“Hej, ha ezt az én galambocskám megérhette volna…”

Szemes Mariról az emlékezetes Csehov-paródia fent említett szállóigéje jut eszünkbe, de emellett sokszínű tehetség volt. Ugyanolyan jól álltak neki a komolyabb, mint a humoros szerepek. Ma lenne 90 éves.

Karakter

2022.05.07 | olvasási idő: kb. 3 perc


Már kislányként határozott elképzelése volt arról, hogy színésznő lesz. A gyermekkori álmainkat nem sok felnőtt veszi komolyan, de ahogy ő beszélt a színészet iránti vágyairól, annak beteljesülésében senki sem kételkedett. 

Szemes Mari (MTI Fotó: Gere László)

Nemcsak a hozzá közelállókat győzte meg, mert elsőre felvételt nyert a színművészeti főiskolára. Gellért Endre tanítványa volt, a „nagy csapat” tagja Hacser Józsával, Horváth Terivel, Váradi Hédivel. Később azt vallotta: Gellértnek köszönhette, hogy színésszé vált. Már főiskolás korában komoly színházi szerepeket kapott. 1952-ben vette át a diplomáját. Első szerződése a Madách Színházhoz kötötte, majd Szegeden játszott, ahol minden szerepet megkapott, amit csak szeretett volna. Egy évadon át a Petőfi Színházban lépett fel, ezután huszonkilenc évig volt a budapesti József Attila Színház vezető művésze. 1984-ben átszerződött a Nemzeti Színházhoz, amelynek haláláig tagja maradt. 

Bodrogi Gyula és Szemes Mari (MTI Fotó: Bartal Ferenc)

Kiváló humorérzékkel rendelkezett, számos tévés és rádiós kabaréjelenetben közreműködött, ezek közül talán a legemlékezetesebb egy Csehov-paródia, a Ványadt bácsi, valamint a Schütz Ilával előadott Csirágné és Karakánné jelenet. A komolyabb darabokat jobban szerette, de nagyobb sikereket a könnyedebb műfajokban ért el. Bodrogi Gyula erről így beszélt: „A komolyabb hangvételű dolgokat szerette játszani, viszont a könnyebb hangvételű dolgok sikerét szerette learatni

Részlet a Ványadt bácsi című Csehov-paródiából (1979)

Szemes Mari művészi munkáját számos rangos kitüntetéssel ismerték el. Két alkalommal kapott Jászai Mari-díjat, 1979-ben kiváló művész lett, a Kossuth-díjat 1985-ben vehette át. Dömölky János rendező és egyben egykori élettársa így emlékezett rá 80. születésnapján: „Engem egy életre megigézett…"

BORÍTÓKÉP: Barsy Béla, Szemes Mari, Erdődy Kálmán színművészek. MTI Fotó. Készítette: Keleti Éva. Tulajdonos: MTI Zrt. Fotóarchívum. Azonosító: MTI-FOTO-800621

Kedves Olvasó, folyamatosan bővülő Fotótárunkban jelenleg több mint 315 ezer fénykép közül válogathat. Ha cikkünk felkeltette érdeklődését, ide kattintva számos további érdekes felvételt talál.

További cikkek:

Akinek a színpad volt a mindene

130 esztendeje született az operett nagyasszonya, Honthy Hanna, akiért rajongott a közönség, ám erőteljes egyéniségét nem minden pályatárs tudta elfogadni.

"Zenebohóc szerettem volna lenni..."

...de színésznek született. Bársonyosan zengő mély hangjával, csodálatos színészi átváltozásaival, feledhetetlen humorával írta be magát a magyar színháztörténetbe. 85 éves lenne Sztankay István színművész, a Nemzet Színésze, akire gyermekei segítségével - sosem hallott sztorikkal - emlékezünk.

A forradalom budapesti nyomai

Az 1848. március 15-i események helyszíneit járjuk be rövid összefoglalónkkal és a még fellelhető épületek és helyszínek fotóival. Tartsanak velünk!

Örvendetes állománygyarapodás

Néhány napja olvashatók az (MTVA archívumának honlapján)[https://archivum.mtva.hu/] a Rádióélet 1931. évi lapszámai. A színvonalas műsorújságban (1929–1944) megtalálható volt minden, ami csak felkelthette az olvasók érdeklődését.