Szinetár 90.

Milliók ismerték a tévés Ki mit tud? zsűrijéből az első magyar musical rendezőjét. A színpadi és televíziós műfajok mindegyikében emlékezeteset alkotott a 90. születésnapját ünneplő Szinetár Miklós.

Karakter

2022.02.08 | olvasási idő: kb. 3 perc


Voltam művész és tisztviselő, főnök és alkalmazott, közíró és közszereplő, tanár és tanítvány, szegény és jómódú. Voltak sikereim és kudarcaim, érdemeim és vétkeim. A mérlegem végül is nem rossz – értékelte pályáját a 80. születésnapján megjelent könyvében Szinetár Miklós. A színházi és a tévés világ szinte valamennyi területén letette a névjegyét az 1932. február 8-án Budapesten született  Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas rendező, érdemes és kiváló művész.

Szinetár Miklós rendező és Latinovits Zoltán a Csárdáskirálynő forgatásán. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

 Úgy jelentkezett a színművészeti főiskolára, hogy nem volt még szakérettségije sem. A Józsefváros mélyén, a Bérkocsis utcában nőtt fel, egy sarokra az akkori Nemzeti Színháztól. A főiskola mellett komponálni is tanult és énektanulmányokat folytatott. Tehetségét először a rangját visszanyerő Operettszínházban bizonyíthatta a Csárdáskirálynő rendezésében. Teljesítményét 24 évesen Jászai-díjjal ismerték el. A Nagymező utca másik oldalán – Petrovics Emil zeneszerzővel és Katona Ferenc direktorral – megalapította a rövid életű Petőfi Színházat.

Szinetár Miklós rendezi Offenbach Hoffman meséi című operáját, a MAFILM fóti műtermében. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A Petőfi Színház művészeti vezetőjeként állította színpadra az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszakáját. Az életbe vágó dolgokkal nem lehet kétkedés nélkül foglalkozni – vallotta, s ez igaz volt mind művészi szemléletére, mind vezetői hozzáállására.  Felismerte az új média, a televízió nyújtotta lehetőségeket. A magyar televíziózás hőskorától meghatározó személyiségként egy ország közízlésére volt döntő hatással. 

A Ki mit tud? televíziós tehetségkutató zsűrije: Szinetár még mérlegel. (MTI Fotó: Friedmann Endre)

A tévénézők milliói a Ki mit tud? zsűrielnökeként is megismerhették. Emellett a legkitűnőbb színészgárdával olyan tévéfilmeket rendezett, mint az Igéző, az Aranyborjú, a Trisztán, Az ember tragédiája, a Bánk bán, valamint a Liszt Ferenc élete című tévéfilmsorozat. Ismert mozifilmje Az erőd. Számtalan zenei alkotást vitt filmre, köztük Kodály Háry Jánosát, a Csárdáskirálynő című operettet, s olyan operákat, mint A sevillai borbély, a Hoffmann meséi, a Cosí fan tutte vagy A kékszakállú herceg vára. 

Szinetár Miklós rendező és Darvas Iván az Aranyborjú című tévéfilm forgatásán. (MTV Fotó: Kiss Júlia)

Számos rangos fesztiváldíjat elnyert, dolgozott a Veszprémi Petőfi Színház művészeti vezetőjeként, igazgatta az Operettszínházat és a Magyar Állami Operaházat, utóbbinak örökös tagja és tiszteletbeli főigazgatója. 

Az m3.hu műsorfolyammal köszönti a 90 éves rendezőt. Hétfőn Eurpipdész Iphigenea Auliszban című drámájából készült tévéjáték látható Szinetár Miklós kommentálásával, kedden a Protestánsok című tévéjátékban Lukács Sándor, Hegedűs D. Géza, Mádi Szabó Gábor, Kozák László, Bács Ferenc és Tahi Tóth László jutalomjátéka szórakoztatja a közönséget.

Szerdán a Liszt Ferenc életét bemutató Az üstökös évében született című tévéfilm sorozattal kedveskedünk nézőinknek. Csütörtökön A verseny című tévéjáték kerül a nagyérdemű elé, majd pénteken a Szinetár Miklósról készült zenés portré, a Zenés TV Színház keretében megannyi kellemes és szórakoztató percben lehet része a nézőknek. Szombaton a Kincsestár című szórakoztató műsorban maga művész mesél szakmáról, élményekről, majd a hét utolsó napját egy igazi csemege édesíti meg: Mozart Szöktetés a szerájból című operafilmjében többek között Gregor József kiváló alakítása és feledhetetlen hangja koronázza meg Szinetár Miklós köszöntését.

Tartsanak velünk és válogassanak kedvükre az m3.hu műsorai és a Mozgóképarchívum műsorai közül!

BORÍTÓKÉP: Budapest, 2014. május 28. Szinetár Miklós rendező a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai 7-es stúdiójában. A Duna TV retróműsora az MTV archívumára épül. A műsorvezetők a Hogy volt!? stúdiójában mindenkit vendégül látnak az egykori alkotók közül, aki még mesélhet a hazai televíziózás első fél évszázadáról. Szinetár Miklós (Budapest, 1932. február 8. –) Kossuth-díjas (1970) és kétszeres Jászai Mari-díjas (1956, 1961) magyar színházi, opera-, tévé- és filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes (1967) és kiváló művész (1978). A Magyar Állami Operaház korábbi főigazgatója, a Magyar Televízió egykori elnökhelyettese. Készítette: Zih Zsolt. Tulajdonos: MTVA Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-484251

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 312 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Látogatás az alvilágban

Az UNESCO 1995. december 6-án a Világörökség részévé nyilvánította az Aggteleki- és a Szlovák Karszt barlangjait. Magyarország és Szlovákia közösen állította össze és terjesztette a Világörökség Bizottság elé pályázati anyagát.

"A ceruza és a radír" mestere

110 éve született Macskássy Gyula, a pályafutása során nemzetközi fesztiváldíjakkal is elismert, Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, akit a magyar rajzfilm atyjának is neveznek.

Örök kedvenc, a közlekedés

125 éves lett a budapesti Közlekedési Múzeum, amely az egyik legrégebbi alapítású műszaki múzeumunk, mégis az egyik legfiatalabb rajongótáborral rendelkezik.

Az ember, aki nemcsak beszélni, hanem viselkedni is tanította az országot

Magyarországon négy, Angliában egy általános iskola viseli a nevét, amely összeforrt a beszédpedagógia és beszédtechnika fogalmával. Elképesztő népszerűségét mindig kifogástalan emberi és szakmai példamutatásának, alázatának köszönhette. Július 29-én ünnepelné 85. születésnapját Montágh Imre.