TV Maci, generációk kedvenc bábfigurája

Kis híján egy szigorú, intelmeket osztogató doktor bácsi vezette fel az esti meséket, de Bálint Ágnes író-szerkesztőnek köszönhetően végül az imádnivaló maci kapta a „szerepet”. Nem véletlen, hogy közös a születésnapjuk is.

Karakter

2022.10.18 | olvasási idő: kb. 3 perc


A Magyar Televízió korai időszakának slágerműfaja volt a bábjáték. Amikor a gyerekeknek szóló műsorok szerkesztősége megalakult, olyan szakemberek csatlakoztak a csapathoz, akik bábrendezőként, íróként, tervezőként is nemzetközi tapasztalattal rendelkeztek. 

Bródy Vera bábtervező, Havas Gertrúd bábművész, Koós Iván díszlettervező, Bálint Ágnes író és Kiss István bábművész a szombat esti Cicavízió műsorának alkotói és szereplői (MTI Fotó: Keleti Éva)

Szükségét érezték valaminek, ami egységes keretbe foglalja a bemondók által felolvasott, akkor még szinte alig illusztrált meséket. A hat főcímterv közül eleinte Gombóc tündérrel váltakozva, majd az elsöprő sikernek köszönhetően egyedüli sztárszereplőként vezethette fel először a Jó éjszakát gyerekek! műsorait, majd az Esti meséket a TV Maci. 

Bródy Vera báb- és díszlettervező Gombóc Tündérrel (MTI Fotó: Keleti Éva)

A Gyermek és Ifjúsági Osztály vágya és célja határozott volt: „Ha sikerül vonzó és érdekes módon megértetni, hogy miért fontos este korán lefeküdni, vagy miért nem elegendő az egészséges élethez a cukor és a fagylalt, hogy miért kell fogat mosni, szeretni a főzeléket és a gyümölcsöt, egyszóval az étrend, az öltözködés, a tisztálkodás kulturált formáit elfogadtatni, akkor nem vész kárba erőfeszítésünk. A bábfigura 1963. április 15-én debütált a tévében. 

Az első TV Maci

A TV Maci eredetileg mackókunyhóban élt volna falusi környezetben, ám a modern lakások megjelenésével ő is panelba költözött. A prototípust Lengyel Zsolt festőművész terve alapján Kőber Tibor tervezte. Sokan hitték azt, hogy valaki van a bábuban, pedig a filcborítású figura csupán 16 centiméteres és a belsejébe épített ólomdrótok segítségével volt mozgatható. A televízióban ekkor alkalmazták először a kockázott bábfilm módszerét.  

A régi TV Maci lefekvéshez készülődik

1968. augusztus 19-én megújult a báb. 1970-ben Bálint Ágnes Jó éjszakát, Maci! címmel könyvet ír róla. Kezdetektől volt alvótársa: először Valérka, később Csutkababa, majd Paprika Jancsi. A gurgulázás után felcsendülő jól ismert kísérőzene, melynek hallatára kiürült az utca, Pécsi József egy rádiójátékának részlete, amelyet Vajda József fagottművész ad elő. További érdekesség, hogy a maci volt az első bábfigura, amely a világűrt is meghódította Farkas Bertalan társaságában 1980 májusában.

TV Maci az űrhajósok társaságában
Koch Aurél Tv Macija a rendezőjével Tóth A. Pállal (MTV Fotó: Lippay Ágnes)

1981-ben Koch Aurél tervei alapján kapott új formát és barátot a maci, aki a mindennapok rohanásában az állandóságot jelentette sok millió kisgyermeknek. A pöttyös hálóinget kantáros fiúnadrágra cserélő, immár egyértelműen fiú maci a nyári szünet kezdetétől, június 12-től kísérte a meséket. Bálint Ágnes új könyvet is írt róla, Én vagyok a Tévé-Maci címmel. 

Az első színes TV Maci

A legújabb, leghosszabb életű és egyben máig közkedvelt TV Maci a Pannónia Rajzfilmstúdióban Foky Ottó tervezőnek és Szabó László makettes iparművésznek köszönhetően látta meg a napvilágot, és 1982. október 20-án lépett a nézők elé. Sikerét nem bízták a véletlenre, hiszen tervezője keze alól került ki Misi Mókus, Mirr-Murr a kandúr és a Legkisebb Ugrifüles is. Az új mackó már az ujjait is tudta mozgatni, szeme pedig viaszból készült, élénkebbé téve arckifejezését. Foky Ottó a hét minden napjára és a nagyobb ünnepekre külön kis epizódot készített. 

A TV-maci és Paprika Jancsi Foky Ottó bábtervező és rendező kiállításán (MTI Fotó: Pintér Márta)

A helyes viselkedésre nevelést továbbfejlesztették az alkotók: a fogmosásnál például megjelennek a valóságos mozdulatok. 1998-ban rövid időre eltűnt a színtérről, mert elavulnak tartották, ám a nézők szeretete (és aláírásgyűjtő kampánya) fél év alatt visszahozta őt a képernyőre. 

2012. április 15-én ugyan megpróbálták lecserélni a közkedvelt figurát egy modernebb változatra, de a nézők azt nem tudták megszeretni, így négy hónap után visszatért a jól ismert és szeretett TV Maci.

Foky Ottó, animációs filmrendező a Pannónia Filmstúdióban (MTI Fotó: Balaton József)

2000. december 31-én, utolsóként kapott papír alapú személyi igazolványt a TV Maci, az okmányt motoros rendőr hozta ki a tv-székházba. Igazi címmel, személyi számmal ellátott igazolvány volt, anyja neve – immár hivatalosan is – Bálint Ágnes.

A TV Maci és Paprika Jancsi lefekvéshez készülődik

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 320 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Pécsi Ildikó 80!

A Csongor és Tünde Ilmája, Noémi az Aranyemberből, Antigoné, Csámpás Rozi... Idén ünnepli 80.születésnapját a színésznő, aki ezek mellett a szerepek mellett még sok másikkal örvendeztette meg a közönséget 1959 óta tartó pályafutása során. Szeretettel - és az m3.hu ünnepi műsorözönével - köszöntjük Pécsi Ildikót!

Színészek az újságírók ellen

SZÚR. Sokan valószínűleg még emlékeznek, sokan azonban már nem, hogy miből áll össze ez a mozaikszó. Gyorsan el is áruljuk: színészek és újságírók rangadója. Hosszú időn keresztül igazi esemény volt ez, mely tömegeket mozgatott meg: volt idő, amikor a Népstadiont is megtöltötték az érdeklődők.

Szobafestőből filmcsillag

110 éve született a Kossuth-díjas színész, Görbe János, aki mielőtt a színészek rögös útjára lépett volna, fivéreivel kitanulta a szobafestő mesterséget.

Luca napján dobja félre a munkát!

Hogy miért? December 13-án több mindenre - erre is - fény derül.