Kisfarsang ideje Katalinig tart

Szent Mihály napjával kezdődik a borszűrés és az őszi lakodalmas időszak

Kultúrsnack

2021.09.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Egyes vidékeken Borszűrő Szent Mihály napjának nevezték e napot, mert ekkor már lehetett szűrni a korán szüretelt szőlőkből készült nedűt, így kezdődhettek a lakodalmak vagy a mulatságok, bálok. A Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján terelték vissza. Ekkor kapták meg bérüket a juhászok, ekkor szegődhettek el a cselédek és vette kezdetét a kukoricatördelés. Ilyenkor zajlottak országszerte a szentmihályi vásárok, amelyek egyúttal az ismerkedési és hírszerzési lehetőséget is jelentették a dolgozó embereknek. Eger városában még a bíráskodás is szünetelt, és a diákok is szabadságot kaptak, bár a szüreti munkájukat mindig elvárták. 

Falusiak nézik a lakodalmas menetet Boldogon, a népviseletéről híres Heves megyei községben. (MTI Fotó: Branstetter Sándor)

Számos Szent Mihály-napi időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismerünk:

  • Szent Mihály lova deres, behozza a telet!
  • Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.
  • Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
  • Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.
  • Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet
  • A hal a víz fenekére húzódik, és nincs többé halfogás.
Szüret a Balaton partján. MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Buzsák, 1953. november 22. Lakodalom Buzsákon. A képen: az első vőfény pecsenyét kínál az ifjú párnak. MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-777100 MTI Fotó: Bereth Ferenc

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A Hídember hűsége

Ízig vérig modern emberként – kétségei és hangulati ingadozásai ellenére - , két kézzel szórta jótéteményeit nemzetére a gróf. Széchenyi István a tettek embere volt, s a háttérben egy okos és szép nő szerelme is ösztönözte a „legnagyobb magyart”.

Játsszanak velünk a magyar film napján!

A hazai filmművészet születését idén is rendhagyó programkínálattal ünneplik a közmédia csatornái. 121 éve mutatták be az első megrendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó mozgóképes alkotást, A táncz címmel. A jeles premier emlékére 2018 óta április 30-a a magyar film napja. Ezen a napon a Duna, a Duna World és az M5 kulturális csatorna is jelentős filmtörténeti darabokkal, régi és új kedvencekkel várja nézőit, az MTVA Archívum pedig játékra hívja Önöket!

Február 4-én rajtol a pekingi téli olimpia

Magyarország négy sportágban 14 sportolóval vesz részt a játékokon, ennek kapcsán egy régi, kedves pillanatot is felidézünk egy korábbi olimpiáról.

A legmagyarabb múzeum - svéd mintára

55 éve indult el a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fejlesztése. Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma 63 hektáron mutatja be a magyar nyelvterület népi építészetét, kultúráját.