A nő, aki nem csak Petőfi özvegye volt

Édesanya, az 1800-as évek második felének kiemelkedő magyar női írója, költő és többek között neki köszönhetjük az Andersen-meséket, például a rendíthetetlen ólomkatona és a császár új ruhája történetét. Ismerjék meg Szendrey Júlia különleges életútját!

Karakter

2023.12.29 | olvasási idő: kb. 2 perc


„Nem csodálkozom, hogy Petőfi oly ábrándosan s mondhatni őrülten szerelmes volt bele. Különös nő volt s hogy férje nem ugyan reá vonatkozó szavaival éljek, jó, szép, mint egy angyal, s elmés, mint az ördög”. Fiatalasszony korában rövidre vágatta a haját, otthon színes szoknyanadrágot viselt, fején piros fezt, szalonjában a földre szórt törökös párnákon kínálta hellyel férfi vendégeit, akikkel együtt fogyasztotta a kávét, mellé pedig szivarkát szívott.” – írta róla Szász Károly 1850 nyarán. „Beszéltünk mindenről, a költészetről, férjéről, Sandról, Byronról, vitatkoztunk a nőkről, férfiakról, nevettünk egymás ötletein, aztán érzelegtünk, hogy gúnyolódjunk.”

Szendrey Júlia 1828. december 29-én született Keszthelyen. Kortársait elsősorban kisugárzása és intellektusa fogta meg, emiatt sok női irigye is akadt. Különleges volt, merész, extravagáns, tettei és szokásai nem hagytak kétséget afelől, hogy akarattal és látványosan kívánt eltérni a megszokottól és az elvárttól.

Épp ezért volt idő, amikor kizárólag negatívan ítélte meg Szendrey Júliát a közvélemény. Nem nézték jó szemmel, hogy a gyászév letelte előtt újra férjhez ment, beteljesítve Petőfi Sándor hozzá írt sorait: „Ha eldobod egykor az özvegyi fátyolt,/ Fejfámra sötét lobogóul akaszd” . Nem igazán hallgatták meg a fiatalasszony érveit, aki számára férj és vagyon nélkül, kisgyerekkel a nemzeti függetlenség szimbólumaként az egzisztenciális önállóság lehetetlen lett volna.

Petőfi Sándor szobra Debrecenben (MTI Fotó: Balassa Ferenc)

Második férjével, Horvát Árpád történésszel végül elhidegültek egymástól, és már súlyos betegen el is költözött a férfitól. Ezt a házasságot Szendrey Júlia személyiségével ellentétes lépésnek tekinthetjük, hiszen tulajdonképpen kényszer volt számára. A párkapcsolati nehézségek megjelenésével viszont egyenes arányban aktivizálódott az asszony szellemi önállóságvágya. Kéziratban fennmaradt versgyűjteményében első költeménye alatt az 1854-es évszám szerepel.

Petőfi Zoltánt ugyan fiatalon el kellett temetnie, de másik négy gyermeke sok örömet hozott az életébe. Nekik ajánlotta Hans Christian Andersen meséinek fordítását. Szendrey Júlia bátran használta a korabeli magyar gyermekfolklór elemeit is. Jóvoltából először jelentek meg hazánkban ezek a történetek, például A császár új ruhája vagy a Rendíthetetlen ólomkatona.

Az utókor tudott csak megenyhülni Szendrey Júlia irányában, amikor megjelent az a kötet, amiben közreadták naplóját és többek között halálos ágyán írt levelét is.

Apám azt mondta, hogy én boldogtalan leszek Sándor mellett. Asszonynak még nem adatott olyan boldogság, mint amit én éreztem, mikor együtt voltunk Sándorommal. Királynője voltam, imádott engem és én imádtam őt. Mi voltunk a legboldogabb emberpár a világon s ha a végzet közbe nem szól, ma is azok volnánk.

A naplóban megírt őszinte érzelmek és ránk maradt életműve ha későn is, de rehabilitálták „a nemzet özvegyét”.

Borítókép: Filmforgatáson Hűvösvölgyi Ildikó mint Szendrey Júlia, Szacsvay László mint Petőfi Sándor és középen Nagy Gábor Jókai Mórként. Készítette: Friedmann Endre, Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum, Azonosító: MTI-FOTO-878101

Kedves Olvasó! Folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 327 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Pünkösdi agytorna

Nagyszüleink és az ő nagyszüleik még eredeti rendeltetésüknek megfelelően használták ezeket a használati tárgyakat, amelyekben a népi bölcsesség és szépérzék öltött alakot. Ismerős tárgyakat és elfeledett neveket hoztunk kvízünkben, lássuk, Ön mennyit tud összepárosítani!

Boldog születésnapot! 65 éves a magyar televíziózás

(TV Maci, Öveges professzor legkedvesebb kísérletei, Abigél, Futrinka utca, A Hét, Ki mit tud?, Szeszélyes évszakok...)[https://archivum.mtva.hu/m3/open].és még sorolhatnánk azokat az ikonikus tévéműsorokat, amelyek ez idő alatt születtek. A magyar televíziózás 65 évéről emlékezünk meg pár percben.

Magyar kultúra napja - érdekességek a Himnuszról

Január 22. a magyar kultúra napja annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon fejezte be Himnuszt. Miért hangzik a Himnusz másképp manapság, mint régen? Hogyan vihetjük magunkkal a világon bárhová? Aki kíváncsi, tartson velünk!

Az élet szerelmese

Születésének 75. évfordulóján emlékezünk a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművészre, Oszter Sándorra, akit betyárként ismert meg az ország, de volt gyártulajdonos és autóversenyző is.