„A játékosságért mentem a színészi pályára”

Kivételes jellemábrázoló, sokoldalú színészművész volt, aki nemcsak színházi, kabaré és filmes alakításaival, hanem hangjával is számos emblematikus filmes karaktert tett feledhetetlenné.

Karakter

2024.01.23 | olvasási idő: kb. 4 perc


6 éve, hogy már nincs közöttünk Tahi Tóth László, aki 80 éve, 1944. január 23-án született Budapesten. A színészet, a felesége, a festészet és a teniszezés volt a mindene. Heten voltak testvérek és közülük hárman is a színi pályát választották. Mindig is érdekelte a művészet, négy évig csellózott, festőművész édesapja nyomdokait követve képzőművésznek készült, de egy barátja unszolására végül jelentkezett a színművészetire. Diplomájával a kezében 1966-ban került a Vígszínházhoz, amelynek több mint ötven évig volt a tagja.

1965-ben Sulyok Máriával a John Gabriel Borkman című drámában (MTI Fotó: Keleti Éva)

Arról, hogy milyen hatások érték kisgyerekként, így mesélt egyszer: „Gyermekkoromban az egyik nagybátyám kollégiumi igazgató volt, és volt vetítőgépük. A szobában otthon nagyon sok mozgófilmet láttam, ilyen Chaplin-szkeccseket, és az nekem borzasztóan tetszett ott guggolva a vetítőgép alatt… ez volt az egyik, amiért színész akartam lenni.”

1970-ben Béres Ilonával az Adáshiba című darabban (MTI Fotó: Keleti Éva)

A dráma és humor jelenléte végigkísérte életét, és éppoly meggyőző volt komoly szerepeiben, mint csetlő-botló karaktereiben. Több mint negyven tévé- és játékfilmben szerepelt és számtalan színházi alakításával szórakoztatta a közönséget. Emlékezetes alakítást nyújtott a Házmestersirató, Oszlopos Simeon, Cseresznyéskert, A revizor és a Játék a kastélyban című darabokban. Kivételes megtiszteltetésnek tartotta, hogy eljátszhatta Gogol monodrámáját, az Egy őrült naplóját, mert úgy gondolta, hogy aki Popriscsinként ki mer állni a közönség elé, az már mindent tud a színházról.

1989-ben Hacser Józsával a Karinthy Színházban (MTI Fotó: Pintér Márta)

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott hangjáték- és szinkronszínész volt. Tahi Tóth László nem egy rajzfilmfigurának adta a hangját, hallhatjuk többek között a Kukori és Kotkodában, a Vízipók-Csodapókban és a Vakáción a Mézga családban. Világhírű színészeket szinkronizált, Pierre Richardnak, Dustin Hoffmannak kölcsönözte a hangját, de a Sherlock Holmes epizódokban és a Harry Potter sorozatban is hallhatjuk.

2014-ben a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén (MTVA fotó: Zih Zsolt)

A színészmesterségről azt tartotta, hogy örök megújulásra kötelezi a hivatása az embert. A jó színész egy életen át tanul, ha kell, énekel, ha kell, táncol, és ha kell, megőrül a színpadon. Vidámsága, életszeretete, felejthetetlen alakításai velünk maradnak.

Emlékezzünk együtt a népszerű színművészre az m3.hu online csatornán a Házasságtörés című tévéfilmmel, és a Legyen a vendégem! című zenei műsorral, tartsanak velünk!

Borítókép: Portréja 1969-ben készült Készítette: Farkas Tamás, tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum, azonosító: MTI-FOTO-FA19690427001

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Bohóc és tragika

Beleszületett a színészvilágba, ahonnan édesapja tiltása sem tántorította el. Tragikus sorsú hősnőket és groteszk, eltorzult karakterfigurákat is életre keltett. 65. születésnapja alkalmából köszöntjük Básti Julit!

A frizuradivat örök körforgása

Egyenes vagy göndör? Rövid vagy hosszú? Világos vagy sötét? Természetes vagy festett? Nem egyszerű a döntés, de inspirálódhatunk régi divatok és fotók segítségével.

45 éve történt a Boráros téri HÉV-baleset

1978-ban ezen a napon a délutáni csúcsforgalomban vált fékezhetetlenné a Csepeli HÉV a Boráros téri végállomáson, ami az egyik legsúlyosabb budapesti HÉV-balesethez vezetett.

A Csárdáskirálynőtől a Bánk bánig

Ma száz éve született Rátonyi Róbert színész, konferanszié, rendező és író, aki a múlt századi magyar színház egyik meghatározó alakja volt.