„A színészet számomra az egyetlen létforma”

Már főiskolásként színházi szerződése volt, több mint öt évtizedes pályafutása azóta is töretlen. Felejthetetlen alakítások százait, és több könyvet is maga mögött tudhat a 80. születésnapját ünneplő Kossuth-díjas színművész, Szilágyi Tibor.

Karakter

2022.08.28 | olvasási idő: kb. 4 perc


Nem motoszkált az agyában, hogy színész lesz, filmrendezőnek készült, de arra a szakra nem jelentkezhetett. A József Attila Gimnáziumban tanult, ahol egy iskolai színdarabban játszott a szintén odajáró későbbi színészkollégáival, Bálint Andrással és Szombathy Gyulával. A darab nagyon jól sikerült, ennek hatására kezdett el járni egy félprofi színjátszó társulatba. Első felvételije a színművészetire sikertelennek bizonyult, ezután a következő próbálkozásig segédmunkásként dolgozott. A főiskolán a párhuzamos osztályok vizsgaelőadásaira is meghívták szerepelni, s egy ilyen darabot követően ajánlott fel szerződést neki a kecskeméti színház igazgatója. Még diploma nélkül játszhatta el Petrucchio szerepét a Makrancos Katában. Később is olyan szerepeket kapott, amelyek jóval megelőzték életkorát, saját bevallása szerint néha még szakmai képességeit is.

Az 1966-os Hideg napok című mozifilm hozta meg számára az országos ismertséget, amelyben olyan partnerei voltak, mint Latinovits Zoltán, Darvas Iván és Szirtes Ádám. A kritikák a négy főszereplőt egyenrangúan dicsérték. E film és a Jancsó Miklós által rendezett Szegénylegények nyitotta meg előtte a kaput a szélesebb körű filmezés, televíziózás irányába. 

Latinovits Zoltánnal, Darvas Ivánnal és Kovács András rendezővel a Hideg napok című film forgatásán (MTI Fotó: Friedmann Endre)

Ugyan kivételezett helyzetben volt Kecskeméten, de úgy gondolta, Veszprémben más rendezőkkel is szeretne együtt dolgozni, ezért átszerződött. Egy évvel később már a budapesti  Thália Színház társulatát erősítette. Szinte az összes budapesti színházzal volt szerződése, olyan gyakran váltogatta társulatát, hogy joggal hívhatnánk vándorszínésznek. A gyakori váltás okairól így vall: „A génjeimben van a változtatás, ez a magánéletemben is így van, a szakmai életemben pedig feltétlenül így van. Mindig többre és jobbra vágyom.” Emellett nagyon céltudatos volt, erre remek példa, hogy még csak négy éve volt a pályán, amikor megkeresték a Nemzeti Színháztól és szerződést ajánlottak neki. Egy fiatal színésznek ez önmagában is hatalmas dolog, ám őt nem érdekelte a felajánlott magas fizetés, mert még nem tudták megmondani neki, hogy mit fog játszani. Megköszönte, hogy gondoltak rá, de azt válaszolta, így nincs miről beszélni. Miután híre ment a meglepő válasznak, Kazimir Károly hívta a Tháliába, amit a kedvezőbb feltételeknek köszönhetően elfogadott. Évekkel – és néhány színházváltással – később, 1977-ben végül csatlakozott a Nemzeti társulatához.

Cserhalmi György, Törőcsik Mari és Szilágyi Tibor a Nemzeti Színház egyik előadásában (MTI Fotó: Benkő Imre)

A szerepek mellett rendezést is vállalt, 2003 és 2007 között pedig a Soproni Petőfi Színház művészeti igazgatójaként tevékenykedett. Elmondása szerint jókor jött ez a váltás, mivel addigra mindent eljátszott, nem érezte szükségét, hogy ő rendezzen vagy szerepeljen. A próbafolyamat Pesten zajlott, így az ország legjobb színészeit és rendezőit tudta meghívni, s csak a főpróbahétre utaztak Sopronba. Olyan nevek fordultak meg ekkor keze alatt, mint Kállai Ferenc, Agárdy Gábor, Avar István vagy rendezőként Szinetár Miklós.

