Sosem látott fotók a taxisblokádról

1990 októberében emlékezetes, négynapos óriásblokád alakult ki Magyarországon. Ennek eseményeit idézzük föl sosem látott fotókkal és videófelvételekkel.

Múltidő

2023.10.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


Röviden tekintsük át az eseményeket időrendben!

A benzin árának drasztikus emelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat és a hidakat. Az ország több városának közlekedése és Budapest is teljesen megbénult. A fővárost szinte lehetetlen volt megközelíteni, helyben csak metróval lehetett utazni és kizárólag a tűzoltókat, a mentőket, valamint az országból kivonuló szovjet csapatokat engedték át az eltorlaszolt csomópontokon.

Híradórészlet egy eltorlaszolt csomópontról (1990. október 26.)

A világgazdasági változások következtében 1990-ben a kőolaj világpiaci ára megduplázódott. Mivel Magyarországnak csak néhány napra elegendő olajtartaléka volt, október 25-én az Antall-kormány egy váratlan intézkedéssel megpróbálta elrettenteni az embereket a nagymértékű felvásárlástól. A megörökölt hatalmas államadósság szorításában komoly konfliktusokat kellett volna eredményesen kezelniük, ám a kormánytagok egy része éppen külföldön volt, maga a miniszterelnök pedig kórházban. Antall Józsefet Horváth Balázs belügyminiszter helyettesítette.

A taxisblokádra sokan a demokratikus Magyarország első tömegtüntetéseként emlékeznek, míg mások egy vállalkozói kör önkényes akciójaként. Maga az újdonsült magyar demokrácia sodródott veszélybe, hiszen a szovjet csapatok még a határokon belül voltak, nem vonultak ki teljesen az országból, valamint senki sem tudhatta, hogyan fog reagálni az új államhatalom. Végül a helyzet ugyan súlyos volt, de mind a rendőrség, mind a honvédség vezetői kijelentették, hogy nem kívánnak erőszakhoz folyamodni.

 1. Demonstráló taxisok a Szabadság hídnál (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 2. A rendőrök parancsot kaptak, hogy hagyják el az Árpád hidat (MTI Fotó: Asztalos Zoltán)
 3. Blokád Szombathely legforgalmasabb kereszteződésében (MTI Fotó: Czika László)
 4. Lábosban melegítik a teát a budapesti Kossuth téren (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 5. Szombathelyi kereszteződés 1990. október 26-án (MTI Fotó: Czika László)
 6. Az úttesten üldögélő tüntetők a Margit hídon (MTI Fotó: Kleb Attila)
 7. Megbeszélést tart a taxisokból és a város vezetőiből álló válságstáb Szegeden (MTI Fotó: Németh György)
 8. A benzináremelés ellen tüntető taxisok a Parlament előtt (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 9. Az egyik szimpátiatüntetés résztvevője pénzt rak egy Kossuth téren parkoló taxira (MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor)
 10. Utat engednek a mentőknek Szombathelyen (MTI Fotó: Czika László)
 11. Kenyérért állnak sorban a budapesti Szent István körúton (MTI Fotó: Kleb Attila)
 12. Rendőrök és tüntetők a Parlament előtt 1990. október 26-án (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
 13. Ebéd az Árpád hídon (MTI Fotó: --)

 

1990. október 25-én, a 65 százalékos benzinár-emelés bejelentésének estéjén a felháborodott taxisok a budapesti Hősök terén, majd a Kossuth téren gyülekeztek, ahol követelték, hogy vonják vissza a megélhetésüket veszélyeztető döntést. Siklós Csaba közlekedési miniszter azonban a kényszerhelyzetre hivatkozva elutasította a követelésüket, mire a taxisok másnap reggelre az ország több pontján megbénították a forgalmat. 

A tüntetők nagy erőket összpontosítottak a hidakon átmenő forgalom megakadályozására, gyakorlatilag elzárták egymástól Budát és Pestet, és például teljesen megbénult a forgalom az Örs vezér térnél is. Akkoriban csak Budapesten közel 25000 taxis dolgozott: CB-rádióhálózatukon folyamatosan kapcsolatot tudtak tartani egymással, ez volt a demonstráció egyik sikerre vezető tényezője. Éjféltől országossá szélesedett a blokád, amelyhez csatlakoztak a magán- és teherfuvarozók is. Másnapra a főutakon és a nagyobb városokban szinte lehetetlenné vált a közlekedés, a határokon állt a forgalom, és a repülőteret sem lehetett megközelíteni.

Ferihegyi helyzet a taxisblokád miatt (híradórészlet, 1990. október 26.)

Horváth Balázs bejelentette: a kormány minden törvényes eszközzel helyreállítja a rendet. A rádió és a televízió által közvetített beszédében megindokolta a kormány intézkedését, és bejelentette, hogy három válságstábot állítottak fel. Göncz Árpád köztársasági elnök este beszédet mondott a televízióban, a benzináremelés felfüggesztését javasolta a kormánynak, és ennek függvényében kérte a taxisokat a blokád abbahagyására.

Ám a taxisblokád ellen is akadtak bőven tüntetők, akik megelégelték, hogy megbénult az egész ország: október 28-án többezren vonultak fel Budapesten. Ugyanezen a vasárnapon 21 órára a dél óta tartó többszöri érdekegyeztető tárgyalásokon elfogadták a 12 forintos literenkénti kompenzációt, mire a taxisok megszüntették a blokádot, és az utak felszabadultak.

Az eseményekről film is készült Blokád címmel 2022-ben Tősér Ádám rendezésében, a filmet Október 22-én 21 órától országos tévépremierben vetíti a Duna Televízió.

Borítókép: A taxisok eltorlaszolták a Rákóczi utat a Keleti pályaudvarnál. MTI Fotó: Földi Imre

További cikkek:

Az első számítógépek és vírusok

Lapozható galériánkban felidézzük a kezdeteket, amikor a számítástechnikai eszközök még nem voltak a hétköznapjaink szerves részei, és legfeljebb a munkahelyeken találkoztunk velük. Amikor még nem zsebben hordtuk a „kütyüket” és nem jutottunk percenként friss információkhoz.

Akinek a kezében a karmesterpálca varázspálcává vált

Volt tánciskolában bárzongorista és játszott a némafilmek alá mozizenekarban is. 115 éve született Ferencsik János karmester.

A szerencse fia

Születésnapján köszöntjük Tordy Gézát, aki vibráló egyéniségével hódított színpadon, filmen és rendezőként is.

Nem kívánt vacsorától a világhírig

Zajtalan gyufa, dinamó, porlasztó, holográfia, torziós inga, golyóstoll, Ford T-modell alkatrészei, bűvös kocka, C-vitamin, a számítógépek működési elve… ez a sok találmány mind magyar feltalálók nevéhez köthető.