A bennfentes kívülálló

Ma 22 éve távozott Temessy Hédi színésznő, akinek művészete a színpad helyett inkább mozgóképen teljesedett ki.

Karakter

2023.05.29 | olvasási idő: kb. 4 perc


A nagy tehetségű színésznő bár Budapesten született, német és erdélyi sváb származású szülei azidőtájt éppen csak, hogy tanulni kezdték a magyar nyelvet. Édesapja Temesváron látta meg a napvilágot, így választotta a Temessy nevet, mikor a sváb Klotzbier családnevet magyarította. A Budapesten megállapodott szülők második gyermeküknek a német eredetű Hedvig nevet adták, melynek jelentése harc. Ennek becézésével vált ismertté később a különleges sorsú színésznő, Temessy Hédi. Kislányként nem küzdött nyelvi nehézségekkel, mint szülei, mégis kívülálló maradt, nem találta a helyét. Elsőként a Csillaghegyi Állami Elemi karácsonyi előadásán állt színpadra, de más színésznőkkel ellentétben nem hatott rá azonnal a varázslat. Később tanítóképzőt végzett, ám versmondó tehetsége alapján javasolták neki, hogy tegyen próbát a Színművészeti Főiskolán. Ott aztán egy vizsgaelőadás kritikája az új Varsányi Irénként vizionálta a művésznőt, de pályája máshogy alakult. 

Pándi Lajossal 1951-ben (MTI Fotó: Farkas Tamás)

Néhány hónappal a diploma előtt eltanácsolták a Színművészetiről, mert nem tudta összeegyeztetni tanulmányait egy színházi felkéréssel. A fiatal tehetséget végül Rátkai Márton karolta fel és hívta át az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájába. Tanulmányai befejeztével Temessyt Várkonyi Zoltán szerződtette a Művész Színház társulatába. Pályakezdőként nemcsak színpadi szerepekre hívták, de széleskörű ismertségre is szert tett a Keleti Márton által rendezett Különös Házasság című film Dőry Máriájaként 1951-ben. A népszerűség rosszul hatott pályájára, ugyanis olyan megkapóan alakította a megesett úrilányt, hogy jó időre beskatulyázták. Míg a színpadon sokszor csak a helyét kereste, addig 1954-ben a Móricz Zsigmond regénye alapján Máriássy Félix rendezésében forgatott Rokonokban olyan színésztársak mellett játszhatott, mint Ungváry László, Tolnay Klári, Rajnay Gábor, Pécsi Sándor, Gobbi Hilda vagy Gózon Gyula. 

Ladomerszky Margittal 1955-ben (MTI Fotó: Keleti Éva)

A színpadon eltöltött évek alatt volt néhány kiemelkedő alakítása, ezek közül így idézte fel az egyiket: „Warrenné mestersége a József Attila Színházban. Ladomerszky Margit lányává fogadott. Bár játszotta korábban a szerepet Mészáros Ágival és Ferrari Violettával is, állította: én voltam a legangolabb.” Temessy Hédi azonban a színházban mégsem igazán tudta kibontakoztatni tehetségét, a kamera azonban annál jobban szerette. Mivel saját magát is inkább tartotta filmszínésznőnek, a József Attila a Jókai és a Nemzeti Színházban eltöltött évek után a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának tagja lett 1977-ben, és 1985-től fokozatosan csökkentette színházi fellépéseit. 

Cserhalmi Györggyel és Monori Lilivel, a filmkritikusok díjazottjai (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Igazi közönségsikerei végül a filmvászonhoz és a televízióhoz kötődnek. Az első a sorban a Régi idők focija volt, ahol Sándor Pál rendező képes volt előhozni a színésznő finom vonásai alatt rejlő keménységét. A hetvenes évek közepétől Temessy Hédi az akkor még fiatal Gothár Péter egyik kedvenc színésznője lett. Talán éppen azért, mert Gothár keserű iróniájához, különös szomorúságához Temessy játéka olyannyira passzolt. Kezdetben olyan tévéjátékokat készítettek közösen, mint A Lord Byron levelei, a Násznép, az Imre vagy a Csere. A színésznő Gothár Arany Oroszlánt nyert első nagyjátékfilmjében, az Ajándék ez a napban is szerepet kapott. Ettől fogva sorra jöttek a sikerszerepek, mint például a Dögkeselyű dörzsölt tolvaja, vagy a Jób lázadása Róza mamája. Az utóbbi film a Gyöngyössy Imre - Kabay Barna rendezőpárosnak Oscar-jelölést hozott. 

Portré 1973-ból (MTI Fotó: Kelet Éva)

Feltétlenül említést érdemel még Tarr Béla Őszi Almanachja. A film érdekessége, hogy improvizációs játékon alapul, melyért a főszereplők, Temessy Hédi Bodnár Erikával és Székely B. Miklóssal együtt díjat vehettek át az 1985-ös filmszemlén. Végül Temessy a filmszakma bennfentesévé vált. A művészi kiteljesedést olyan rendezők keze alatt tudta elérni, akik képesek voltak meglátni és láttatni a törékeny külső alatt rejtőző lélek mélységeit. Bár a művésznő már több, mint 20 éve nincs közöttünk, a filmek és tévéfelvételek révén feledhetetlen alakításaival máig velünk maradt.

Nézőink Temessy Hédit az MTVA Archívum weboldalának Tévéműsorok menüpontja alatt Az öreg hölgy látogatása című színházi közvetítésben láthatják. Tartsanak velünk!

Borítókép: Temessy Hédi színésznő MTI Fotó, Készítette: Tóth György Tulajdonos: MTV Fotóarchívum: MTI-FOTO-890788

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

A szabadságharc hőseire emlékezik az m3.hu

Csütörtök estétől szombatig vetítjük azokat a tévéfilmeket, tévéjátékokat, irodalmi és ismeretterjesztő műsorokat, amelyekkel a szabadságharc hősei előtt tisztelgünk, és amelyek közül néhányat évtizedek óta nem láthattak nézőink. Tartsanak velünk!

Játék és muzsika 10 percben 40 éven át

Kívül műsorvezető, belül költő, zongoraművész, újságíró, szerkesztő. Interjúrészletekből rajzoljuk ki Czigány György életét és pályáját.

Dargay Attilára emlékezünk

Június 20-án lenne 95 éves a Vuk, a Szaffi, a Ludas Matyi, a Pom-Pom és még számtalan rajzfilm vagy rajzfilmsorozat rendezője, készítője, megálmodója, aki nélkül sokak gyermekkora szegényebb lenne: Dargay Attila.

Kétszázötven éve tippelünk és reménykedünk

Mária Terézia császárnő és királynő 1762. március 26-án császári pátensben engedélyezte a genovai lottót, Budán 1770. szeptember 2-án rendezték meg az első lottósorsolást.