Zorán 80!

Generációtól függetlenül bárki fel tudna idézni egy-egy Zorán-slágert, így egy ország örülhet, amiért a zenélést választotta a villamosmérnöki hivatás helyett. 80. születésnapján köszöntjük Sztevanovity Zoránt!

Karakter

2022.03.04 | olvasási idő: kb. 3 perc


1942. március 4-én született Belgrádban, hatéves volt, amikor Magyarországra költöztek, és véglegesen Budapesten telepedtek le. Öccsével, Dusánnal – aki később dalszövegírójuk lett a zenekarban – mindketten otthagyták a Budapesti Műszaki Egyetemet, helyette a zenélést választva. Kossuth-díjas, Liszt Ferenc díjas előadóművész, gitáros, zeneszerző.

Metro együttes. (MTI Fotó: Bara István)

Zenith néven alakult meg első együttese, amelyet később Metróra változtattak. Az első Ki mit tud?-on a döntőig meneteltek, azonban egy hirtelen támadt technikai probléma miatt nem folytathatták a versenyt. Mivel a szabályok értelmében nem szerepelhetett olyan zenekar, amely korábban már fellépett, így a következő évi tehetségkutatón Zorán szólistaként indult, és a Metró „csak” kísérőzenekarként volt jelen. Ebben a felállásban meg is nyerték a zenei vetélkedőt Gershwin Summertime című szerzeményének magyar nyelvű változatával, valamint a Számum című dallal. Később a Metróval sikert sikerre halmozott.

A Metró együttes a SZÚR-on, a Népstadionban. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Miután a Metro 1972-ben feloszlott, Zorán sikeres szólókarrierbe kezdett. Első szólólemeze máris aranylemezzé vált, amit még számos siker követett. 2003-ban az új Budapest Sportarénában a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében lépett színpadra egy különlegesen hangszerelt produkcióval. A hagyománnyá vált tavaszi- és őszi turnéjain ellátogat felvidéki, erdélyi, vajdasági városokba is. Mai napig teltházas, nagysikerű koncerteket ad szerte az országban. Legismertebb slágerei: Kell ott fenn egy ország, Apám hitte, A szerelemnek múlnia kell.

Presser Gábor, Frenreisz Károly és Sztevanovity Zorán 1981-ben, az óbudai Hajógyári-szigeten, a színfalak mögött. (MTI Fotó: Benkő Imre)

Koncertjei, munkái során a legapróbb részleteket is maga felügyeli. Arra is akadt példa, hogy lemezborítóként saját készítésű fotót használt. 2006-ban Prima Primissima díjban részesült, amelyet édesapjának ajánlott, aki mindvégig támogatta őt és Dusánt zenei pályájukon. 

Presser Gábor, Bódi Magdi és Sztevanovity Zorán a Rádió 22-es stúdiójában, hanglemezfelvétel közben. (MTI Fotó: Danis Barna)

BORÍTÓKÉP: Budapest, 1985. június 23. Sztevanovity Zorán énekel a Pesti Vigadó színpadán A város dalai című műsorban, amely a Magyar Televízió A magyar dal ünnepe című sorozatának egyik adása. Sztevanovity Zorán (1942-) Liszt Ferenc- (1982) és Kossuth-díjas (2006) előadóművész, zeneszerző, gitáros, énekes. A Metro együttessel és egyéni előadásában kiadott lemezei közül hét aranylemez lett. MTI Fotó. Készítette: Hámor Szabolcs. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-894699

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Legendás sztárpárok

Február 11-18-a között a Házasság hetét ünnepeljük, ebből az alkalomból bepillantunk néhány olyan kapcsolatba, amelyek az ország nyilvánossága előtt zajlottak-zajlanak: lángoló, esetleg sírig tartó szerelmekbe.

Farmotorostól a szépségdíjas lázadóig

Az Ikarus az a magyar márka, amely képes volt meghódítani a világot. A buszok nyugati exportra is készültek, rengeteg változatban.

„Gyere, kislány, gyere!”

Magyarország első lánybandája, a Beatrice alapítóját, Csuka Mónikát köszöntjük születésnapja alkalmából.

Háry János

1926. október 16-án tartották Kodály Zoltán „Háry János” című daljátékának ősbemutatóját az Operaházban.