkapta a Balázs Béla-díjat (1974), a Kossuth-díjat (1978) és a Prima Primissima díjat (2007). A Magyar Örökség díjat 2013-ban vehette át, 2014-ben a Nemzet Művésze díjjal ismerték el munkásságát, 2009-ben a Kulturális Világtanács Leonardo da Vinci-díjára érdemesítették.

Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Évtizedek óta nem született olyan nagyszabású animációs filmsorozat, mint a Toldi, melynek egyes epizódjai szeptember 19. óta láthatóak a Duna Televízió képernyőjén. A tévésorozat – Arany János művének megfelelően – előhangból és tizenkét részből áll. A cselekmény szereplői mellett elbeszélőként a szemérmes költő, Arany János is megjelenik, ő meséli el és értelmezi az eseményeket.

Jankovics Marcell utolsó alkotása is remekmű. A Toldiban a képes krónikák, a magyar népmesék és a legújabb animációk stílusát ötvözte egybe, tette korosztályoktól függetlenül mindenki számára élvezetessé. Arany János veretes, ma is eleven szövege, a pompás képek és a jól megválasztott zene szerves egységet alkot. A bemutatkozás óta eltelt több mint egy hónap alatt megfogalmazott kritikák visszatérő eleme, hogy egy-egy epizód túlságosan rövid.

Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Borítókép: Részlet a Toldi című animációs filmsorozatból

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

Búcsúzunk Balázsovits Lajostól

A 76 évesen eltávozott nemzet színészére, aki rendezőként és színigazgatóként is alkotott, számos szerepben emlékezhetünk. Pályájának főbb állomásait cikkünkben idéztük fel.

"Az ember vagy csinál valamit vagy dögöljön meg!"

Ha van színész, akinek titokzatos tekintete és művészete beleégett az örökkévalóságba, az az övé. Személyisége feledhetetlen, emléke nemzedékeken átívelő. 90 éves lenne Latinovits Zoltán.

Bársony Rózsi, a napfényes kedvű világhírű szubrett

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Bársony Rózsit követjük a siker szárnyán Pesttől Londonon át Bécsig, hisz „klipperen, az ember egy-kettőre itt terem! Helló!”

A színész, aki a nők kedvence volt

105 évvel ezelőtt született Bessenyei Ferenc, aki az életnél és a színháznál talán csak a szerelmet szerette jobban.