„Az alapítás imáink gyümölcse”

35 éve, 1989. június 16–18-án Magyarországon járt Teréz anya, a Szeretet Misszionáriusai rend Nobel-békedíjas alapítója.

Cikksorozat: Kultúrsnack

2024.06.18
2 perc

Kalkuttai Szent Teréz, közismert nevén Teréz anya 1910. augusztus 26-án született Szkopjéban albán szülők gyermekeként. Felbecsülhetetlen értékű humanitárius munkát végzett, küldetése az volt, hogy szeretetet és gondoskodást nyújtson a szegények legszegényebbjeinek.

Teréz anya a józsefvárosi templomban (MTI Fotó: Pataky Zsolt)

1989-es magyarországi látogatásának az volt a legfontosabb célja, hogy 80 ország után itt is rendházat alapítson. Látogatása során négy nővért hagyott hazánkban: két indiait, egy osztrákot és egy franciát, akik korábban a kalkuttai rend római székhelyén működtek. Érkezésük után rögtön elkezdtek magyarul tanulni, hogy a szegények és elesettek istápolását hazánkban is teljesíteni tudják.

Beszéd a szentmisén (MTI Fotó: Pataky Zsolt)

A nővérek elsőként Érd-Parkvárosban telepedtek le egy üres plébániaépületben, ahonnan bejártak Budapestre és kutatták az elhagyottakat, szűkölködőket. Később a főváros IX. kerületében kezdtek ruhákat osztani, majd felépült a VIII. kerületi Tömő utcában egy konyha is, ahol naponta ebédet, sőt gyakran egy jó szót, egy vigasznyújtó ölelést is adtak a rászorulóknak. Teréz anya látogatása során azt nyilatkozta: „Hosszú ideje imádkoztunk azért, hogy itt letelepedhessünk, és az embereknek adhassuk Isten gyöngéd szeretetét és gondoskodását. Az alapítás imáink gyümölcse.” A Szeretet Misszionáriusai rend azóta is, idén 35 éve működik Magyarországon, 2023-ra pedig már a világ 139 országban jöttek létre otthonaik.

Szentmise az Örökimádás templomában (MTI Fotó: Varga László)

Borítókép: Teréz anya beszél a józsefvárosi templomban. MTI Fotó. Készítette: Pataky Zsolt. Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-906436

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.