Kisfarsang ideje Katalinig tart

Szent Mihály napjával kezdődik a borszűrés és az őszi lakodalmas időszak

Kultúrsnack

2021.09.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


Egyes vidékeken Borszűrő Szent Mihály napjának nevezték e napot, mert ekkor már lehetett szűrni a korán szüretelt szőlőkből készült nedűt, így kezdődhettek a lakodalmak vagy a mulatságok, bálok. A Szent György napján legelőre hajtott állatokat Szent Mihály napján terelték vissza. Ekkor kapták meg bérüket a juhászok, ekkor szegődhettek el a cselédek és vette kezdetét a kukoricatördelés. Ilyenkor zajlottak országszerte a szentmihályi vásárok, amelyek egyúttal az ismerkedési és hírszerzési lehetőséget is jelentették a dolgozó embereknek. Eger városában még a bíráskodás is szünetelt, és a diákok is szabadságot kaptak, bár a szüreti munkájukat mindig elvárták. 

Falusiak nézik a lakodalmas menetet Boldogon, a népviseletéről híres Heves megyei községben. (MTI Fotó: Branstetter Sándor)

Számos Szent Mihály-napi időjárással kapcsolatos szólást, közmondást ismerünk:

  • Szent Mihály lova deres, behozza a telet!
  • Ha Mihálykor dörög az ég, szép lesz az ősz, de kemény a tél.
  • Ha a fecskék még nem mentek el Szent Mihályig, akkor hosszú őszre lehet számítani.
  • Szent Mihály öltöztet, Szent György vetkőztet.
  • Szent Mihály nap után harapófogóval sem lehet kihúzni a füvet
  • A hal a víz fenekére húzódik, és nincs többé halfogás.
Szüret a Balaton partján. MTI Fotó: Farkas Tamás)

Borítókép: Buzsák, 1953. november 22. Lakodalom Buzsákon. A képen: az első vőfény pecsenyét kínál az ifjú párnak. MTI Rt. Fotóarchívum Azonosító: MTI-FOTO-777100 MTI Fotó: Bereth Ferenc

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 306 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva további érdekes felvételeket talál.

További cikkek:

A magyar humor mint életelixír

„Humorban nem ismerek tréfát”- szól a legendás humanista humorista-író, Karinthy Frigyes alapvetése. Nem véletlenül az ő születésnapját, június 25-ét választották a magyar humor napjának.

Galambos, Psota, Darvas, Sztankay

Kell még bármit mondanunk ilyen impozáns névsor mellé? Akinek a neveket olvasva nem jutna eszébe azonnal az M3.hu programjára kapcsolni, annak mutatjuk, milyen műsorokban láthatja a sztárokat ezen a héten.

„Tűnt évek őre, add áldó kezed, s kalauzolj, édes Emlékezet!”

1957. október 3-án, 65 évvel ezelőtt távozott a XX. század egyik legjelentősebb magyar lírikusa, Szabó Lőrinc költő, műfordító. Halálának évfordulóján rá emlékezünk.

Tolnay Klárira emlékezünk

110 éve született a sokoldalú kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művész, aki számtalan emlékezetes szereppel írta be magát színháztörténetünk legendái közé, és akinek intellektusát, humorát és humanizmusát azóta is szeretettel emlegetik. Fotóválogatásunkkal az ő alakját idézzük meg.