A tánc volt az élete

Születésének 95. évfordulóján emlékezünk Tábori Nórára, aki több mint 50 éven át szórakoztatta a Vígszínház közönségét és a tévénézőket emlékezetes alakításaival.

Karakter

Ecseri Judit | 2023.06.15 | olvasási idő: kb. 2 perc


A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész Temesváron született 1928. június 15-én. Édesanyja hároméves korában azért vitte el tánciskolába, hogy korrigálja járáshibáját. A kis Nóra balettot, akrobatikát és mozgásművészetet tanult. Kisiskolásként moziban látott először sztepptáncot, amibe úgy beleszeretett, hogy ennek a lépéseit is elsajátította.

Nasztyenka szerepében a Nászutazás című mű próbáján (MTI Fotó: Keleti Éva)

Édesanyja tízévesen hozta Magyarországra, ahol egy ideig rokonoknál laktak. Tábori így emlékezett vissza erre az időszakra: „Teltek az évek, már voltam olyan 11-12 éves, amikor egy színtársulat jött Békéscsabára. Szerettem volna ott fellépni. Első nap odaálltam a színház kapujába, de bemenni nem mertem. Lődörögtem egy darabig, majd hazamentem. Másnap újból odamentem a kapuhoz - az egy ilyen hosszú bejáró volt -, akkor már bemerészkedtem az udvarig, de tovább nem, hazamentem. Harmadik nap már egyenesen az udvarig mentem, csak belestem, ott ültek a színészek a kispadkán. Egyikük észrevett, azt mondja: „Mit akarsz kislány? Gyere ide!” Azt mondtam, szeretnék fellépni!” Nagy nevetés közepette a társulat egyik tagja szólt az igazgatónak, aki felparancsolta a kislányt a színpadra, hogy mutassa meg, mit tud. Olyan sikeres volt a rögtönzött produkciója, hogy betétszámként bekerült az előadásba.

A Békák tava című darabban Tordy Gézával (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Ezután beiratkozott a Szegedi Színház színészképzőjébe, ahol megtanulta, miként kell egy darabot elolvasni, megérteni és a saját szerepét jelenetenként felépíteni. 15 évesen Szombathelyen A két kapitány című operettben lépett fel először, miután levizsgázott. Nagyon fiatalon kezdett önálló életet, vidéken több társulatban is megfordult. Pályája elején volt táncosnő és szubrett, első prózai szerepét az Ellenségek című darabban, első karakterszerepét pedig az Egy hölgy a Maximból című bohózatban kapta. 

Ruttkai Évával a Huncut kísértet című vígjátékában (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

A nagyközönség komikaként és kabaréhősként ismerte leginkább, pedig komolyabb darabokban és tévésorozatokban is gyakran felbukkant. Számtalan prózai, zenés, fő- és karakterszerepben bizonyította tehetségét és rátermettségét.

A Szeszélyes évszakok című tv-sorozatban Máthé Erzsivel (MTI Fotó: Zih Zsolt)

Imádott főzni, lovagolni és Beethovent hallgatni, idősebb korában is napi rendszerességgel tornázott, jógagyakorlatokat végzett, hiszen a tánc élete végéig nagyon fontos volt a számára. Erről így mesélt egy riportműsorban: „Földön túli jó érzés. Nem tudom, hogy szabad-e ilyet mondanom, de talán jobb érzés, mint a színészet. Igen, jobban el vagy rugaszkodva a földtől, nincs kötött szöveged, partnered, hanem te lebegsz az űrben, azt hiszem ez a legjobb kifejezés. Én úgy éreztem magam mindig, amikor szólótáncosnő voltam, hogy lebegek az űrben, és az enyém az egész világ.”

Tábori Nórára az MTVA Archívum online csatornáján, az m3.hu-n a mai napon a Hal négyesben című tévéjátékkal és a Legyen a vendégem! című zenei műsorral emlékezünk, szombaton pedig a Kincsestárban láthatnak vele egy beszélgetést. Tartsanak velünk!

Borítókép: A Vizsgák és fegyelmik című komédiájában Készítette: Ilovszky Béla, tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-900234

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 326 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Szabó István - kvíz

A Szabó István-kínálat apropóján kvízjátékra hívjuk önöket. Tegyék próbára tudásukat, és tudjanak meg még több érdekességet a legendás rendező munkásságáról!

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

Charlie Chaplin idézetével emlékeztetjük Önöket, hogy május első vasárnapján ünnepeljük a nevetés világnapját. Nézzék meg képválogatásunkat, mellyel segítünk mosolyt csalni az arcukra!

Szovjet csapatkivonás Magyarországról

1990. március 10-én Moszkvában aláírták a szovjet csapatok Magyarországról való kivonásáról szóló egyezményt. 1991. június 19-én az „ideiglenesen” Magyarországon állomásozó utolsó szovjet katona is elhagyta hazánkat.

A hatodik tusában is győztes

85. születésnapján köszöntjük a háromszoros olimpiai, valamint egyéniben és csapatban is ötszörös világbajnok Balczó András egykori öttusázót.