Főiskolásként kezdett szinkronizálni, olyan színészeknek kölcsönzi hangját, mint Richard Burton, Walter Matthau vagy Jean Reno. 65. születésnapjára Emlékszilánkok címmel verseskötetbe foglalta életét, amelyet két délelőtt alatt írt meg a Balatonon. Háy János író, költő, aki később a művet szerkesztette, azt mondta: „Az ugye nyilvánvaló, hogy nem vagy egy Rilke, de ilyen őszinteséggel még nemigen találkoztam”. Prózát és verseket is ír, ez a tevékenység öröm, terápia számára lelkileg, fizikailag pedig az úszás és hajózás kapcsolja ki.

Bubik Istvánnal a Bánk bán című tv-film forgatásán (MTV Fotó: Baldóczy Csaba)

80. születésnapja alkalmából három műsorral köszöntjük Szilágyi Tibort az MTVA Archívum m3.hu oldalán. A színművész olyan közönségkedvenc alkotásokban lesz látható, mint a Vidám vasárnap című tévéfilm, amelyben egy család nem is olyan vidám, de annál fáradságosabb vasárnapját követhetjük végig, szerepel az Osztrigás Mici című zenés vígjátékban, valamint a Pódium című irodalmi műsorban, melyben verset mond, énekel, játszik, s rabul ejti a nézőket. Szilágyi Tibornak boldog születésnapot, Önöknek pedig jó szórakozást kívánunk!

Végezetül tekintsék meg képválogatásunkat:

Borítókép: Szilágyi Tibor színművész MTI Fotó. Készítette: Farkas Tamás Tulajdonos: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-S__FA19810526002

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 317 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

  1. Szilágyi Tibor a Halállista című tévéfilmben. (MTI Fotó: Hámor Szabolcs)
  2. Szilágyi Tibor a Deficit című darabjának próbáján a Pesti Színházban. (MTI Fotó: Benkő Imre)
  3. Bánsági Ildikó és Szilágyi Tibor A makrancos hölgy című vígjáték próbáján, a József Attila Színházban. (MTI Fotó: Keleti Éva)
  4. Szilágyi Tibor a Macskajáték címmel készülő film forgatásán, a Dunakanyarban. (MTI Fotó: Friedmann Endre)
  5. Lukács Sándor és Szilágyi Tibor a Caligula helytartója című dráma színházi próbáján. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  6. Szilágyi Tibor egy portrét tart a kezében a Kántor című tv filmsorozat egyik jelenetében. (MTV Fotó: Kiss Júlia)
  7. Csomós Mari és Szilágyi Tibor az Apák iskolája című komédiát próbálják. (MTI Fotó: Maár Mariann)
  8. Szombathy Gyula és Szilágyi Tibor jelenete Mrozek Rendőrség című műve próbáján. (MTI Fotó: Ilovszky Béla)
  9. Sinkovits Imre és Szilágyi Tibor a Különc című dráma főpróbáján a Nemzeti Színházban. (MTI Fotó: Benkő Imre)
További cikkek:

45 éve történt a Boráros téri HÉV-baleset

1978-ban ezen a napon a délutáni csúcsforgalomban vált fékezhetetlenné a Csepeli HÉV a Boráros téri végállomáson, ami az egyik legsúlyosabb budapesti HÉV-balesethez vezetett.

Mosolyogva búcsúzott

Kovács Erzsi énekes és előadóművészre, a táncdal nagyasszonyára emlékezünk.

Boldogságra született

A mai magyar operett egyik legnépszerűbb szubrettje, az örök komédiás, a dupla energiabomba, a huncut, a vidám, a vicces Kossuth- és Jászai Mari-díjas Oszvald Marika, aki nemcsak itthon lett a közönség kedvence, hanem Németországtól Japánig meghódította a világot.

Kállai Ferenc, avagy Bánk bán, Falstaff, Pelikán elvtárs és a többiek

Kállai Ferenc Kossuth-, Prima Primissima díjas színész, kiváló művész, a Nemzet Színésze 1925. október 4-én született Gyomán, és kisgyermek kora óta 2010-ben bekövetkezett haláláig mást sem csinált, csak színházasdit játszott.