Viszlát, óév! Itt az Újév!

Régi babona, hogy az év utolsó éjjelén zajkeltéssel, lármázással elűzhetők a felhalmozódott gondok és e sötét időszakban lesben álló gonosz szellemek.

Ünnepek és hétköznapok

2022.12.31 | olvasási idő: kb. 1 perc


Ezen a babonán és az ókori római szaturnáliákon – azaz az óévet búcsúztató zajos pogány mulatságok szokásán – alapul a mai szilveszterek hangos ünneplése. Az óév és újesztendő szétválasztása mellett Európában hagyománya van a téltemetésnek és a jövő évre vonatkozó jóslatoknak is ezen a napon. Az ünnep a szilveszter nevet a később szentté avatott I. Szilveszter pápáról kapta, aki a 4. század első felében élt, és december 31-én vesztette életét. Újév napján falusi szokás volt, hogy gyerekek és felnőttek a házakat járták és köszöntőket mondtak. Mivel hittek az e napon kimondott szó erejében, ezért a köszöntők hagyományosan az új évre vonatkozó jókívánságok voltak. 

Sikerekben gazdag, boldog új esztendőt kíván az MTVA Archívuma! Nézzék meg képválogatásunkat mely régi szilvesztereket idéz meg!

  1. Ünneplők a Blaha Lujza téren (MTI Fotó: Kovács Gyula) 
  2. Szilveszter a Royal szállóban (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  3. Lampionkészítők (MTI Fotó: Percze Lajos)
  4. Mókázás „Robot Robival” a Nagykörúton (MTI Fotó: Szebellédy Géza)
  5. Mulatozás a Hungária kávéházban (MTI Fotó: Branstetter Sándor)
  6. Nyitótánc az IBUSZ szilveszteri bálján (MTI Fotó: Molnár Edit)
  7. Éjféli csók előtt (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  8. Szilveszteri rádiókabaré Kabos Lászlóval (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  9. Táncoló párok 1960 utolsó éjszakáján (MTI Fotó: Fényes Tamás)
  10. Szilveszteri műsor a budapesti Moulin Rouge-ban (MTI Fotó: Benkő Imre)

Borítókép: Éjféli köszöntő MTI Fotó, Készítette: Müller Lajos Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-820579

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 322 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Óbudai Danubia Zenekar online műsorai

Az MTVA és a Óbudai Danubia Zenekar szeretné megkönnyíteni a kultúrához történő hozzáférést. Annak érdekében, hogy minél szélesebb körhöz juthassanak el az értékes komolyzenei tartalmak, az MTVA archívumi felületén ingyenesen és szabadon elérhetők a Óbudai Danubia Zenekar felvételei.

Kerámia és országkép

Százhúsz esztendeje, 1900. március 23-án hunyt el Zsolnay Vilmos keramikusművész, gyáros, akinek munkássága az ország emblematikus épületeivel is szorosan összekapcsolódott, termékei hungarikummá váltak.

Egy pohár pezsgő Cilu művésznő emlékére!

Cilu. Mindenki így hívta Kállay Ilonát, aki eredetileg jelmeztervezőnek készült. Ehelyett remek színésznővé vált csodás orgánummal, érzéki kisugárzással, humorral és gyakran iróniával átitatott jellemábrázoló képességgel. Minden napját úszással kezdte a Lukács fürdőben, amikor pedig színészi hullámvölgye volt, fogta magát és megtanult franciául. Férjével, a szintén színész Kautzky Józseffel több, mint 50 évig éltek legendásan boldog házasságban; és ha tehették, minden este pezsgőt bontottak.

„Kap egy puszit ez a drága Beethoven!”

Különleges női művészsorsokat bemutató sorozatunkban Osváth Júlia, az operacsillagból lett csillagász, első Kossuth-díjas énekesnőnk különleges személyiségét elevenítjük fel.