Sosem látott fotók a taxisblokádról

1990 októberében emlékezetes, négynapos óriásblokád alakult ki Magyarországon. Ennek eseményeit idézzük föl sosem látott fotókkal és videófelvételekkel.

Múltidő

2023.10.17 | olvasási idő: kb. 3 perc


Röviden tekintsük át az eseményeket időrendben!

A benzin árának drasztikus emelése miatt a létbizonytalanságtól tartó személy- és árufuvarozók országszerte lezárták az utakat és a hidakat. Az ország több városának közlekedése és Budapest is teljesen megbénult. A fővárost szinte lehetetlen volt megközelíteni, helyben csak metróval lehetett utazni és kizárólag a tűzoltókat, a mentőket, valamint az országból kivonuló szovjet csapatokat engedték át az eltorlaszolt csomópontokon.

Híradórészlet egy eltorlaszolt csomópontról (1990. október 26.)

A világgazdasági változások következtében 1990-ben a kőolaj világpiaci ára megduplázódott. Mivel Magyarországnak csak néhány napra elegendő olajtartaléka volt, október 25-én az Antall-kormány egy váratlan intézkedéssel megpróbálta elrettenteni az embereket a nagymértékű felvásárlástól. A megörökölt hatalmas államadósság szorításában komoly konfliktusokat kellett volna eredményesen kezelniük, ám a kormánytagok egy része éppen külföldön volt, maga a miniszterelnök pedig kórházban. Antall Józsefet Horváth Balázs belügyminiszter helyettesítette.

A taxisblokádra sokan a demokratikus Magyarország első tömegtüntetéseként emlékeznek, míg mások egy vállalkozói kör önkényes akciójaként. Maga az újdonsült magyar demokrácia sodródott veszélybe, hiszen a szovjet csapatok még a határokon belül voltak, nem vonultak ki teljesen az országból, valamint senki sem tudhatta, hogyan fog reagálni az új államhatalom. Végül a helyzet ugyan súlyos volt, de mind a rendőrség, mind a honvédség vezetői kijelentették, hogy nem kívánnak erőszakhoz folyamodni.

  1. Demonstráló taxisok a Szabadság hídnál (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  2. A rendőrök parancsot kaptak, hogy hagyják el az Árpád hidat (MTI Fotó: Asztalos Zoltán)
  3. Blokád Szombathely legforgalmasabb kereszteződésében (MTI Fotó: Czika László)
  4. Lábosban melegítik a teát a budapesti Kossuth téren (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  5. Szombathelyi kereszteződés 1990. október 26-án (MTI Fotó: Czika László)
  6. Az úttesten üldögélő tüntetők a Margit hídon (MTI Fotó: Kleb Attila)
  7. Megbeszélést tart a taxisokból és a város vezetőiből álló válságstáb Szegeden (MTI Fotó: Németh György)
  8. A benzináremelés ellen tüntető taxisok a Parlament előtt (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  9. Az egyik szimpátiatüntetés résztvevője pénzt rak egy Kossuth téren parkoló taxira (MTI Fotó: Rózsahegyi Tibor)
  10. Utat engednek a mentőknek Szombathelyen (MTI Fotó: Czika László)
  11. Kenyérért állnak sorban a budapesti Szent István körúton (MTI Fotó: Kleb Attila)
  12. Rendőrök és tüntetők a Parlament előtt 1990. október 26-án (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  13. Ebéd az Árpád hídon (MTI Fotó: --)

 

1990. október 25-én, a 65 százalékos benzinár-emelés bejelentésének estéjén a felháborodott taxisok a budapesti Hősök terén, majd a Kossuth téren gyülekeztek, ahol követelték, hogy vonják vissza a megélhetésüket veszélyeztető döntést. Siklós Csaba közlekedési miniszter azonban a kényszerhelyzetre hivatkozva elutasította a követelésüket, mire a taxisok másnap reggelre az ország több pontján megbénították a forgalmat. 

A tüntetők nagy erőket összpontosítottak a hidakon átmenő forgalom megakadályozására, gyakorlatilag elzárták egymástól Budát és Pestet, és például teljesen megbénult a forgalom az Örs vezér térnél is. Akkoriban csak Budapesten közel 25000 taxis dolgozott: CB-rádióhálózatukon folyamatosan kapcsolatot tudtak tartani egymással, ez volt a demonstráció egyik sikerre vezető tényezője. Éjféltől országossá szélesedett a blokád, amelyhez csatlakoztak a magán- és teherfuvarozók is. Másnapra a főutakon és a nagyobb városokban szinte lehetetlenné vált a közlekedés, a határokon állt a forgalom, és a repülőteret sem lehetett megközelíteni.

Ferihegyi helyzet a taxisblokád miatt (híradórészlet, 1990. október 26.)

Horváth Balázs bejelentette: a kormány minden törvényes eszközzel helyreállítja a rendet. A rádió és a televízió által közvetített beszédében megindokolta a kormány intézkedését, és bejelentette, hogy három válságstábot állítottak fel. Göncz Árpád köztársasági elnök este beszédet mondott a televízióban, a benzináremelés felfüggesztését javasolta a kormánynak, és ennek függvényében kérte a taxisokat a blokád abbahagyására.

Ám a taxisblokád ellen is akadtak bőven tüntetők, akik megelégelték, hogy megbénult az egész ország: október 28-án többezren vonultak fel Budapesten. Ugyanezen a vasárnapon 21 órára a dél óta tartó többszöri érdekegyeztető tárgyalásokon elfogadták a 12 forintos literenkénti kompenzációt, mire a taxisok megszüntették a blokádot, és az utak felszabadultak.

Az eseményekről film is készült Blokád címmel 2022-ben Tősér Ádám rendezésében, a filmet Október 22-én 21 órától országos tévépremierben vetíti a Duna Televízió.

Borítókép: A taxisok eltorlaszolták a Rákóczi utat a Keleti pályaudvarnál. MTI Fotó: Földi Imre

További cikkek:

Béres Ferencre emlékezünk

101 éve született Béres Ferenc, hazánk egyik legismertebb énekművésze.

Törékeny alkathoz meglepő orgánum

Káldi Nóra bársonyosan mély hangját bármikor fel tudnánk idézni, pedig már 1993 óta nincs köztünk. Az Erzsébet- és Jászai Mari-díjas színésznő ma lenne 80 éves.

Keleti Éva életműve a Műcsarnokban

Bár sokan úgy gondolják, időskorban már fölösleges nyitni az új felé vagy megtanulni modern dolgokat, Keleti Éva, a magyar fotóművészet nagyasszonya szerencsére nem tartozik közéjük. Korábbi elhatározásának hátat fordítva 88 évesen tért vissza a fotóművészethez. És mivel annak fejlődése a digitalizáció irányába indult, így azzal is megismerkedett, eredményeit pedig most a nagyközönség is megcsodálhatja.

Sakkozzunk bárhol, bármikor!

Sakkozni jó mulatság, és nem csak a sakk világnapján! Érdekes képeken mutatjuk, hogy miért!