Viszlát, óév! Itt az Újév!

Régi babona, hogy az év utolsó éjjelén zajkeltéssel, lármázással elűzhetők a felhalmozódott gondok és e sötét időszakban lesben álló gonosz szellemek.

Ünnepek és hétköznapok

2022.12.31 | olvasási idő: kb. 1 perc


Ezen a babonán és az ókori római szaturnáliákon – azaz az óévet búcsúztató zajos pogány mulatságok szokásán – alapul a mai szilveszterek hangos ünneplése. Az óév és újesztendő szétválasztása mellett Európában hagyománya van a téltemetésnek és a jövő évre vonatkozó jóslatoknak is ezen a napon. Az ünnep a szilveszter nevet a később szentté avatott I. Szilveszter pápáról kapta, aki a 4. század első felében élt, és december 31-én vesztette életét. Újév napján falusi szokás volt, hogy gyerekek és felnőttek a házakat járták és köszöntőket mondtak. Mivel hittek az e napon kimondott szó erejében, ezért a köszöntők hagyományosan az új évre vonatkozó jókívánságok voltak. 

Sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kíván az MTVA Archívuma! Nézzék meg képválogatásunkat mely régi szilvesztereket idéz meg!

  1. Ünneplők a Blaha Lujza téren (MTI Fotó: Kovács Gyula) 
  2. Szilveszter a Royal szállóban (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  3. Lampionkészítők (MTI Fotó: Percze Lajos)
  4. Mókázás „Robot Robival” a Nagykörúton (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  5. Mulatozás a Hungária kávéházban (MTI Fotó: Branstetter Sándor)
  6. Nyitótánc az IBUSZ szilveszteri bálján (MTI Fotó: Molnár Edit)
  7. Éjféli csók előtt (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  8. Szilveszteri rádiókabaré Kabos Lászlóval (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  9. Táncoló párok 1960 utolsó éjszakáján (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  10. Szilveszteri műsor a budapesti Moulin Rouge-ban (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Éjféli köszöntő MTI Fotó, Készítette: Müller Lajos Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-820579

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Törőcsik Mari 85!

Törőcsik Mari idén novemberben ünnepli 85. születésnapját. Pályafutása során megszámlálhatatlanul sok díjat és elismerést kapott, a legfontosabbak a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze titulusok, továbbá háromszoros Kossuth-, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla díj büszke tulajdonosa. Nem utolsó sorban pedig érdemes és kiváló művész, valamint a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Húsvét – a keresztény világ legfőbb ünnepe

Virágvasárnapon sorra vesszük a húsvéti ünnepkör legfontosabb napjait. Húsvét az ünnepek ünnepe (sollemnitas sollemnitatum) a keresztény tanok szerint Jézus Krisztus kereszthalálát követő feltámadásának, az emberiség megváltásának ünnepe.

90 éve született Vass Éva

Az érzékeny művészetével számtalan nőalakot megformáló színésznő sokak kedvence volt, ám sikerei csúcsán is megmaradt egyszerű zuglói lánynak. Alakját most a Nemzeti Fotótár képeiből, korabeli kritikákból és saját gondolataiból szemezgetve idézzük fel.

A tánc volt az élete

Születésének 95. évfordulóján emlékezünk Tábori Nórára, aki több mint 50 éven át szórakoztatta a Vígszínház közönségét és a tévénézőket emlékezetes alakításaival.